!! Pistolet laserowy
!! Pistolet laserowy
Witam, jestem zielony, wiec przechodzimy do rzeczy.
1.Otoz chce skonstruowac pistolet, ktory wysyla laser (albo podczerwien) do odbiornika, przy tym wydaje dzwieki, oraz ma regulowana pojemnosc magazynka (np. wysyla 8 "impulsow" laseru, po ktorym trzeba "przeladowac" przyciskiem) a takze "strzelanie" ogniwm ciaglym i pojedynczym. Przydaloby sie aby mialo to duzy zasieg (co najmniej 25m). Wiem ze cos takiego da sie zrobic, poniewaz mialem taka zabawke, ale dawno. Czy wiecie jak cos takiego wykonac? Jakies schematy czy cos, moze linki? Poza tym, jak wy, doswiadczeni elektronicy, wiecie, ze po zadaniu np. takiego pytania, jakie trzeba czesci, jak to wszystko polaczyc, jakie musza byc wartosci wszystkich czesci? Prosze, pomozcie mi!
1.Otoz chce skonstruowac pistolet, ktory wysyla laser (albo podczerwien) do odbiornika, przy tym wydaje dzwieki, oraz ma regulowana pojemnosc magazynka (np. wysyla 8 "impulsow" laseru, po ktorym trzeba "przeladowac" przyciskiem) a takze "strzelanie" ogniwm ciaglym i pojedynczym. Przydaloby sie aby mialo to duzy zasieg (co najmniej 25m). Wiem ze cos takiego da sie zrobic, poniewaz mialem taka zabawke, ale dawno. Czy wiecie jak cos takiego wykonac? Jakies schematy czy cos, moze linki? Poza tym, jak wy, doswiadczeni elektronicy, wiecie, ze po zadaniu np. takiego pytania, jakie trzeba czesci, jak to wszystko polaczyc, jakie musza byc wartosci wszystkich czesci? Prosze, pomozcie mi!
lepiej kup sobie coś z tąd : LINK
Bo zrobienie pistoletu laserowego może nie być takie łatwe. Kiedyś robiłem bariere laserową czy coś takiego. W każdym razie był laser i odbiornik umieszczało się to na drzwiach i jak ktoś przerwał wiązke to włączał alarm. Pierwsze trzeba trafić laserem w ten odbiornik co nie było takie proste a po 2 to trzy światy z zestrojeniem tego.
Pozdrawiam i życze powodzenia
Bo zrobienie pistoletu laserowego może nie być takie łatwe. Kiedyś robiłem bariere laserową czy coś takiego. W każdym razie był laser i odbiornik umieszczało się to na drzwiach i jak ktoś przerwał wiązke to włączał alarm. Pierwsze trzeba trafić laserem w ten odbiornik co nie było takie proste a po 2 to trzy światy z zestrojeniem tego.
Pozdrawiam i życze powodzenia
Wystarczy użyć np. fotorezystor, schemat banalny, skuteczność wysoka, w oślej lączce tego pelno, włącznie z "pistoletem laserowym"Kiedyś robiłem bariere laserową czy coś takiego. W każdym razie był laser i odbiornik umieszczało się to na drzwiach i jak ktoś przerwał wiązke to włączał alarm. Pierwsze trzeba trafić laserem w ten odbiornik co nie było takie proste a po 2 to trzy światy z zestrojeniem tego.
A ja dam to:
http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... lokada.pdf
i mam tor podczewieni z kitów AVT EdE\, ale poszukaj na www.sklep.avt.pl , bo ja nie mogłem znaleźć
http://www.elb.vectranet.pl/~krzysztofg ... lokada.pdf
i mam tor podczewieni z kitów AVT EdE\, ale poszukaj na www.sklep.avt.pl , bo ja nie mogłem znaleźć
Dobra ale kolega chce zasięg conajmniej 25m. Jeszcze nie widziałem fotków o takim zasięgu ale moge się mylić.novice pisze:Wystarczy użyć np. fotorezystor, schemat banalny, skuteczność wysoka, w oślej lączce tego pelno, włącznie z "pistoletem laserowym"Kiedyś robiłem bariere laserową czy coś takiego. W każdym razie był laser i odbiornik umieszczało się to na drzwiach i jak ktoś przerwał wiązke to włączał alarm. Pierwsze trzeba trafić laserem w ten odbiornik co nie było takie proste a po 2 to trzy światy z zestrojeniem tego.
A ja z kolei pierwsze słysze o zasięgu odbiorników (fotorezystor niwątpliwie jest odbiornikirm). Zasięg takiej bariery świetlnej zależy od zasięgu nadajnika a lasery, nawet takie zabawki za kilka zł mają dość duży zasięg. Tylko zastanawia mnie czy użycie do bariery świetlnej fotorezystora ma jakikolwiek sens, czy to w ogóle będzie działać? przecież fotorezystor reaguje na światło widzialne, czyli np słoneczko. Sa oczywiście sposoby na ominięcie tego problemu (np osłonięcie fotorezystorka od światła dziennego przez wbudowanie w odpowiednio długą rurkę) ale jaka jest skuteczność takiej bariery, skoro wystarczy zaświecić na latarką wprost na fotorezystor i reakcja takiej bariery na przerwanie wiązki stanie się tylko teorią.kildas pisze:Dobra ale kolega chce zasięg conajmniej 25m. Jeszcze nie widziałem fotków o takim zasięgu ale moge się mylić.novice pisze:Wystarczy użyć np. fotorezystor, schemat banalny, skuteczność wysoka, w oślej lączce tego pelno, włącznie z "pistoletem laserowym"Kiedyś robiłem bariere laserową czy coś takiego. W każdym razie był laser i odbiornik umieszczało się to na drzwiach i jak ktoś przerwał wiązke to włączał alarm. Pierwsze trzeba trafić laserem w ten odbiornik co nie było takie proste a po 2 to trzy światy z zestrojeniem tego.
Pozdr.
To co napisałem dotyczyło głównie twojego postu. Bo nei widze problemu z trafieniem w czujnik w alarmie na drzwiach. ( A jesli chodzilo ci juz o pistolet, to wlasnei zabawa polega na tym, zeby nei było za latwo trafić )
Co do pistoletu to jesli "fotek"=fotorezystor? to żdanego zasięgu nei potrzebuje. Chodzi raczej o zasięg wiązki lasera. Miałem kiedyś taki z pistoletu na kulki, na czarnej powierzchni, wieczorem było go widać na powiedzmy 10m, trzeba tylko odpowiednio zaciemnić fotorezystor, żeby reagował tylko na laser. Jesli udałoby sie zdobyć laserek o dobrym zasięgu możnaby zbudować jakąs soczewke, która skupiałaby na fotorezystorze światło padające na większym obszar niz powierzchnia malutkiego fotorezystora. Jesli nei pozostaje podczerwien.
Dodano:
gogo4,
Fotorezystor do rurki o odpowiedniej dlugości i szerokosci odpowiadającej promieniowy lasera, tak aby swiatlo latarki załamywało się ( na ile to mozliwe ) we wnętrzu nie dochodząc do czujnika. W układ wmontować tyrystor, aby każde przerwanie wlączało na stałe alarm. Oczywiscie można go wylączyć, zaswiecając mu prosto w oczy, dlatego trzeba troche pokombinować, ale w amatorskich warunkach, gdzie takie układy są stosowane np przed wejsciem do pokoju rodziców myślę, że się sprawdzi. Mam zamiar takie coś zrobić, więc wtedy okaże się czy sprawdza się w praktyce.
Co do pistoletu to jesli "fotek"=fotorezystor? to żdanego zasięgu nei potrzebuje. Chodzi raczej o zasięg wiązki lasera. Miałem kiedyś taki z pistoletu na kulki, na czarnej powierzchni, wieczorem było go widać na powiedzmy 10m, trzeba tylko odpowiednio zaciemnić fotorezystor, żeby reagował tylko na laser. Jesli udałoby sie zdobyć laserek o dobrym zasięgu możnaby zbudować jakąs soczewke, która skupiałaby na fotorezystorze światło padające na większym obszar niz powierzchnia malutkiego fotorezystora. Jesli nei pozostaje podczerwien.
Dodano:
gogo4,
Fotorezystor do rurki o odpowiedniej dlugości i szerokosci odpowiadającej promieniowy lasera, tak aby swiatlo latarki załamywało się ( na ile to mozliwe ) we wnętrzu nie dochodząc do czujnika. W układ wmontować tyrystor, aby każde przerwanie wlączało na stałe alarm. Oczywiscie można go wylączyć, zaswiecając mu prosto w oczy, dlatego trzeba troche pokombinować, ale w amatorskich warunkach, gdzie takie układy są stosowane np przed wejsciem do pokoju rodziców myślę, że się sprawdzi. Mam zamiar takie coś zrobić, więc wtedy okaże się czy sprawdza się w praktyce.