Mam dwa napędy CD LG 52X i dwa takie same problemy. Szufladka, po naciśnięciu przycisku wysunięcia otwiera się prawidłowo tylko ok. jeden raz na dziesięć :-/ Żeby mu „pomóc” otworzyć się, należy średnio mocno stuknąć w szufladę CD, po naciśnięciu przycisku. Rozbierałem oba te napędy kilka razy, ale nie znalazłem przyczyny.
Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?
Z góry uprzedzam, że nie pytam, czy się to opłaca (wiem, że w moim przypadku – tak). Pytam się tylko konkretnie – jak rozwiązać ten problem?
Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
CD ROM LG 52X - problem z szufladą :-/
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
W tym napędzie jest aż jeden pasek gumowy na silniku od otwierania szuflady
. Wymiana go może pomóc ale nie jestem przekonany, że to jest przyczyna problemu. Mam to samo w swoim. Wszystko jest OK dopóki go nie skręcę, rozkręcony otwiera się i zamyka jak należy. Zajrze do niego może w ten weekend, może wymyślę, dlaczego tak jest.
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Ok. Powiadom mnie o rezultatach. Ja też zaglądnę raz jeszcze, kiedy tylko znajdę chwilą czasu.ptolek pisze:W tym napędzie jest aż jeden pasek gumowy na silniku od otwierania szuflady. Wymiana go może pomóc ale nie jestem przekonany, że to jest przyczyna problemu. Mam to samo w swoim. Wszystko jest OK dopóki go nie skręcę, rozkręcony otwiera się i zamyka jak należy. Zajrze do niego może w ten weekend, może wymyślę, dlaczego tak jest.
Miałem kiedyś podobny problem z innym napędem też LG. Jedna z zębatek przy silniczku odpowiedzialnym za wysuwanie płyty miała powyłamywane ząbki. Trzeba wyjąć wszystkie zębatki i je pobadać, bo ząbki są połamane w wewnętrznej zębatce. Jeśli jeden ząbek jest wyłamany to można coś dosztukować na kropelkę (już próbowałem) a jeśli więcej to pozostaje tylko zdobycie takiej zębatki (serwisy itp.).