Przyciski dotykowe?
Przyciski dotykowe?
Wie moze kto jak zrobic przyciski dotykowe , lub gdzie mozna je kupic >
-
Arnold_S.
Pewnie chodzi po prostu o metodę przełączania jakiegoś układu poprzez dotyk(nie żadne mechaniczne styki/mikroprzełączniki).
Gdzieś widziałem takie przełączniki, chyba były zrobione z bramek logicznych.
Ciekawą rzecz można zaobserwować bawiąc się tranzystorem polowym zasilającym żarówkę(z zasilacza oczywiście). Gdy bramka wisi w powietrzu i dotkniemy jej, to można zapalić żarówkę(można zapalać i gasić, tylko trzeba drugą ręką złapać za plus lub minus zasilacza - ładujemy wtedy bramkę lub rozładowujemy).
Można też zakombinować i zrobić przełącznik na podstawie takiego układu(ściemniacz dotykowy), czyli "wyrwać" z niego układ przerzutnika na tranzystorach:
Gdzieś widziałem takie przełączniki, chyba były zrobione z bramek logicznych.
Ciekawą rzecz można zaobserwować bawiąc się tranzystorem polowym zasilającym żarówkę(z zasilacza oczywiście). Gdy bramka wisi w powietrzu i dotkniemy jej, to można zapalić żarówkę(można zapalać i gasić, tylko trzeba drugą ręką złapać za plus lub minus zasilacza - ładujemy wtedy bramkę lub rozładowujemy).
Można też zakombinować i zrobić przełącznik na podstawie takiego układu(ściemniacz dotykowy), czyli "wyrwać" z niego układ przerzutnika na tranzystorach:
beda one zamontowane zamiast przycisków w equalizerze cyfrowym do ustawiania barwy ,zamiast switch czy jak one sie nazywaja , przydaly by sie tez takie by właczac wzmacniacz i drugi do przedwzmacniacza . A tez rowniez aby mozna było przełaczac z jednego w drugi tryb np. z stereo w mono taki przełacznik.
[ Dodano: 2006-08-09, 21:29 ]
czyli 3 przyciski w trybach :
>Wyłacz ' włacz
>Przełacz
>nacisnij , czyli przy dotykaniu zwierało a po zabraniu palca rozwierało
[ Dodano: 2006-08-09, 21:29 ]
czyli 3 przyciski w trybach :
>Wyłacz ' włacz
>Przełacz
>nacisnij , czyli przy dotykaniu zwierało a po zabraniu palca rozwierało
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Odkąd zobaczylem ten watek przychodzi mi do glowy tylko jedno rozwiazanie o ktorym nawet ktos juz wspomnial. Wszystko to kwestia eksperymentu, nie mam prawie żadnych doświadczeń z czymś podobnym ale wspomniane 4mm nie powinny byc przeszkada nie do pokonania.
Na poczatek trzeba by sprawdzic jak zareaguje układ po dotknięciu "wiszącego" wejścia. To pewnie nie wystarczy dlatego proponowalbym sprobowac zabawy z jakimś tranzystorem. Powiedzmy BC557, +5V na emiterze, kolektor do equalizera (czy co kto potrzebuje) a baza do tego czegoś czego ma się dotykać (nie wiem jak to nazwać). Geyby to nie wystarczyło można by kilka BC557 połączyć w układ darlingtona
To tylko dość ogólny pomysł ale myślę że dobry do przedyskutowania choćby pod względem podatności na zakłucenia
Na poczatek trzeba by sprawdzic jak zareaguje układ po dotknięciu "wiszącego" wejścia. To pewnie nie wystarczy dlatego proponowalbym sprobowac zabawy z jakimś tranzystorem. Powiedzmy BC557, +5V na emiterze, kolektor do equalizera (czy co kto potrzebuje) a baza do tego czegoś czego ma się dotykać (nie wiem jak to nazwać). Geyby to nie wystarczyło można by kilka BC557 połączyć w układ darlingtona
To tylko dość ogólny pomysł ale myślę że dobry do przedyskutowania choćby pod względem podatności na zakłucenia
W ten sposób bardzo dobrze działają negatory CMOS, robiłem kiedyś coś takiego. Wejście podciągnięte do plusa przez 2MOhm i krótki drucik do dotykania. Po dotknięciu na wyjściu pojawia się przebieg prostokątny 50Hz. Ale nie wiem jak to sie będzie spisywać przy zbliżaniu palca, bez dotykania, zwłaszcza na 4mm, bo to jest wbrew pozorom sporo w takim przypadku.