projektowanie ukladow - generator sinusoidalny

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
K3nNy
-

projektowanie ukladow - generator sinusoidalny

Post autor: K3nNy » 14 sie 2006, 18:02

witam. bawilem sie troche w lutowanie gotowych ukladow i chcialbym teraz wkoncu sprobowac zrobic cos samemu. mam chyba calkiem niezly zakres wiedzy teoretycznej jezeli chodzi o rachunki, jednak nie mam pojecia jak stosowac to w praktyce. znalazlem w ksiazce 'uklady elektroniczne' zasade dzialania generatora sinusoidalnego i chcialbym stworzyc takie cudo wd schematu zamieszczonego w zalaczniku, ale nie wiem jak liczyc wartosci kolejnych elementow (kondensatorow i rezystorow). rozumiem ze wartosci rezystow znajdujacych sie bezposrednio przy tranzystorach powinny byc wd ukladu wzmacniacza, tak aby nie spalic tranzystorow? a co z reszta? min z z Cb, Rs, C i R ??? moglby ktos troche mnie naprowadzic jak zabrac sie za tworzenie takich rzeczy?? prosze nie odsylajcie mnie do wiedzy teoretycznej bo przeczytalem nie jedna ksiazke o elementach polprzewodnikowych, ukladach elektronicznych a i tak nie wiem jak sie za to zabrac w praktyce
Załączniki
schemat generatora sinusoidalnego.JPG
schemat generatora

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 sie 2006, 19:11

Na początek przeczytaj ten post dotyczy on generatora sinusa na wo, ale podane tam informacje na pewno ci się przydadzą.
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=15660#15660
A tak w skrócie.
To tranzystor T1 musi dostarczyć wzmocnienia tak aby można było spełnić warunek amplitudowy czyli teoretycznie ok. 29V/V Czyli elementy dobieramy tak by wzmocnienie było większe niż 29V/V Potencjometr Rs będziemy mogli dobrać warunek amplitudy więc wzmacniacz można zaprojektować na znacznie większe wzmocnienie i wybieramy.
Elementy RC decydują o częstotliwości generatora i zazwyczaj przyjmujemy jakaś wartość C i potem obliczamy ze wzoru na F wartość R np. dla C=4.7nF i częstotliwość generatora 1Khz R=20K
Cb wybieramy tak by częstotliwość graniczna naszego wzmacniacza na T1 była przynajmniej 10 razy mniejsza niż częstotliwość generatora.

K3nNy
-

Post autor: K3nNy » 14 sie 2006, 19:50

a jak wyregulowac zadana amplitude zeby np osiagnac sinusoide o wartosci amplitudy 2V i jak dobrac zasilanie do tego??
p.s znacie jakies ciekawe linki z ktorych mozna nauczyc sie podstaw projektowania ukladow???bo cos czuje ze za szybko sie za ten generator porwalem, a chyba bym ukladu mrugajacej diody nie wymyslil;/ nie wiem nawet od czego zaczac zeby sie tego uczyc, a czytanie grubych ksiag o samej teorii okazuje sie daremne;/

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 14 sie 2006, 20:04

Napięcie zasilania dobiera się dowolne jakie masz pod ręką np. 12V czy też bateria 9V.
Amplitudę regulujesz potencjometrem Rs

[ Dodano: 2006-08-14, 22:07 ]
Książki się przydają tylko ty nie wiesz jak się za to zabrać
I tak dla tego generatora co podąłeś schemat.
Załóżmy ze chcemy by generator ten generował częstotliwość F=1kHz, mamy napięcie zasilające Uzas=12V

Wzór na częstotliwość (wzór odczytany z książki) wygląda tak
F=1/(2Π*√6*RC)

Czas teraz wyliczyć wartość RC przyjmujemy C=12nF obliczamy teraz R=1/(2Π*√6*F*C)=5.4K najbliższa wartość produkowana to 5.6K wiec dajemy R=5.6K.

Teraz bierzemy się za wzmacniacz na T1.
Wzmocnienie jego powinno być większe niż 30V/V żeby uwzględnić rozrzut parametrów obliczmy wzmacniacz na wzmocnienie równe Ku=60V/V.

Jak wiadomo z książek, wzmocnienie wzmacniacza na tranzystorze T1 wynosi
Ku=Rc/Re
Przyjmujemy Rc=10K czyli dla uzyskania Ku=60V/V Re musi mieć wartość Re=Rc/Ku=10K/60=160.
Napięcie na emiterze T2 powinno wynosić połowę napięcia zasilania (tez o tym mówią w książkach)czyli na kolektorze T1 o 0.66V więcej czyli Uc=6.6V
Prąd kolektora obliczamy ze wzoru Ic=(Uzas-Uce)/Rc=(12-6.6V)/10k=540uA
Znając prąd kolektora możemy wybrać Re
Jak wiadome z książek tranzystor ma jakby wbudowaną rezystancje re którą można obliczyć ze wzoru re=26mV/Ic=48
I teraz wybieramy Re=160-48=110 wybieramy okrągłą wartość Re=100om
Teraz obliczamy Rb która decyduje razem z Rc i Re o punkcie pracy T1.
Ponieważ Re jest bardzo małe i prąd Ic tez jest mały pominiemy wartość Re w obliczeniach dotyczących Rb
Rb=(Uzas-Ube)/Ib=(12V-0.66V)/Ib
Jeśli zastosujemy popularny tranzystor małej mocy np. BC547B to jego wzmocnienie prądowe Hfe będzie w okolicy hfe=200
Ib=Ic/Hfe=540uA/200=2.7uA i obliczamy Rb=(12-0.66)/2.7uA=4.2M najbliższa z szeregu E24 to 4.3Mom.
Wartość Rb i tak trzeba dobrać do konkretnego egzemplarza tranzystora.
Teraz obliczamy Cb=0.16/F*R
Gdzie F to częstotliwość graniczna filtry wybieramy ją tak by było na 100 razy mniejsza niż nasza częstotliwość generatora czyli F= 1Khz/100=10Hz
R= to rezystancja wejściowa tranzystora T1 Rwe=hfe*Re=45K
Cb=0.16/10*45K=350nF czyli najbliższa produkowana wartość to 470nF Cb=470nF.
Potencjometr Rs dajemy 1K i schemat będzie wyglądał tak.

Jak widać na przykładzie tych super uproszczonych obliczeniach, wiedza książkowa jest niezbędna do obliczenia czegokolwiek a jeszcze ważniejsze jest rozumienie zasad działania układu a to przychodzi z czasem i przeczytanie kilku książek nie załatwi sprawy.

A tu masz linka do kolejnego przykładowego w którym się dowiesz jak praktycznie się oblicza jednotranzystorowe wzmacniacze.
http://www.edw.com.pl/pdf/k01/42_09.pdf
Załączniki
gen0.3.JPG

K3nNy
-

Post autor: K3nNy » 15 sie 2006, 16:52

dzieki wlasnie o to mi chodzilo :)

ODPOWIEDZ