Prośba
-
pinturicchios
- -
Prośba
Czy ktoś mógłby na to zobaczyć i spróbować pomóc?? Dzięki
3. Narysować idealną i rzeczywistą ch-kę prądowo-napięciową diody Zenera o napięciu 10V
i mocy 1W zaznaczając i opisując istotne punkty.
5. Narysować i wyjaśnić zasadę działania mostka prostowniczego Gretz’a. Jakie są zasady doboru diod?
6. Narysować układ do pomiaru ch-k tranzystora BJT w układzie OE i OB. Jakie są zasady polaryzacji w poszczególnych obwodach?
3. Narysować idealną i rzeczywistą ch-kę prądowo-napięciową diody Zenera o napięciu 10V
i mocy 1W zaznaczając i opisując istotne punkty.
5. Narysować i wyjaśnić zasadę działania mostka prostowniczego Gretz’a. Jakie są zasady doboru diod?
6. Narysować układ do pomiaru ch-k tranzystora BJT w układzie OE i OB. Jakie są zasady polaryzacji w poszczególnych obwodach?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2006, 12:31 przez pinturicchios, łącznie zmieniany 2 razy.
Jakiś egzamin się szykuje?
Pytanie do Ciebie - czy spróbowałeś wcześniej znaleźć sam na to odpowiedzi?
Tak z ciekawości skopiowałem z pierwszego pytania fragment "energetyczny model pasmowy dla półprzewodnika" do wyszukiwarki www.google.pl i troche wyników znalazłem. Moze raczej pytaj o to czego nie rozumiesz z poszczególnych punktów. Przecież w tych pytaniach jest przekrój z podstaw elektroniki od budowy półprzewodnika po układy cyfrowe sredniej skali integracji. Nikt tutaj ksiażki raczej nie bedzie pisał
[ Dodano: 2006-08-11, 19:56 ]
Przeszukaj również zasoby https://elportal.pl
Jeśli jestes studentem to:
"Układy elektroniczne cz I" - Nosal, Baranowski
"Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" Pienkos, Turczyński (że tak powiem klasyka)
Pytanie do Ciebie - czy spróbowałeś wcześniej znaleźć sam na to odpowiedzi?
Tak z ciekawości skopiowałem z pierwszego pytania fragment "energetyczny model pasmowy dla półprzewodnika" do wyszukiwarki www.google.pl i troche wyników znalazłem. Moze raczej pytaj o to czego nie rozumiesz z poszczególnych punktów. Przecież w tych pytaniach jest przekrój z podstaw elektroniki od budowy półprzewodnika po układy cyfrowe sredniej skali integracji. Nikt tutaj ksiażki raczej nie bedzie pisał
[ Dodano: 2006-08-11, 19:56 ]
Przeszukaj również zasoby https://elportal.pl
Jeśli jestes studentem to:
"Układy elektroniczne cz I" - Nosal, Baranowski
"Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" Pienkos, Turczyński (że tak powiem klasyka)
No, albo obrona laborek. Wrzesień się zbliża nieuchronnie.Wojtek pisze:Jakiś egzamin się szykuje?
Do tego nie trzeba Googli, ani neta, pewnie wszystko będzie w dedykowanym podręczniku do przedmiotu, ale trzeba chcieć zajżeć
Skąd ja to znam, niektórzy tacy ludzie potrafią człowiekowi zepsuć nawet wakacje i nie dają zapomnieć o szkole
A np. w układach sekwencyjnych stan wyjść w danym czasie zależy nie tylko od aktualnego stanu wejść lecz również od stanów logicznych na wyjściu sprzed aktualnego kroku, a w kombinacyjnych tylko od aktualnego stanu wejść, co do przykładów to już sobie poszukaj
Ad. 25 - Tak samo tylko trzeba znać ich tabelę stanów
Masz jeszcze trochę czasu żeby zacząć sobie samemu odpowiadać na te pytania.
-
pinturicchios
- -
P.S.
Zasadę działania mostka Graeza znajdziesz w: Podstawy elektrotechniki dla ZSZ cz. 2. R. Kurdziel. W-Wa, WSiP 1982 - str. 162 (aktalniejszego wydania nie posiadam).
ZSZ - Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Pozdrawiam Życzliwy.
hmm dziwny troche zestaw pytan troche przekrojowy. Wyglada jak polaczenie przedmiotow: Przyrzady polprzewodnikowe (1 i 2), Uklady elektroniczne 1 (ewentualnie tez 2), Technika cyfrowa (1, 2 i 3) i PiAPS (Podstawy i Algorytmy Przetwarzania Sygnalow) czyli 5-6 semestrow studiow na kierunku Elektronika i Telekomunikacja 
Ale szukania w Elportalu dużo by nie było:
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 2poznajemy
wystarczyło wpisać "tranzystory". Nie wyczerpuje to tematu, ale...
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... 2poznajemy
wystarczyło wpisać "tranzystory". Nie wyczerpuje to tematu, ale...
-
pinturicchios
- -
Wiesz ale na to pytanie 3 to napewno nie znajde nic w książce. A i nie musze Ci sie tłumaczyć po co się ucze i gdzie bo to nie powino cię interesować. Widać lubisz obrazac innych bo ty pewnie geniusz jestesbrzozi pisze:Tutaj to nawet Wikipedia wystarcza " gdybym coś wiedział z tej elektroniki" To gdzie się ty uczysz i po co ? Oto jest pytanie
Dużo się nie namęczyłem przy szukamiu, stary podręcznik do technikumpinturicchios pisze:Wiesz ale na to pytanie 3 to napewno nie znajde nic w książce. A i nie musze Ci sie tłumaczyć po co się ucze i gdzie bo to nie powino cię interesować. Widać lubisz obrazac innych bo ty pewnie geniusz jestesbrzozi pisze:Tutaj to nawet Wikipedia wystarcza " gdybym coś wiedział z tej elektroniki" To gdzie się ty uczysz i po co ? Oto jest pytanie
Andrzej Rusek: Podstawy elektroniki cz. 1. W-wa, WSiP. Ja go mam z 1985r (4 latka miałem).
To w nowszych też jest, w akademickich i nie tylko. Żeby mieć trzeba tylko mocno chcieć!
Tam jest to, co ci powinno wystarczyć i co 10V i 1W cię zagięło?.
Nie obraził Cię moim zdaniem tylko zadał dość istotne, nurtujące wszystkich pytanie (PO CO?), ale to co teraz powiem to będzię obraza …
Ostatnio zmieniony 16 sie 2006, 6:39 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.
och, och..ojej....
charakterstyki diody w załączniku,
Uz - to napięcie Zenera, w tym wypadku 10V,
Uf dla If /kierunek przewodzenia/ odczytuje się z charakterystyki diody
danego typu/producenta lub szacunkowo wylicza....
https://elportal.pl/ea/diody.html (Charakterystyka diody, Dioda Zenera)
warto zapamiętać pojęcie 'rezystancji dynamicznej', wyraża się zależnością:
rZ = ΔUAK / ΔIR , na jej podstawie można określić jakość stabilizacji elementu....
tasza
PS.
GAVRON jak zwykle niezawodny....
jak kogoś nie znasz, to go pochopnie nie oceniaj bo będziesz miał bardzo ciężko w życiupinturicchios pisze:Widać lubisz obrazac innych bo ty pewnie geniusz jestes
charakterstyki diody w załączniku,
Uz - to napięcie Zenera, w tym wypadku 10V,
Uf dla If /kierunek przewodzenia/ odczytuje się z charakterystyki diody
danego typu/producenta lub szacunkowo wylicza....
https://elportal.pl/ea/diody.html (Charakterystyka diody, Dioda Zenera)
warto zapamiętać pojęcie 'rezystancji dynamicznej', wyraża się zależnością:
rZ = ΔUAK / ΔIR , na jej podstawie można określić jakość stabilizacji elementu....
tasza
PS.
GAVRON jak zwykle niezawodny....
- Załączniki
-
- zener_0493_001.GIF
- (21.28 KiB) Pobrany 335 razy