Wzmacniacz estradowy... POMOCY!!!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
FUCKER

Wzmacniacz estradowy... POMOCY!!!

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 17:07

Posiadam schemat ideowy wspanialego 100W wzmacniacza Marshalla, jednak ze wzgledu ze to moja pierwsza wieksza "budowa" (droga ogolem) nie wiem jak to rozmiescic na plytce. Plytke chcem wykonac sam, poniewaz jak sie przekonalem te standardowe nie wlatwiaja, a wrecz uprzykrzaja zycie :twisted:

Oto link do schematu kliknij tutaj!

Jesli ktos z Was pomoglby mi uporac sie z tym klopotem, bylbym niezwykle wdzieczny...

Mam jeszcze jedno pytanko dot. w. wym. ukladu. Jakie transformatory powinienem zastosowac (jakies konkretne dane), aby to wszystko dzialalo jak nalezy. Na rysunku sa przedstawione dzielone (ktos mi tak powiedzial), jednak nic dokladniej nie rozumiem i nie wiem.

Z gory dziekuje za pomoc.

Kontakt ze mna:
gg:3258901
mail:LLUZNIAK@onet.pl

Oczywiscie jesli jestescie w stanie mi pomoc mozecie rowniez pisac w tym temacie :twisted:

Nareszcie jest dzialajacy link :D
Ostatnio zmieniony 16 sie 2003, 17:36 przez FUCKER, łącznie zmieniany 3 razy.

FUCKER

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 17:17

Aha... Bym zapomnial... Moze ktos wie co to za czarny element w pawym gornym rogu podpisany "Choke"? Niestety nie znam angielskiego od strony technicznej :?

Mala uwaga dla Wojtka... Nie denerwoj sie o to "przyklejenie" :twisted:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 sie 2003, 18:33

FUCKER pisze:Aha... Bym zapomnial... Moze ktos wie co to za czarny element w pawym gornym rogu podpisany "Choke"? Niestety nie znam angielskiego od strony technicznej :?

Mala uwaga dla Wojtka... Nie denerwoj sie o to "przyklejenie" :twisted:
W tłumaczeniu "choke" to dławik.

O przyklejenie się nie denerwuję :) to moje niedopatrzenie, normalnie jest to zarezerwowane dla moderatorów i dla mnie, ale juz błąd naprawiłem :D

Na stronie http://marstran.8k.com/ z której masz schemat też coś jest o transformatorach. Może napisz do nich maila o dokładne dane transformatorów do tego wzmacniacza.

Czy płytkę sam chcesz zaprojektować? Czy robisz to pod jakimś konkretnym programem? A jak tam chcesz wkomponować lampy? W układach lampowych nie mam doświadczenia ale wiem że nie jest to takie proste. Może zaglądnie tutaj Alek -zna sie naukładach lampowych, to coś Ci lepiej doradzi

FUCKER

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 19:23

Otóż obudowa będzie z przegrodą. I tak w jednej części zamierzam umieścić płytke drukowaną, wraz z transformatorem (od zasilacza), w drgiej natomiast lampy na specjalnych podstawkach (z dystansami od obudowy) i cala reszte :D

Nad plytka sie zastanawiam, slyszalem o CircuitMaker'ze, ale w tej kwestii czekam na porady...

Z przyklejaniem to wiem, bo sam administruje serwisem, wykorzystujacym bbforum :twisted:

Aha... Jeszcze jedno... Ta stronka (z ktorej NIE sciagalem schematu) jest calkiem ciekawa...

Dzieki i licze na dalsza pomoc, zarowno Twoja jak i Alka :lol:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 sie 2003, 19:40

FUCKER pisze:Aha... Jeszcze jedno... Ta stronka (z ktorej NIE sciagalem schematu) jest calkiem ciekawa...
To nie jest istotne po prostu skojarzyłem twój schemat z tamtym bo są identyczne więc źródło pochodzenia muszą mieć wspólne.

Co do CircuitMakera to polecam, sam uzywam od 3 lat i jestem zadowolony z tego programu, wykonuję na nim naprawdę złożone i trudne obwody. Ściągnij sobie wersję truial z www.circuitmaker.com W razie potzreby służę pomocą.

FUCKER

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 19:43

Akurat przeczytalem Twoja droga odpowiedz (w dziale schematy), tak wiec sprawa plytki mysle ze jest juz zalatwoina :twisted:

Wielkie dzieki Ci za ten schemat :D

P.S. Jesli Ty, lub ktos inny (np. Alek :wink: ) ma jakies uwagi, lub wie cos co mogloby sie przydac przy butowie tej "machiny" jestem otwarty :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 16 sie 2003, 19:58

Ciekaw jestem jak sobie poradzisz, bo mnie również zainteresował ten wzmacniacz. Napisz coś o wynikach jakie uzyskasz.

FUCKER

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 21:29

Wiesz... Narazie to sa przymiarki ale mysle ze do pazdziernika (sprawa kasy) powinienem to jakos poskladac :twisted:

FUCKER

Post autor: FUCKER » 16 sie 2003, 21:37

Mimo wszystko dreczy mnie jescze jedna sprawa... Mianowicie znajac to z autopsji :wink: lampy strasznie sie grzeja... Moze jakis wentylator na 220 ??? Ale chodzi o to czy takowy nie wprowadzi zaklucen i ew jak go podlaczyc...

:roll:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 18 sie 2003, 11:24

Odradzam wentylator. Drgania wprowadzają zakłócenia.
Co do płytki-nie mam większego doświadczenia w sprawie projektowania ich i większość lampowych konstrukcji montuję na pająka na obudowie blaszanej. Jeżeli nie masz większego doświadczenia z układami lampowymi to pająk jest godny polecenia, bo zawsze jest możliwość łatwej modyfikacji połączeń. Jeszcze kwestia podstawek pod lampy.
O ile dostaniesz bez większych problemów novalowe podstawki pod ECC83 to pod EL34 z podstawkami oktalowymi do druku będziesz miał spore kłopoty. Są one do dostania-robili to chyba bracia Rosjanie.

pozdr.Alek

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 18 sie 2003, 11:29

Jeszcze sprawa transformatorów głośnikowych. Radzę kupić gotowe i nie próbować nawijać samemu. To musi być porządnie zrobione.
Są do dostania gotowe trafa pod przeciwsobny układ na EL34. Z tym, że na tym schemacie lampy są łączone dwójkami równolegle...
Policzenie transformatora jest możliwe, ale mnie doświadczenie nauczyło, że zamawiane w myśl moich obliczeń trafa nie były dobre. Między innymi za sprawą niewłaściwego nawijania. Trafo głośnikowe to nie jest to samo co sieciowe.

FUCKER

Post autor: FUCKER » 18 sie 2003, 16:01

Z podstawkami nie ma klopotu... Widzialem je w jakims sklepie internetowym i chyba sa to od naszych wielkich braci ze wschodu :twisted: (o cenie nie wspome :D )

Transformatora nawet nie mialem zamiaru samemu nawijac tylko nie mam pojecia gdzie i jaki kupic (sklepy internetowe; w Szczecinie jest tylko jeden, biedny "elektronik"). oczywiscie mam na mysli "fabryczne" a nie na zamowienie, bo te tez znam :wink:

A co do pajeczyny... juz sie z tego wyleczylem. Mimo wszystko wole plytke, nawet jakbym mial uzyc plytki uniwersalnej to wole polaczyc elementy kabelkami :twisted:

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 18 sie 2003, 18:36

To musi być dobrze przemyślane, aby nie było przydźwięku i jakichś sprzężeń. Aby tylko uruchomić można to zrobić na uniwersalnej czy czymś takim. Najlepiej o różne rzeczy zapytywać na forum
www.fonar.com.pl

FUCKER

Post autor: FUCKER » 18 sie 2003, 18:51

Dobra... Juz tam wlaze :D

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 sie 2003, 21:44

Mówiłem że Alek Ci pomoże?

ODPOWIEDZ