jestem posiadaczem kitu AVT721B i uklad dziala bez zarzutu, jednak chcialbym wykorzystac go w praktyce - np zapalac nim swiatlo. nie mam pojecia o napieciach rzedu 230V, dlatego prosil bym o wytlumaczenie tego, abym nie puscil z dymem calego domu. W opisie pisze ze wystarczy dolutowac tranzystor bc648, diode 1n4148 i rezystor 4,7k, w odpowiednie miejsca na plytce, ale co dalej? wydaje mi sie, ze jak zamiast dwukolorowego LED'a podlacze zarowke 230V, a do zasilania takie napiecie, to nie skonczy sie to dla mnie zbyt dobrze;d na schemacie sa tez pokazane jakies przekazniki podlaczone do tranzystora, ale jak szukalem informacji o nich, to zupelnie nie widzialem zastosowania w lampie.
prosil bym o wytlumaczenie zupelnie zielonemu w sprawach 'elektrycznych' jak moge zrobic cos takiego, ewentualnie jak moge tym sterowac innym urzadzeniem np tv? musze dokupowac jakies czesci poza tymi 3 podanymi elementami?
akustyczne zdalne sterowanie - jak wmontowac w lampe?
Wszystko jest OK. Tak jak na rysunkach w opisie wlutowujesz tranzystor T4, a pomiędzy punkty C i A podłączasz przekaźnik, dla którego nie ma miejsca na płytce, więc łączysz go przewodami Cewkę wyzwalającą do punktów C i A, natomiast styki robocze przekaźnika pełnią wówczas rolę wyłącznika światła.
Przekaźnik dobierasz wg. Napięcia nominalnego cewki wyzwalającej (wydaje mi się że starczyło by 12V - przy zasilaniu układu z 12V napewno) i obciążalności styków roboczych to już zależy od konkretnego odbiornika np. 250V / 10A prądu przemiennego.
Przykładowe przekaźniki znajdziesz tu http://www.sklep.avt.com.pl/go/_categor ... 299&page=7
Wrazie pootrzeby poszukaj w Elportalu, jakichś podobnych układów z przekaźnikami sterującymi odbiornikiem 230V i wzoruj się na rozwiązaniu.
Tranzystor T4 wyzwalany z wyjścia Q1 układu U1 sterowałby wówczas przekaźnikiem wyłączającym obwód 230V.
UWAGA
W układzie gdzie występuje pełne napięcie sieci elektroenergetycznej nieostrożne obchodzenie się i zaniechanie podstawowych zasad BHP grozi utratą życia lub kalectwem. Dlatego w takim wypadku niewykwalifikowani młodzi hobbyści powinni uruchamiać układ pod opieką wykwalifikowanego dorosłego i trzeźwego personelu
Przekaźnik dobierasz wg. Napięcia nominalnego cewki wyzwalającej (wydaje mi się że starczyło by 12V - przy zasilaniu układu z 12V napewno) i obciążalności styków roboczych to już zależy od konkretnego odbiornika np. 250V / 10A prądu przemiennego.
Przykładowe przekaźniki znajdziesz tu http://www.sklep.avt.com.pl/go/_categor ... 299&page=7
Wrazie pootrzeby poszukaj w Elportalu, jakichś podobnych układów z przekaźnikami sterującymi odbiornikiem 230V i wzoruj się na rozwiązaniu.
Tranzystor T4 wyzwalany z wyjścia Q1 układu U1 sterowałby wówczas przekaźnikiem wyłączającym obwód 230V.
UWAGA
W układzie gdzie występuje pełne napięcie sieci elektroenergetycznej nieostrożne obchodzenie się i zaniechanie podstawowych zasad BHP grozi utratą życia lub kalectwem. Dlatego w takim wypadku niewykwalifikowani młodzi hobbyści powinni uruchamiać układ pod opieką wykwalifikowanego dorosłego i trzeźwego personelu
Tak chodzi o coś takiego (ten rysunek jest w opisie do AVT721), poza tym,

Więc dlatego się tak rozpisałem, może coś niejasnego jest w moich słowachprosil bym o wytlumaczenie zupelnie zielonemu w sprawach 'elektrycznych' jak moge zrobic cos takiego, ewentualnie jak moge tym sterowac innym urzadzeniem np tv? musze dokupowac jakies czesci poza tymi 3 podanymi elementami?
okej dzieki juz mi to troche rozjasnilo sytuacje, ale mam jeszcze watpliwosci:
1.napisales zeby dobrac przekaznik zalezny od cewki wyzwalajacej - to mam jeszcze dodatkowo dokupic jakas cewke? oco chodzi? czy nie wystarczy jak powiem w sklepie ze przekaznik ma byc podlaczony do zarowki 230V?
2. w tym przekazniku jest sporo nozek, skad mam wiedziec co do ktorej podlaczyc?
1.napisales zeby dobrac przekaznik zalezny od cewki wyzwalajacej - to mam jeszcze dodatkowo dokupic jakas cewke? oco chodzi? czy nie wystarczy jak powiem w sklepie ze przekaznik ma byc podlaczony do zarowki 230V?
2. w tym przekazniku jest sporo nozek, skad mam wiedziec co do ktorej podlaczyc?
NieK3nNy pisze:1.napisales zeby dobrac przekaznik zalezny od cewki wyzwalajacej - to mam jeszcze dodatkowo dokupic jakas cewke?
W przekaźniku (w jego obudowie) jest już zabudowana cewka przesuwająca styki do których podłączasz obwód 230V i ona jest nawijana na odpowiednie napięcie wyzwalające np. 5V, 12V… . W sklepie mówisz, że chcesz kupić np. przekaźnik 12V-towy (chodzi o cewkę – ten prostokącik na schemacie) o stykach 250V i obciążalności 10A, zwiernych, rozwiernych itd w zależności, co potrzebujesz lub inaczej przekaźnik wyzwalany napięciem 12V i o stykach roboczych odpowiadających parametrom twojej żarówki przykładowo dałem tu 10A prądu którym, możesz obciążyć przekaźnik no a jeżeli chodzi o napięcie nominalne styków to nie ma 230V tylko jest 250V, jest to na nim oznaczane jako 250V/10A. To, że dodatkowo powiesz sprzedawcy iż, po zasileniu przekaźnika ma Ci on włączyć np. żarówkę 230V to jest twoim atutem tylko pamiętaj o tym jaką żarówkę chcesz zasilić (chodzi mi teraz o parametry styków przekaźnika).
Takim znanym producentem przekaźników jest RELPOL zobacz ofertę na:
http://www.cyfronika.com.pl/p_relpol.htm
Seria RM jest w miarę popularna zobacz w informacjach dodatkowych na powyższej stronce, który z przekaźników, co oferuje i wybierz odpowiedni dla ciebie tam masz także narysowane oznaczenia, co jest przyporządkowane jakim wyprowadzeniom.
Z biblioteczki praktyka mogę powiedzieć, że (jeżeli chodzi o serię RM i większość) to grubsze wyprowadzenia – styki robocze, a cienkie (2 są takie) to cewka wyzwalająca.
Przekaźnik to nic innego jak zwykły stykowy włącznik tylko, że sterowany za pomocą pola magnetycznego cewki wyzwalającej zamiast palca.
Jeżeli chcesz bliższych informacji to przeszukaj Elportal, wiem że na łamach EdW było trochę o elementach stykowych i o przekaźnikach też, nawet w oślej łączce.
okej dzieki juz kumam:)
[ Dodano: 2006-08-28, 13:23 ]
kupilem juz przekaznik ale nie wiem do ktorych nozek co podlaczyc, bo jest ich 5. wd rysunku ANAXA na plytce sa 4 miejsca P,C,A,O, a od pradu 4 kable - 2 od zasilania i 2 do zarowki z tym ze z tego co sie domyslam te od masy beda zwarte, a z napieciem pujda przez przekaznik. w zalaczniku dolaczam rysunek ktory widnieje na moim przekazniku i prosze o rade jak to wszystko popolaczac
[ Dodano: 2006-08-28, 13:23 ]
kupilem juz przekaznik ale nie wiem do ktorych nozek co podlaczyc, bo jest ich 5. wd rysunku ANAXA na plytce sa 4 miejsca P,C,A,O, a od pradu 4 kable - 2 od zasilania i 2 do zarowki z tym ze z tego co sie domyslam te od masy beda zwarte, a z napieciem pujda przez przekaznik. w zalaczniku dolaczam rysunek ktory widnieje na moim przekazniku i prosze o rade jak to wszystko popolaczac
- Załączniki
-
- schemat podlaczenia
- przekaznik.JPG (3.07 KiB) Przejrzano 6882 razy
Do nóżek przekaźnika:
5 – C lub A
2 – A lub C
Obojętne, w którą stronę i nie zapomnij o tej diodzie przeciw równolegle włączonej do przekaźnika ona gasi przepięcia powstające na indukcyjności (zworce) przekaźnika.
Do styku
1 – jeden przewód obwodu 230V, z żarówki lub z zasilania.
3 lub 4 (patrz niżej) pozostały przewód jednego toru.
A te dwa pozostałe 1 z zasilani i 1 z sieci 230V, tak jak napisałeś należy ze sobą połączyć.
I teraz trochę terminologii i może będę truł, ale w sieci 230V nie ma masy, zapomnij o tym to nazywa się punktem neutralnym N (kolor niebieski), a ten drugi w gniazdku to przewód fazowy L1 lub kiedyś R (kolor brązowy lub czarny najczęściej)
Nie pamiętam teraz, który ze styków 3 albo 4 jest zwierany do punktu 1 przy wzbudzeniu przekaźnika, ale masz tylko 2 kombinacje.
Najlepiej to sprawdzić poprzez sprawdzenie omomierzem lub pyszczkiem przejścia pomiędzy odpowiednimi stykami (1 i 4lub3) i wtedy będziesz wiedział, jeżeli przy nie wzbudzonym przekaźniku zapiszczy styk 1 i 3 to znaczy, że musisz podłączyć żarówkę pod styk 1 i 4 wtedy obwód będzie przerwany w czasie spoczynku przekaźnika.
PS.
Sory że tak późno odpowiadam, ale nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi, a sam nie miałęm czasu zaglądnąć
5 – C lub A
2 – A lub C
Obojętne, w którą stronę i nie zapomnij o tej diodzie przeciw równolegle włączonej do przekaźnika ona gasi przepięcia powstające na indukcyjności (zworce) przekaźnika.
Do styku
1 – jeden przewód obwodu 230V, z żarówki lub z zasilania.
3 lub 4 (patrz niżej) pozostały przewód jednego toru.
A te dwa pozostałe 1 z zasilani i 1 z sieci 230V, tak jak napisałeś należy ze sobą połączyć.
I teraz trochę terminologii i może będę truł, ale w sieci 230V nie ma masy, zapomnij o tym to nazywa się punktem neutralnym N (kolor niebieski), a ten drugi w gniazdku to przewód fazowy L1 lub kiedyś R (kolor brązowy lub czarny najczęściej)
Nie pamiętam teraz, który ze styków 3 albo 4 jest zwierany do punktu 1 przy wzbudzeniu przekaźnika, ale masz tylko 2 kombinacje.
Najlepiej to sprawdzić poprzez sprawdzenie omomierzem lub pyszczkiem przejścia pomiędzy odpowiednimi stykami (1 i 4lub3) i wtedy będziesz wiedział, jeżeli przy nie wzbudzonym przekaźniku zapiszczy styk 1 i 3 to znaczy, że musisz podłączyć żarówkę pod styk 1 i 4 wtedy obwód będzie przerwany w czasie spoczynku przekaźnika.
PS.
Sory że tak późno odpowiadam, ale nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi, a sam nie miałęm czasu zaglądnąć