Posty wyłączone z tematu "Piorun"

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
Doc Brown

Post autor: Doc Brown » 16 sie 2006, 17:41

Dajmy sobie spokój z prawami i podobnymi bzdurami !!
Zawsze instaluje bezpieczniki mam nawet bezpiecznik różnicowy, który jeśli coś jest nie tak od razu wywala. Co do zaświecania świetlówki komórką mam duuuże wątpliwości, ale możesz spróbować. Ja też spróbuje.

[ Dodano: 2006-08-16, 18:44 ]
Zapalanie świetlówki komórką to wieeelki niewypał, nawet 8 W nie świeci wcale.
Polecam za to nieco inny experyment: wyłączyć telewizor i w całkowitej ciemności przesuwać po ekranie styki świetlówki 20 W trzymanej w dłoni. Efekt jest super, tylko może sie nie udać z naprawde dobrym telewizorem :mrgreen:

Arnold_S.

:-)

Post autor: Arnold_S. » 16 sie 2006, 17:50

Doc Brown pisze:Dajmy sobie spokój z prawami i podobnymi bzdurami !![...]
Po takim durnym tekście, na prawdę widać, że masz 17 lat(wtedy każdy chłopak jest cwaniak i specjalista w każdej dziedzinie). :smile: Spoko, przejdzie z wiekiem(miejmy nadzieję).

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 16 sie 2006, 17:57

Doc Brown pisze:Mimo tego, że mam tylko 17 lat robiłem już wiele instalacji elektrycznych, lub poprawiałem niedoróbki po "fachowcach" i mam spore doświadczenie, co może sie stac jak cos źle zrobisz !! Wszystkie instalacje, które robiłem bądź też poprawiałem działają prawidłowo !!
Ty jestes znany zadymiarz, dlatego szukasz sprzeczki !! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: 2006-08-16, 18:11 ]
Te ikony dlatego bo mnie wnerwiłeś :evil: :evil: :evil:

Wkurzasz mnie, ale równy z ciebie gość :mrgreen:
Czy ja dobrze rozumiem ty w wieku 17 lat wykonałeś instalację elektryczną i to nie jedną???. Ciekawe... a co na to zakład energetyczny, jak udało ci się zgłośić takową instalację, przeciez do tego prócz stosownych uprawnieć trzeba być wpisanym w miejscowym rejonie energetycznym jako osoba wykonująca instalacje elektryczne. Beż spełnienia tych warunków zakład energetyczny nie odbierze instalacji!!! to jakim cudem podączyłeś tą instalacje do sieci publicznej? na lewo?.
nie mając uprawnień łamiesz prawo i stwarzasz niebezpieczeństwo. wątpie żeby ktoś taki dom ubezpieczyła a jeśli mu się uda i będzie pożar to nie dostanie odszkodowania.
No niekoniecznie, jeżeli robisz przeróbki, czy zmiany w instalacji a nawet wykonujesz całą instalację w swoim własnym domu to nie mając uprawnień nie łamiesz prawa ale bierzesz całą odpowiedzialność na siebie. W przypadku, kiedy robisz coś dla innej osoby (nawet, kiedy jest to dziadek, babcia, wujek, siostra itp) to zgodnie z prawem musisz mieć uprawnienia SEP nawet w przypadku zmiany żarówki (w sumie nie trzeba być wykwalifikowanym elektrykiem, aby uzyskać uprawnienia SEP, wystarczy tylko zdac stosowny egzamin). Całkiem inaczej jest w przypadku kiedy przeróbki wymagają odłączenia budynku od sieci energetycznej, lub wykonujesz nową instalację (która dopiero będzie przyłączana do sieci) tu bez uprawnień i spełnienia innych warunków instalacja nie zostanie odebrana a tym samym podłączona do sieci publicznej.

Pozdr.

Doc Brown

Post autor: Doc Brown » 16 sie 2006, 18:48

Nie robie instalacji od zera !!
Po prostu chodzi mi o inastalcje wewnątrz budynku !!
Nie podjąłbym sie robienia instalacji komlpetnie od zera, tam gdzie nie ma przyłącza elektrycznego !!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 sie 2006, 8:34

gogo4 pisze:zgodnie z prawem musisz mieć uprawnienia SEP nawet w przypadku zmiany żarówki
polskie prawo nie jest normalne.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 18 sie 2006, 19:38

Kulpina tak ale w miejscu pracy jak juz a nie w domu ..........tam gdzie beda przychodzic obcy ludzie aby swiatlo bylo zgodne z normami jakimis tam .........glupie to ....wiem bo moj ojciec mial tak na swojej hurtowni przylazil kolo ktory obliczal jakie natezenia swiatla potrzebuja itp.............i musi sie stowowac do tych norm..........
Doc Brown widac ze masz 17 lat i jak juz koledzy wspomniei jak sie cos stanie w Twoim domu to ubezpieczenie tego nie pokryje itp ........jak ja bym cos takiego zrobil na hurtowni ojca to jak sie stanie wypadek to Ojciec pokrywa cale koszty leczenia i odszkodowanie a nie ubezpieczenia a zreszta co chwile przylaza sanepid itp i sprawdzaja to czy zgodne wg norm .............wiec moze w domu mozna tak robic jak mowisz ale na wlasna odp ...............a jak sie cos stanie ze slupami z Twojej winy to hmm koszty ponosisz ty a nie ten co zakladal instalacje bo ty w niej grzebales ..............a nie powinienes

Doc Brown

Post autor: Doc Brown » 19 sie 2006, 8:59

Czy do was nie dotarło, że nie grzebie nic przy słupach !!
Czy nie umiecie czytać !!
Robie instalacje tylko w domu !!

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 sie 2006, 9:08

ale i słupom chyba może coś zaszkodzić jak będzie zwarcie :mrgreen:

[ Dodano: 2006-08-19, 10:14 ]
kto wyłączył te posty z tematu piorun
???

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 19 sie 2006, 9:42

kto wyłączył te posty z tematu piorun???
Pewnie Wojtek

Zobacz tutaj:

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=3886

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 sie 2006, 9:48

moż eto i dobry pomysł

Arnold_S.

!

Post autor: Arnold_S. » 19 sie 2006, 23:55

:lol: Tak, bardzo "logiczne" działanie, które tylko zaśmieca forum! :cool:

Ktoś, kto wymyślił "dzielenie tematów", był niewątpliwie bardzo "błyskotliwy"... :lol:
Poza tym tworzenie takiego tematu, o takim tytule jak w linku:
http://elportal.pl/forum/viewtopic.php?t=3887, to jawne szkalowanie użytkownika przez moderatorów(zdaje im się, że w ten sposób coś osiągną, że są tacy "genialni i pomysłowi"). Myślę, że można to gdzieś zgłosić(tylko komu, bo kto Tu stoi wyżej od Wojtusia?).

P.S.
Między innymi przez Takie dziwne zarządzanie, to forum słabo się rozwija(nie ma cwaniaka, który mi tu zaprzeczy), i absolutnie nie dorównuje innym. :grin: A miało być tak pięknie... :roll:
Oczywiście to normalne, że moderatorzy nigdy nie popatrzą krytycznie na swoje działania, stać ich tylko na "zamiatanie problemów pod dywan"(dać komuś BAN-a, podzielić temat, i to wszystko).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 20 sie 2006, 6:53

:arrow: Arnold_S., - moze masz rację, że wydzielone posty zostały obarczone tytułem który może Ciebie jakoś urazić ale masz okazje przekonać się jak inni uzytkownicy mogli się poczuć gdy byli w bardziej niewybredny sposób obrażani przez Ciebie.
Tak jak napisałem w innym miejscu
Może Arnold_S. jestes zmeczony dyskusjami na forum - odpocznij trochę.
reszta na pw

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 sie 2006, 9:42

Arnold_S., zgadzam się z tobą - zachowanie moderatorów jest dziwne.

Dziwi mnie jak to możliwe że nie dostałeś jeszcze ostrzeżenia :!: :?: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 sie 2006, 9:59

Kulpina pisze:Arnold_S., zgadzam się z tobą - zachowanie moderatorów jest dziwne.

Dziwi mnie jak to możliwe że nie dostałeś jeszcze ostrzeżenia :!: :?: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :?: :?:
A co jest tak dziwne?
Bo czegoś nie rozumiem
Arnols_S niepotrzebnie robi szum, szkoda mi tego chłopaka...

[ Dodano: 2006-08-20, 11:05 ]
Między innymi przez Takie dziwne zarządzanie, to forum słabo się rozwija
Przez jakie działania?
Nikt nie ma problemu tylko zawsze Ty. (pewnie lubisz robić rozgłos koło siebie)
Dla ludzi jest to tylko forum elektroniczne a dla Ciebie, to nie wiem...
Masz taką wielką radochę z tego co robisz czy co?
Siedzę na różnych forach od kilku lat i pierwszy raz spotykam się z tak upierdliwym userem jak właśnie Ty.
Weź lepiej rower i skocz gdzieś pojezdzić, abo zrób wiele innych rzeczy i nie zawracaj...
Drogi Arnoldzie_S nie mam radochy z tego, że moderuje to forum i wcale nie czuje się wyższy od normalnych userów. (pomagam Wojtkowi, bo obiecałem, ze jeśli będzie taka potrzeba to mu pomogę)
Ale jeśli jeszcze raz zobaczę jakąkolwiek Twoją niepotrzebną lub wręcz chamską czy głupią wypowiedź, to od razu masz u mnie ostrzeżenie i piszę to oficjalnie.
Nie będziesz tutaj wypisywał bzdur wielkości Twojej wyobraźni.
Ciekawe czy "na żywo" masz tyle do powiedzenia, a chętnie bym się z tobą spotkał.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 20 sie 2006, 11:11

End pisze:Siedzę na różnych forach od kilku lat i pierwszy raz spotykam się z tak upierdliwym userem jak właśnie Ty.
To co było takiego dziwnego w moim otatnim posćie??? Inni dostali ostrzeżenia, chociaż nie robili takiego bałaganu. Gdzie jest Arnold_S., tam jest i kłotnia :mrgreen:

ODPOWIEDZ