Potrzebna pomoc początkującemu:)

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
burusj
-
Kontakt:

Potrzebna pomoc początkującemu:)

Post autor: burusj » 19 sie 2006, 15:20

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowym uzytkownikiem i jestem zainteresowany elektronika jak kazdy z was:) Chcialbym sie dowiedziec od czego zaczac nauke, na pewno tzreba miec wiadomosci dotyczace pradu elektrycznego jednak w szkole bylo bardzo ogolnie o tym i potzrebna mi jest wieksza wiedza na ten temat. Czy ktos moglby mi polecic jakies materialy do nauki podstaw tzn o samym pradzie ( napiecie , natezenie, opor itd itp..... :) ale tak bardzo szczegolowo bo ogolne zreczy umiem ale mi to nie wystarcza czy mozecie mi polecic jakies ksiazki albo linki do stron bardzo bym prosil :)

Z gory dziekuje kazdemu kto bedzie chcial mi pomoc :) DZIEKUJE :)

Arnold_S.

:-)

Post autor: Arnold_S. » 19 sie 2006, 15:57

Na początek wystarczy Ci ta strona. Dużo teorii i podstaw w miarę jasno opowiedzianych.
http://www.elektronika.priv.pl/ Patrz na pasek menu na górze strony.

Jest jeszcze taka stronka:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/ar ... p?cat_id=1

I jeszcze tutaj artykuły z EdW:
http://elportal.pl/index.php?module=Con ... 60&meid=13

P.S.
Co do książek, to zajrzyj na Allegro. Jest dział Książki -> Technika, a w nim znajdziesz ciekawe(i tanie) rzeczy. Inwestycja w książki się kiedyś zwróci(w różnej formie). Szkoda, że ogólnie ludzie mają wstręt do książek i się ich pozbywają(m.in. na aukcjach w internecie).

Awatar użytkownika
Anax
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Anax » 19 sie 2006, 16:25

http://www.wkl.com.pl/oferta.php?kd=1&dzial=2&id=328

Ja z tego się uczę. Zapewnia dobry elektroniczny start. Polecam ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 sie 2006, 16:55

To jest dobre. Polecem także oślą łączkę. To prawie to samo co podał ci anax w swoim linku tyle że pierwsza częśc wypraw w świat elektroniki to tylko połowa oślej łączki.
Arnold_S. pisze:Szkoda, że ogólnie ludzie mają wstręt do książek i się ich pozbywają(m.in. na aukcjach w internecie).

A może po prostu ludzie sprzedają książki które już przeczytali i za te pieniądze kupują inne książki

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 19 sie 2006, 17:21

Ponieważ postulujesz o materiały bardzo podstawowe, przedstawię Ci to, z czego Ja korzystałem, a czasami też do tego wracam.
Przede wszystkim opór, natężenie … itd. Powinieneś posiadać podręcznik do podstaw elektrotechniki, napisany jak najprostszym językiem i zawierający tylko potrzebne, najważniejsze rzeczy bez zbędnego wgłębiania się w szczegóły, z którymi nawet profesorowie mają problemy. Ze swojej strony mogę polecić dość leciwą pozycję, z której korzystałem (w księgarniach widziałem nowsze wydanie).

Roman Kurdzie: Podstawy elektrotechniki dla ZSZ (Zasadniczej Szkoły Zawodowej) cz. 1 i cz 2. W-wa, WSiP. 1982,

Lub inny z dostępnych, który wyda ci się przystępnie napisany.

Jeżeli chodzi o elektronikę w tym słowa znaczeniu to:

Andrzej Rusek: Podstawy elektroniki cz 1 i cz. 2. W-wa, WSiP. 1985.

To jeżeli, chodzi o podstawy ale ponieważ w podręczniku szkolnym do chemii autor nie napiszę wprost jak skonstruować bombę tak i w tym przypadku aby dalej się rozwijać będziesz potrzebował innych źródeł wykraczających poza program szkolny. Zwróć uwagę na inne książki i czasopisma elektroniczne, mam namyśli głównie Elektronikę dla Wszystkich, w której masz liczne cykle przystępnie napisane i pozwalające zgłębić wiedzę i posiąść odpowiednie umiejętności chociażby niedawna „Ośla łączka”.

Większość z tych materiałów dostępna jest do pobrania na stronie https://elportal.pl.

Jeżeli chodzi o zdobywanie materiałów to nie kupuj wszystkich podręczników jak leci w księgarni, bo okaże się, że połowa z nich będzie Ci zbędna i zapłacisz fortunę. Więc staraj się je przeglądać, spróbuj najpierw je zdobyć np. w bibliotece, ocenić zawartość pod kątem swoich potrzeb i predyspozycji do chłonięcia wiedzy. Jeżeli uznasz, że jest ona warta grzechu kup ją np. w antykwariacie czy na Allegro (możesz tam dostać starsze, wcale nie gorsze pozycje w przystępnej cenie) lub w księgarni.

Człowiek trwale przyswaja wiedzę uczy się praktycznie, więc najlepiej było by abyś miał kogoś np. w rodzinie, kto ma pokrewny zawód i sam w nim robi to i owo lub się tym pasjonuje będzie ci wtedy łatwiej.

3m się :wink:

PS. Jak sobie coś przypomnę jescze to dopiszę poniżej

burusj
-
Kontakt:

Post autor: burusj » 19 sie 2006, 21:53

Kurcze z góry wam dziękuje:D Widze ze mozna zaufac wiekszosci urzytkownikow z tego forum bo na innych to niektorzy dodaja zbedne komentarze :p i sie nabijają z początkujacych :P a wam dziekuje:)

novice
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: novice » 19 sie 2006, 22:54

burusj
bo na innych to niektorzy dodaja zbedne komentarze :p i sie nabijają z początkujacych

A na tym, też się to okresowo zdarza ;)

Co do książek to również polecam Oslą Łączke Góreckiego, uzupelnioną materiałami z tego portalu. Do tego "Elektronika" Watsona i "Sztuka Elektroniki" Horowitza. Przynajmniej, ja zamierzam tak się uczyc ;)

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 19 sie 2006, 23:36

Wszyscy chwalą "Sztukę elektroniki", tylko szkoda, że zapominają ile ona kosztuje... :sad:
Za tyle co ona kosztuje, można mieć kilka(jeśli nie kilkanaście) starszych książek z Allegro. :cool:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 19 sie 2006, 23:43

No to racie np. seria książek autorstwa Dieter Nuhrmann „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz – układy” od tego ja zaczynałem i lepszej książki dla początkującego elektronika nie spotkałem ( na chyba ze ośla laczka + listy od Piotra)

ODPOWIEDZ