Jaki najprostrzy wzmacniacz ??

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
transpacyfic
-
Kontakt:

Jaki najprostrzy wzmacniacz ??

Post autor: transpacyfic » 25 lip 2006, 22:24

Mam mały problem .... Otóż poszukuję prostego wzmacniacza (ale nie takiego na jednym tranzystorze) który poradził by sobie z mocą conajmniej 2x 20 W. Radiootwarzacz niestety jest typu badziewnego i nie posiada wewnętrznego wzmacniacza,(ale ma za to RDS :cool: ).Narazie na dni próby podłączyłem go do wieży, ale chciałbym umieścić go w garażu. Obudować go np. w skrzynce z OSB :lol:

Czekam na propozycje :D :D

Dzięki za wszelką pomoc, Pozdrowionka

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 25 lip 2006, 23:19

zbuduj choćby na TDA1554Q ten wzmacniacz jest dość przyjemną kością, ale musisz powoli i dokładnie sprawdzić przed załączeniem zasilania aby nic nieuszkodzić.
tu masz linki łącznie ze sklepem i ceną orientacyjną. ja np. 1554 kupuję za 16zł :-(
- http://www.betatronic.home.pl/cgibin/sh ... d=6e198f07
- http://elenota.pl/d.php?id=49355&pdf=tda1554q_cnv_2 (WYBIERZ tda1554q)

możesz uzyskać 4 kanały 11-to Wattowe lub 2 kanały 22-wu Wattowe, a Ty chciałeś 20W :-)
jeśli byś go składał i obejdzieś się z nim "grzecznie" i bezpiecznie to "ON" ładnie Ci się odwdzięczy :-)

pozdrawiam

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 25 lip 2006, 23:25

Ojej ;D Kadrofonia :D , przypominają mi się opowiadania ojca :cool:
Nie dało by się czegoś łatwiejszego?? Teraz będe musiał zainwestować 13,50 + przesyłka :(
I dont have a money ;]

A co z oporem, i temperaturą kości ??

Dzięki za pomoc, czekam ;]

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 25 lip 2006, 23:50

Ojej ;D Kadrofonia :D , przypominają mi się opowiadania ojca :cool:
he he aleś mnie rozbawił, zaraz pękne, ale fajnie może panie w kadrach faktycznie mają fonię ?! :-)
chodzi o k-W-adro - fonię czyli cztery - kwadro !!
jesteś troszkę wybredny, pomyśl ta aplikacja do której Cię odesłałem jest bardzo prosta bo wymaga niewielu elementów. nawet nie będziesz musiał trawić płytki pod obwód :-)
chcesz to lutujesz wersję kwadro, nie chcesz kwadro jak Ojciec to lutujesz stereo (2x22W).
wydasz 13,50zł i przesyłka + jakieś 8zł na pozostałe części.
to co...? wolisz np. TDA2030 czy 2003, które są tanie (około 4,50zł/szt).
tu byłoby Tobie potrzeba dwa na jeden kanał czyli w sumie cztery sztuki co daje około 18zł + dużo więdej pozostałych elementów składowych.
ale Twój wybór, ja podpowiadam tylko.
jeśli chcesz to wpisz w wyszukiwarce elenoty 2003 lub 2030 i sam popatrz która aplikacja prostrza, poza tym 1554 ma funkcję mute/stand-by a 2003 czy 2030 nie mają tego.
jeśli byś podłączył mały obwodzik opóźniający RC dla mute/stand-by uzyskałbyś opóźniony start wzmacniacza a co za tym idzie w głośniku nie słyszałbyś rzadnego "pierdzenia, czy trzasków podczas załączania. w 2030 i 2003 niestety te objawy są :-(

przekonałem ? :-)

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 26 lip 2006, 11:17

he he aleś mnie rozbawił, zaraz pękne, ale fajnie może panie w kadrach faktycznie mają fonię ?! :-)
Wybacz, przejęzyczenie :D

Ale czy on wytrzyma dwa głośniki 8ohm ?? Póki co ledwo moje Tesle dają rade ;] ;]

Na kość przykleję najwyżej radiatorek z pamięci z karty grafiki ;] ;] ;] ;] ;]. Muszę się rozglądnąć :D Lutowania nie potrzebuję, mam płytkę stykową :D made in Ośla Łączka :cool:

[/code]

Awatar użytkownika
elektor84
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elektor84 » 26 lip 2006, 11:35

ale fajnie, przez to Twoje przejęzyczenie wyszło coś z jajem :-)
on wytrzyma głośniki 8Ω beż rzadnego trudu ! :-) jakbyś podłączył 2Ohmy to byłoby niedobrze

:cry: popłynąłby zbyt duży prąd i przegrzałby się, najnormalniej w świecie przeciąż←ł byś go.
pamiętaj możesz podpiąc większy opór ale nie mniejszy.
radiator do niego solidnie przykręć i urzyj pasty.

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 26 lip 2006, 12:09

Zrobie na wszelki wypadek małą końcówkę mocy z mojej kochanej Tesli ;] ;] ;]

Dzieki za pomoc :D

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Zigrin
-
Kontakt:

Post autor: Zigrin » 26 sie 2006, 21:45

:arrow: elektor84
zwróć uwage na to że TDA2030 to nieco inny typ układ przeznaczony raczej do aplikacji stacjonarnych w domowym sprzęcie audio nie bez powodu jest w nocie dopisek Hi-Fi. Więc popówynwanie ibu kostak jest raczej bezcelowe.

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 28 sie 2006, 19:31

Więc panowie, zrobiłem tak jak mówiliście, kupiłem TDA 1554Q w kicie AVT - 2104.
1. Po zlutowaniu, 3 - krotnemu sprawdzeniu, podłączeniu, z układu pozostało to co na zdjęciu na samym dole, co ciekawe podłączyłem głośniki 8 Ohm, podałem napięcie ( z zasilacza stabilizowanego!) 12 V ;( Wydałem prawie 50 zł i się popsuło, nie przewiduję tutaj błędów w lutowaniu, spytałem się kolegi, na 2 roku studiów elektronicznych, powiedział że nie ma błędów.

2. W związku z powyższym, proszę o pomoc, w zbudowaniu wzmacniacza tranzystorowego o mocy 20 W/ 8 Ohm ;]

-= proszę o klikanie na powiększenie zdjęcia poniewż coś się źle wgrał, ale po powiększeniu jest good ;] =-
Załączniki
1.JPG

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 28 sie 2006, 20:56

transpacyfic pisze:Więc panowie, zrobiłem tak jak mówiliście, kupiłem TDA 1554Q w kicie AVT - 2104.
1. Po zlutowaniu, 3 - krotnemu sprawdzeniu, podłączeniu, z układu pozostało to co na zdjęciu na samym dole, co ciekawe podłączyłem głośniki 8 Ohm, podałem napięcie ( z zasilacza stabilizowanego!) 12 V ;( Wydałem prawie 50 zł i się popsuło, nie przewiduję tutaj błędów w lutowaniu, spytałem się kolegi, na 2 roku studiów elektronicznych, powiedział że nie ma błędów.

2. W związku z powyższym, proszę o pomoc, w zbudowaniu wzmacniacza tranzystorowego o mocy 20 W/ 8 Ohm ;]

-= proszę o klikanie na powiększenie zdjęcia poniewż coś się źle wgrał, ale po powiększeniu jest good ;] =-
Ale ten układ musi działać... jest tak prosty, że błędu chyba nie da się popełnić.
Może kość była uszkodzona od nowości? Miałem takie przypadki.
Może podłączyłeś zasilanie odwrotnie?
Słuchaj... jeśli nie jesteś wczuty jeszcze we wzmacniacze, to może na razie daruj sobie wzmacniacz na tranzystorach.
Trzeba będzie poszukać schematu z zasilaniem napięciem pojedyńczym a nie symetrycznym.
Na dodatek tranzystory lubią pracować przy wyższych napięciach niż te 14V z instalacji samochodowej - przynajmiej ja mam takie zdanie.
Jak robie "zwykły" wzmacniacz klasy AB o mocy do 20W to rzadko tranzystorowy.
Kup nową kość, są po 11zł w Aprovi.
Moja zdanie jest takie, że jak wzmacniacz do samochodu pracujący przy tak niskim pojedyńczym napięciu, to tylko scalak.Nie ma co "pchać" tranzystorów.

Co do zdjęcia które załączyłeś, to po prostu załadowało się normalnie i widać miniaturę a to dlatego żeby przyśpieszyć ładowanie sie forum/strony.
Jak ktoś chce zobaczyć to klika miniaturę :)

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 28 sie 2006, 21:01

z tego co widac ze zdjecia to pewnie albo ci sie trafil trefny egzemplarz tego scalaczka albo pewnie uruchamiałes go bez przykreconego radiatora(to tylko moja mała sugestia :wink: )
a sprubuj zrobic jeszcze na TDA1552 lub TDA1553 -chodzily mi one bez zarzutu-(są zgodne ze sobą)ale bardziej bym ci polecil TDA8563-jest nieco lepszy od tych kostek(ukłóadem wyprowadzeń jest podobny ale nie identyczny, do tych TDA które ci zasugerowalem. W załącznikach znajdziesz noty aplikacyjne tych ukladów.
Załączniki
TDA1552.rar
(51.45 KiB) Pobrany 570 razy
TDA1553.rar
(52.36 KiB) Pobrany 546 razy
TDA8563.rar
(71.06 KiB) Pobrany 529 razy
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez mdm150, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 28 sie 2006, 21:05

mdm150 pisze:albo pewnie uruchamiałes go bez przykreconego radiatora(to tylko moja mała sugestia
Wtedy powinno zadziałać zabezpieczenie (oczywiście - może się zdażyć, ze nie zadziała)
Ale ta dziura wygląda na "odwrócone" zasilanie - wiem z doświadczenia :(

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 28 sie 2006, 21:24

Może się wzbudził? :cry:

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 29 sie 2006, 18:18

Nowego scalaka niebędę kupował!!!!!!!!!!!!!!! Szkoda pieniędzy :P, a co do wzamka na tranzystorach, to znalazłem kit AVT - 1162, Podmienię tranzystory T2 i T3 na darlingtony mocy, i da radę na 20 W ;]

Co do TDA, był radiator przykręcony, a zasilanie nie mogło być odwrócone, sprawdzałem na zasilaczu, było dobrze podłączone. Czy te TDA muszą być jakoś strojone??? przecież powinny działać odrazu po podłączeniu tak ??

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 29 sie 2006, 19:46

Tylko układ AVT-1162 nie jest przystosowany do pracy z darlingtonami.
I jak je wstawisz to będziesz strasznie zniekształcał dźwięk bo będzie pracować w klasie B.
I dla uzyskani mocy 20W będziesz potrzebował napięcia zasilającego większego niż 35V

ODPOWIEDZ