Witam kupiłem procek ATtuny2313 i chciałem podłączyć do niego kwarc o częstotliwości 20MHz... po zaprogramowaniu Fuse Low Byte zgodnie z dokumentacją procek wogóle przestał egzystować... nie mogę zmienić zawartości Flash-a, jak i Fuse bitów... czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego zachowania procka?
P.S. Do programowania użyłem programatora PonyProg, oraz oprogramowania PonyProg2000.
Problem z ATtiny2313
-
ZbeeGin
Myślę, że sobie zablokowałeś nieco procka
. PonyProg posiada tę wadę, że zaznaczone checkbox-y (tzw. ptaszki) wskazują bity ZAPROGRAMOWANE (stan 0). Dlatego trzeba najpierw stan fusebitów odczytać, skontrolować ich stan wg datasheet-a, a potem zmieniać.
Być może pomocne będzie dołączenie do XTAL1 jakiegoś generatora zegarowego - nawet kilka kHz, lub też obwodu RC wg danych w dokumentacji Tiny2313. O ile zmieniłeś tylko Fuse Bits Low!
Procesor powinien dać się wtedy zidentyfikować i pozwolić na zmianę stanu bitów konfiguracyjnych.
W przeciwnym wypadku czeka cię:
- kupno nowego procesora
,
- szukanie kogoś kto ma programator "równoległy" obsługujący AVR-y.
Ponadto przy tak dużych częstotliwościach bardzo ważne są kondensatory przy kwarcu.
Być może pomocne będzie dołączenie do XTAL1 jakiegoś generatora zegarowego - nawet kilka kHz, lub też obwodu RC wg danych w dokumentacji Tiny2313. O ile zmieniłeś tylko Fuse Bits Low!
Procesor powinien dać się wtedy zidentyfikować i pozwolić na zmianę stanu bitów konfiguracyjnych.
W przeciwnym wypadku czeka cię:
- kupno nowego procesora
- szukanie kogoś kto ma programator "równoległy" obsługujący AVR-y.
Tak, jeśli procesor ma oznaczenie ATTINY2313-20xx. Jeśli masz inną końcówkę to poszukaj w dokumentacji z jaką max. prędkością może taki egzemplarz działać.D pisze:przy właściwym ustawieniu Fuse Low Byte można używać maksymalnie kwarc o częstotliwości 20 MHz
Ponadto przy tak dużych częstotliwościach bardzo ważne są kondensatory przy kwarcu.
Ogólnie moje procki mają oznaczenia ATtiny 2313-20PU, także chyba powinny obsługiwać tą częstotliwość. Co do kondensatorów, to też mieszczą się w normie dokumentacji technicznej 12-22pF, w sumie to nie mam pojęcia dlaczego przestały działać. Po zmianie kwarcu na wolniejszy nie udało mi się przeprogramować procka... jest niewykrywalny. Dzięki za wszystkie podpowiedzi...
[ Dodano: 2006-08-08, 14:25 ]
Heh doszedłem do rozwiązania mojego problemu... okazało się, że mam nie takie kondensatory (22nF, zamiast 22pF). Dzięki za wszelką pomoc
[ Dodano: 2006-08-08, 14:25 ]
Heh doszedłem do rozwiązania mojego problemu... okazało się, że mam nie takie kondensatory (22nF, zamiast 22pF). Dzięki za wszelką pomoc