PS przepraszam za tak długie wypracowanie. DZIĘKI
Przetwornica 12VDC\230VAC sin 50Hz 100W
Przetwornica 12VDC\230VAC sin 50Hz 100W
Cześć, mam mały problem. Składam przetwornice 12VDC/230VAC 50Hz sin ok. 100W do awaryjnego zasilania pompy CO. Na początku złożyłem generator sinusa (EdW 12/02 str.25 rys. 71) i chciałem przesunąć jego fazę, i tak otrzymane przebiegi wyprostować półokresowo na prostowniku ze wzm. operacyjnym jak na rys. 25 (EdW 6/02 str. 28). Tak „przygotowane garbuski” przepuścić przez jakieś tranzystorki i podać to na odczepy trafoka TST 100/004 (2x12V 2x4,16A ale chyba będzie lepszy 2x10V) ale z tego nici (prostownik taki idealny nie jest i pojawia się problem z zasilaniem symetrycznym). W końcu przesunięte względem siebie fazy podałem na 4 tranzystory połączone ze sobą parami (w standardowej aplikacji zwiększającej wydajność wzmacniaczy ze sprzężeniem zwrotnym) ale coś takiego nadaje się na 2W nie więcej ze względu na „straszną” sprawność. Czy ktoś może już miał styczność z tego typu przetwornicami? Będę wdzięczny za każdą podpowiedz. A może ktoś już próbował zasilać pompę trapezem albo prostokątem?
W archiwum EP ( www.ep.com.pl ) masz w nr 11/2001 i 12/2001 przetwornicę 12(24)/230 150W
-
ZbeeGin
Oczywiście, że się da. Są dwa sposoby.
1. Dorabiasz układ przełączający, który monitoruje napięcie 230V i w razie czego odłącza źródło na wyjściu dołącza przetwornicę. Musi ten układ zareagować w ciągu kilku ms. Była by to opcja Off-Line.
2. Układ posiada zasilacz który non stop zasila przetwornice, a akumaulator byłby zasilaniem buforowym. Montując dość duże kondensatory można skrócić czas przełączenia, tak że będzie on niezauważalny. Była by to opcja On-line.
W obu przypadkach należałoby dodać układ ładujący akumulator jeśli napięcie sieci jest dostępne. Oczywiście należałoby także monitorować napięcie akumulatora, by UPS z 10 minutowym wyprzedzeniem ostrzegał o rozładowaniu.
W ofercie jednej z gazet (Nowy Elektronik o ile się nie mylę) był taki kit. Całością sterował AT90s4433. Na wyjściu przetwornica dawała w 90% czysty sinus, gdyż sterowanie tranzystorami w przetwornicy odbywało się w trybie PWM.
1. Dorabiasz układ przełączający, który monitoruje napięcie 230V i w razie czego odłącza źródło na wyjściu dołącza przetwornicę. Musi ten układ zareagować w ciągu kilku ms. Była by to opcja Off-Line.
2. Układ posiada zasilacz który non stop zasila przetwornice, a akumaulator byłby zasilaniem buforowym. Montując dość duże kondensatory można skrócić czas przełączenia, tak że będzie on niezauważalny. Była by to opcja On-line.
W obu przypadkach należałoby dodać układ ładujący akumulator jeśli napięcie sieci jest dostępne. Oczywiście należałoby także monitorować napięcie akumulatora, by UPS z 10 minutowym wyprzedzeniem ostrzegał o rozładowaniu.
W ofercie jednej z gazet (Nowy Elektronik o ile się nie mylę) był taki kit. Całością sterował AT90s4433. Na wyjściu przetwornica dawała w 90% czysty sinus, gdyż sterowanie tranzystorami w przetwornicy odbywało się w trybie PWM.
Panowie, panowie nie tak szybko dostanie odpowiedniego transformatora graniczy z cudem nalerzy go nawinąć samemu. Opis jest na forum elektroniki praktycznej. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Maciek_G, łącznie zmieniany 1 raz.
- matelektronik
- Użytkownik
- Kontakt:
Maciek_G pisze:Panowie, panowie nie tak szybko dostanie odpowiedniego transformatora graniczy z cudem nalerzy go nawinąć samemu
Jeśli monitor ma na wejściu mostek prostowniczy to wystarczy wytworzyć napięcie 320V, a częstotliwością i sinusem się nie martwić.Doc Brown pisze:Da sie to przerobić na UPS a do zasilania kompa ?
w nowym elektroniku (3/2004) jest przetwornica, ale ona ma ATtinny26 transformator kluczowany 40Khz i napięcie wyjściowe 50Hz prostokątZbeeGin pisze:W ofercie jednej z gazet (Nowy Elektronik o ile się nie mylę) był taki kit. Całością sterował AT90s4433. Na wyjściu przetwornica dawała w 90% czysty sinus, gdyż sterowanie tranzystorami w przetwornicy odbywało się w trybie PWM.
matelektronik pisze:dostanie takiego trafa to zaden cud... Kupujesz zwykle trafo toroidalne np 12V odpowiedniej mocy i odwrotnie podlaczasz tj. do uzwojenia pierwotnego podlaczasz zasilanie np 12V a z wtornego ciagniesz 230V. Przecierz przelozenie jest takie same.
Podstawowymi parametrami trafa jest moc, napiecie i czestotliwosc pracy. Sieciowki maja 50-60Hz przy wiekszej czestotliwosci z trafoka mozna wykszesac wiecej mocy ale pamietajmy o parametrach rdzenia ktorego nasycenie itp. itd. jest kluczowym problemem. W przetwornicy trafok pracyje w czestotliwosci 128kHz co jest troche wieksze od 50Hz. a zmiejszenie czestotliwosci do 50Hz mija sie z celem.
-
zdesperowany
- -
Re: Przetwornica 12VDC\230VAC sin 50Hz 100W
Mam dokładnie to czego szukasz! W extra formie podane!Maciek_G pisze:Cześć, mam mały problem. Składam przetwornice 12VDC/230VAC 50Hz sin ok. 100W
Załącznik do postu zakwiera projekt w oparciu o kit z Nowego Elektronika 167-k
- Załączniki
-
- przetwornica12v-230v_1481.part3.rar
- (145.63 KiB) Pobrany 1284 razy
-
- przetwornica12v-230v_1481.part2.rar
- (195.31 KiB) Pobrany 1240 razy
-
- przetwornica12v-230v_1481.part1.rar
- (195.31 KiB) Pobrany 1455 razy
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez zdesperowany, łącznie zmieniany 2 razy.
-
ZbeeGin
Ten projekt widziałem nieco wcześniej... Grudzień 2003. Jeden ze znajomych poprosił mnie o próbę wydobycia oprogramiowania z uC w celu zaprogramowania nowego procka - spalił ADCM@rek pisze:w nowym elektroniku (3/2004) jest przetwornica, ale ona ma ATtinny26 transformator kluczowany 40Khz i napięcie wyjściowe 50Hz prostokąt
Witam.
Dzisiaj ja składałem.Nowy elektronik 3/2006 129k przetwornica na sg 3525a-miękki start,zabezpieczenia itp.bajery.
Wyniki:
Częstotliwośc 50 hz jest.
Napiecie jest,żarówka 100W pieknie swieci.(tylko czy sinusoida jak podaja to nie wiem ,gdyż nie mam oscyloskopu).
A jednak pompka CO 60 W nie poszła.
Aha trafo toroid 2x12 V.
Na razie odłożona na półkę.Może coś jeszcze pokombinuje to dam znać.
Dzisiaj ja składałem.Nowy elektronik 3/2006 129k przetwornica na sg 3525a-miękki start,zabezpieczenia itp.bajery.
Wyniki:
Częstotliwośc 50 hz jest.
Napiecie jest,żarówka 100W pieknie swieci.(tylko czy sinusoida jak podaja to nie wiem ,gdyż nie mam oscyloskopu).
A jednak pompka CO 60 W nie poszła.
Aha trafo toroid 2x12 V.
Na razie odłożona na półkę.Może coś jeszcze pokombinuje to dam znać.