problem z i2c w basecom-avr

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
K3nNy
-

problem z i2c w basecom-avr

Post autor: K3nNy » 24 sie 2006, 11:15

mam plytke testowa do kursu basecom avr i kompilator 1.11.6.8. napisalem program wd podrecznika jednak pojawiaja mi sie jakies dziwne bledy przy sprawdzaniu skladni, ktore widac w zalaczniku. wyglada to jakby kompilator w ogole nie rozumial polecen w stylu i2cstart. ustawilem wd instrukcji opcje i2c, SCL port - portd.5, SDA port - portd.6 jednak nic to nie dalo. wydaje mi sie ze to nie problem strony technicznej bo blad pojawia sie juz przy sprawdzaniu skladni.dodam ze blad znika kiedy zaremuje cala tresc etykiety nadawanie - wszystkie polecenia i2c. w czym problem i jak to naprawic?

[ Dodano: 2006-08-24, 14:05 ]
znalazlem w helpie nastepujace linijki:

Kod: Zaznacz cały

Config Sda = Portd.6
Config Scl = Portd.5
z tym ze to samo robilem w opcjach i nie wiem po co dodatkowo w programie to umieszczac. zastanawiam sie czy blad tkwi w podreczniku czy cos nie tak jest z moim kompilatorem
Załączniki
blad.JPG
screen z bledami

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 24 sie 2006, 13:37

Nie wiem na ile Ci ta informacja pomoże ale w wersji 1.11.8.3 nie ma znaczenia czy zdefiniujesz w opcjach czy w programie. Po coś te nowsze wersje wydają, może akurat to poprawili.

Jejek

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 sie 2006, 13:54

K3nNy pisze:wyglada to jakby kompilator w ogole nie rozumial polecen w stylu i2cstart
Te błędy świadczą o tym, że w opcjach I2C wybrałeś nie te piny co trzeba. Najlepiej jednak używać CONFIG SCL + CONFIG SDA.
Dokładnie błędy wskazują, że procedury I2C chcą skorzystać z końcówek portu PORTA, którego to portu wybrany procesor nie posiada. Domyślnie w opcjach kompilatora jest wpisany PORTA.0 jako linia SDA i jako linia SCL. Zatem Twoje wpisy w zakładce I2C, SPI, 1WIRE są błędne, albo ustawiona konfiguracja nie została zapamiętana i uwzględniona podczas kompilacji.

Pisząc program powinno się wszystko konfigurować w programie, by nie zaglądać wogóle do opcji kompilatora.

K3nNy
-

Post autor: K3nNy » 24 sie 2006, 14:00

wielkie dzieki mieliscie racje juz wszystko smiga

ODPOWIEDZ