Witam
Nie mogę znaleźć w katalogach dostępnych tego tranzystora CX237A. Siedzi on w centralce domofonu (płyta CD-4p) ,oznaczenie na płycie T42
Bardzo proszę o podanie danych tego tranzystorka lub jego odpowiednika.
Z góry dzieki !
Pozdrawiam wszystkich czytających
Tranzystor CX237A
Nie znalazłem nigdzie takiego tranzystora, podaj jaki przekaźnik jest nim załączany, napięcie zasilające, to może da sie jakiś inny tranzystor. No pozostaje jeszcze zagadka czy to jest npn czy pnp ale jak jest uszkodzony to pewnie miernikiem tego nie sprawdzisz. Chociaż pewnie jedno złącze będzie dobre to już można to sprawdzić.
Witam
Dzięki Wojtek za zainteresowanie ale najgorsze jest to, że tranzystor ma przebicie we wszystkich kierunkach.
Zasilanie centrali i przekaźnika jest 12V. Przypuszczam, że tranzystor może być pnp bo jest sterowanie na minusie ale nie jestem tego pewien.Szukałem w różnych katalogach ale tam przeważnie zaczyna się od CX7.... .Ot taka kałabania - można by doświadczalnie ale robie to bez schematu i niechce bardziej tego zepsuć
Jeszcze raz wszystkim dzięki za zainteresowanie i dalej czekam na pomoc
Pozdrawiam
Dzięki Wojtek za zainteresowanie ale najgorsze jest to, że tranzystor ma przebicie we wszystkich kierunkach.
Zasilanie centrali i przekaźnika jest 12V. Przypuszczam, że tranzystor może być pnp bo jest sterowanie na minusie ale nie jestem tego pewien.Szukałem w różnych katalogach ale tam przeważnie zaczyna się od CX7.... .Ot taka kałabania - można by doświadczalnie ale robie to bez schematu i niechce bardziej tego zepsuć
Jeszcze raz wszystkim dzięki za zainteresowanie i dalej czekam na pomoc
Pozdrawiam