Elektronika analogowa.Magisterka.
Elektronika analogowa.Magisterka.
Witam. Szanowne grono.
Zwracam się do Was z następującą kwestią. Nadszedł czas na napisanie pracy magisterskiej. Interesuje mnie matematyka i elektronika analogowa, programowanie nie jest moją mocną stroną. Czy moglibyście zaproponować jakiś temacik ciekawy w tej kwestii? Myślałem wstępnie o przetwornicy, o alaramie (tutaj problem czy da się to zrobić bez układów programowalnych, ewentualnie bazując na jakimś gotowym już rozwiązaniu). Za wszelkie sugestię będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Zwracam się do Was z następującą kwestią. Nadszedł czas na napisanie pracy magisterskiej. Interesuje mnie matematyka i elektronika analogowa, programowanie nie jest moją mocną stroną. Czy moglibyście zaproponować jakiś temacik ciekawy w tej kwestii? Myślałem wstępnie o przetwornicy, o alaramie (tutaj problem czy da się to zrobić bez układów programowalnych, ewentualnie bazując na jakimś gotowym już rozwiązaniu). Za wszelkie sugestię będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
czy ja wiem...jakoś mało twórcze...wystarczy gotowego kita kupić, polutować i opisaćcristof_w pisze:Myślałem wstępnie o przetwornicy, o alaramie
jak lubisz matematykę i analogówkę to może coś z teorii sterowania? z automatyki?
o, tak na gorąco - chyba dosłownie
na przykład pieca oporowego (w szczególnym przypadku zwykłego piekarnika)
i układ stabilizacji zadanej temperatury do wyżej wymienionego....
czyli dwa układy - jakis fajny regulator PID oraz kawałek elektroniki,
który będzie się zachowywał jak piec (układ inercyjny), zwracając sygnał wyjściowy
jako napięcie proporcjonalne do 'udawanej' temperatury....
można też pójść na całość - sterowanie zaimplementować przy pomocy pakietu LabView...
a LV to taki graficzny język programowania ( tu więcej: http://www.labview.pl/ )
tasza
To samo co napisała Tasza, możesz zrobić z napędem elektrycznym lub innym procesem fizycznym, przemysłowym itd. …ciekawa sprawa
. Możliwości masz wiele, i powinieneś je zweryfikować z twoim poziomem wiedzy i możliwościami.
właściwie nie powinienem tego robić, ale po wpisaniu w GOOGLE odpowiedniej frazy też mógł byś znaleźć tą stronę więc, podam link z tematami prac dyplomowych na moim wydziale, podpatrz co robią inni i na tej podstawie możesz coś wymyślić samemu
.
http://kener.elektr.polsl.pl/tematy.php
Tylko pamiętaj, że nie wolno Ci zaproponować tematu słowo w słowo z tej listy, posyłam to tylko w celach edukacyjnych.
A co do twórczości w przetwornicach impulsowych to, możesz się trochę tam też popisać, jak na przyszłego Magistra, sklasyfikujesz, opiszesz różne rodzaje przetwornice, obierzesz konkretny interesujący cię model, zamodelujesz np. w Pspice, Matlab itd. , a na końcu wykonasz model i w ramach podsumowania porównasz teorię z symulacjami i wykonanym modelem
.
AHA, jak już jesteśmy przy elektrotermii, to nie baw się w grzejnictwo łukowe – ciężka sprawa
.
http://kener.elektr.polsl.pl/tematy.php
Ostatnio zmieniony 25 sie 2006, 18:08 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Dzięki za wszystkie rady i wskazówki.
Po kolei. Studiuję elektronikę, specjalność przemysłówka, ale moje zainteresowania to:
przede wszystkim matematyka, elektronika analogowa, logika, chodzi oto, żebym nie musiał programować!! no chyba, że nie da rady bez tego, zawsze interesowały mnie zasilacze, przetwornice (jakoś czuję ten temat) a także nowoczesne systemy grzewcze, nowoczesne metody pozyskiwania energii, taka trochę energoelektronika. Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje, wszystko biorę pod uwagę.Dziękuję.
P.S Miałem kiedyś podstawy Labview, całkiem fajny program, trzeba by go sobie przypomnieć.
Dzięki za wszystkie rady i wskazówki.
Po kolei. Studiuję elektronikę, specjalność przemysłówka, ale moje zainteresowania to:
przede wszystkim matematyka, elektronika analogowa, logika, chodzi oto, żebym nie musiał programować!! no chyba, że nie da rady bez tego, zawsze interesowały mnie zasilacze, przetwornice (jakoś czuję ten temat) a także nowoczesne systemy grzewcze, nowoczesne metody pozyskiwania energii, taka trochę energoelektronika. Pozdrawiam i czekam na dalsze propozycje, wszystko biorę pod uwagę.Dziękuję.
P.S Miałem kiedyś podstawy Labview, całkiem fajny program, trzeba by go sobie przypomnieć.
Jak chcesz zasilacz i do tego ambitnie to zrób np. zasilacz impulsowy:
napiecie wejsciowe 85 do 260VAC
moc wyjsciowa - 90W
napiecie wyjściowe 18V
sprawność >70% przy pełnym obciążeniu
na wejsciu filtr EMI taki aby zasilacz był klasy A wg normy EN55022
spełniać powinien wymagania normy EN60601-1 dla urzadzeń klasy I (izolacja we-wy 4000V AC, odpowiedni prąd upływu uziomowy itd.)
do tego niewielki i bez wymuszonego chłodzenia
Zastosowanie - w wyrobach medycznych w modułach zasilajacych sieciowo bateryjnych
napiecie wejsciowe 85 do 260VAC
moc wyjsciowa - 90W
napiecie wyjściowe 18V
sprawność >70% przy pełnym obciążeniu
na wejsciu filtr EMI taki aby zasilacz był klasy A wg normy EN55022
spełniać powinien wymagania normy EN60601-1 dla urzadzeń klasy I (izolacja we-wy 4000V AC, odpowiedni prąd upływu uziomowy itd.)
do tego niewielki i bez wymuszonego chłodzenia
Zastosowanie - w wyrobach medycznych w modułach zasilajacych sieciowo bateryjnych
Na uczelni mam np.takie temaciki:
takie np. mnie zainteresowały:
1. System sterowania i kontroli w oczyszczalni ścieków
Jak się do tego zabrać? Na czym bazować? Z czym to się je? Jak możecie to proszę o wskazówki.
2. Sterowanie ogrzewaniem elektrycznym przez interfejs Ethernet.
Też proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.
1. System sterowania i kontroli w oczyszczalni ścieków
Jak się do tego zabrać? Na czym bazować? Z czym to się je? Jak możecie to proszę o wskazówki.
2. Sterowanie ogrzewaniem elektrycznym przez interfejs Ethernet.
Też proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.
Pierwszy może być dość trudny do zrrealizowania. Przez przypadek załapałem się na wycieczkę do takiej instytucji, sterowanie jest wykonane w oparciu o oprogramowanie z wizualizacją procesów przemysłowych - tak to można chyba ładnie napisać , do tego podłączone są układy automatyki. Trzeba zacząć szukanie od sprawdzenia dostępności oprogramowania choć temat jest ciekawy - to fakt. Pamiętaj, że musisz jeszcze załapać o co chodzi w samym procesie oczyszczania. W sumie dużo zależy od tego co będziesz chciał zrobić i od promotora i jego wizji.
Ok, teraz takie pytanko, użyć do tego moznaby, do wizualizacji, zarówo Matlaba jak i Labview. Zarówno jden jak i drugi całkiem sprytnie robi się drabinkowo, szczerze zdecydowanie bliższy jest mnie Labview, co nie znaczy, że Matlaba nie brałbym pod uwagę. Jakie jest Wasze zdanie? Może jeszcze coś inego ewentualnie wartoby wziaść pod uwagę?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Więc tak...tematu pracy jeszcze co prawda nie mam, ale pewne jest na 100%, że muszę użyć jakiegoś mikrokontrolera, napisać program, który będzie sterować urzadzeniami na podstawie odczytów z czujników. Prowadzacy doradza mikrokontroler firmy Motorola. Dobrze radzi? CIężko jest to zaprogramować? Zaznaczam, że dla mnie każde programowanie jest wyzwaniem...proponuje język C. Co Wy o tym sadzicie? Proszę o opinie.Pozdrawiam.
Motorola, hmmm. Pewnie zaprogramować go jest tak samo ciężko lub łatwo jak każdy, prawda jest taka, że jeżeli jest to mikrokontroler bazujący na rdzeniu 8051 to czy to Atmel, Simens, czy Motorola, to Asembler będzie podobny do tego z rdzenia, to w czym, będziesz programował zależeć będzie od ciebie, w czym się lepiej czujesz i na co pozwala producent mikrokontrolera (a właściwie firmy produkujące kompilatory różnych języków pod dany mikrokontroler).
Prowadzący pewnie doradził tak gdyż placówka lub on sam ma z konkretnym typem jakieś doświadczenie, należy zaznaczyć, że w tej chwili wyprodukowanie gołego 8051 przez Atmel-a czy Simens-a to raczej archaizm, współczesne kostki posiadają wiele więcej walorów, możliwości od przetworników A/C, D/C, dodatkowe Timery i obsługiwane już systemy transmisji danych.
Najlepiej by było żebyś wybrał mikrokontroler, dla którego jest chociażby, garstka dobrej literatury w naszym języku ojczystym z licznymi przykładami, bo w innym przypadku oprócz programowania przyjdzie ci jeszcze tłumaczyć literaturę producenta z języka angielskiego. Pyzatym weź pod uwagę, że będziesz musiał fizycznie zaprogramować mikrokontroler i sprawdzić działanie programu (chociażby w momencie pisania), weź pod uwagę koszt wykonania lub zakupu HARDWARE-u. A jeżeli chodzi o język programowania to już powyżej.
Prowadzący pewnie doradził tak gdyż placówka lub on sam ma z konkretnym typem jakieś doświadczenie, należy zaznaczyć, że w tej chwili wyprodukowanie gołego 8051 przez Atmel-a czy Simens-a to raczej archaizm, współczesne kostki posiadają wiele więcej walorów, możliwości od przetworników A/C, D/C, dodatkowe Timery i obsługiwane już systemy transmisji danych.
Najlepiej by było żebyś wybrał mikrokontroler, dla którego jest chociażby, garstka dobrej literatury w naszym języku ojczystym z licznymi przykładami, bo w innym przypadku oprócz programowania przyjdzie ci jeszcze tłumaczyć literaturę producenta z języka angielskiego. Pyzatym weź pod uwagę, że będziesz musiał fizycznie zaprogramować mikrokontroler i sprawdzić działanie programu (chociażby w momencie pisania), weź pod uwagę koszt wykonania lub zakupu HARDWARE-u. A jeżeli chodzi o język programowania to już powyżej.
Przyglądnij sie może mikrokontrolerom PSoC firmy Cypress na dobrą sprawę nie musisz znać C ani asemblera a do tego ma programowalne we i wy analogowe.cristof_w pisze:Więc tak...tematu pracy jeszcze co prawda nie mam, ale pewne jest na 100%, że muszę użyć jakiegoś mikrokontrolera, napisać program, który będzie sterować urzadzeniami na podstawie odczytów z czujników. Prowadzacy doradza mikrokontroler firmy Motorola. Dobrze radzi? CIężko jest to zaprogramować? Zaznaczam, że dla mnie każde programowanie jest wyzwaniem...proponuje język C. Co Wy o tym sadzicie? Proszę o opinie.Pozdrawiam.