AT90S2313 - za mało portów?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

AT90S2313 - za mało portów?

Post autor: Wojtek » 01 cze 2003, 9:27

Potrzebuję 17 do 19 wyjść, a więc więcej niż może zaoferować AT90S2313. 10 do wyboru cyfr od 0 do 9, jedno dla "dwukropka" i cztery dla wyboru lampki (juz wiadomo, że chodzi o zegar :D ) Jednocześnie potrzebowałbym 2 do 4 wejść na dodatkowe przyciski sterujące czyli ustawianie alarmów i czasu, zapomniałbym jeszcze o wyjściu na buzzerek. Mógłbym oczywiście zredukować ilość wyjść stosując jakiś dodatkowy multiplekser np. dwa wyjścia jako adresowe, a z multipleksera sterować wyborem lampek ale i tak to jest za mało, ale jak obejść się bez tego? Są to moje pierwsze boje z uC :D więc duzo o nich nie wiem. Program oczywiście będzie napisany pod BascomAVR.
Jakieś sugestie od bardziej doświadczonych kolegów?

Gienek
-

Post autor: Gienek » 03 sie 2003, 10:49

Kilka moich sugesti do Twoich potrzeb:

Do wybierania cyfr zastosój dekoder 1 z 10 [74145 (jest wysoko napięciowy) bo i taj musisz zrobic jakiś bufor WN] zjada 4 nogi,

Do wybierania anod, 4 nogi, które będą Ci jednocześnie wybierać przez diody klawisze.[4]

Wejście klawiatury 1 noga.

Dodajemy i wychodzi 9 nóg zatrudnionych a wszystkich jest chyba 15 w tym procku.
Co jeszcze zostaje Ci 6 nóg do dalszego zastosowania.

Co do programu to w BASCOM-ie Ci nie pomogę bo wolę GCC i AVR Studio
P.S. Ciekawy temat. Przyznam się że multipleksu na Lampkach jeszcze nie robiłem. Daj znać o efektach.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 sie 2003, 13:55

Gienek pisze:Do wybierania cyfr zastosój dekoder 1 z 10 [74145 (jest wysoko napięciowy) bo i taj musisz zrobic jakiś bufor WN] zjada 4 nogi,
Czy ten dekoder jest jeszcze dostępny? Mam 74141 ale celowo wstrzymuję się od zastosowania gdyż chcę ten projekt udostępnić na mojej stronie, a po co projekt którego nie będzie można wykorzystać z braku dostępności części, tylko dla swoich potzreb to bym to zrobił, mam bufory na tranzystorach wysokonapięciowych (i te pewnie zastosuję) które są ogólnie dostępne.

Gość

Post autor: Gość » 03 sie 2003, 20:33

Sory za pomyłkę. 74145 on ma tylko 30V i jest open kolektor. Fakt 74141 mozy być już nie dostępny. Czyli zostaje typowy 74ls42 plus twoje bufory tranzystorowe. Reszta tak jak wcześnij pisałem.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 sie 2003, 4:23

Gienek pisze:Do wybierania anod, 4 nogi, które będą Ci jednocześnie wybierać przez diody klawisze.[4]
Wejście klawiatury 1 noga.
Czy dobrze rozumiem, że chcesz użyć tych samych portów do sterowania anod (wybieranie lampki) i jednocześnie mają służyć jako wejścia dla przycisków ustawiających zegar? czyli mają pełnić funkcję wejścia i wyjścia, jak te diody włączysz ?

Gienek
-

Post autor: Gienek » 04 sie 2003, 8:20

Nie zupełnie tak.
Ofszem te 4 nogi służą do wybierania klawiszy ale są cały czas wyjściami, bo cały czas sterują anodami.
Z faktu że domyślnym stanem portu wejściowego jest stan "1" to wybieranie anod będzie "0". Czyli diody łączysz katodami do tych 4 wyprowadzeń a to 1 wejście podłączasz do wszystkich anod.

Czy jest to zrozumiałe ?
P.S. Naj łatwiej było by to narysować.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 sie 2003, 10:18

narysuj i wyślij do mnie to umieszczę w twoim poście niech inni też skorzystają.

ODPOWIEDZ