Buczenie we wzmacniaczu............;/

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 cze 2006, 11:40

a dziękuje za linek...sporo tego, więc poczytam w wolnej chwili...
wiesz co mi jeszcze przyszło do głowy?
tak się zastanowiłam na tą obudową.....hmm, można chyba łatwo zaadaptować
pudełko ze starego odtwarzacza video czy magnetowidu...
góra to z reguły takie płaskie blaszane C, jak u Ciebie,
chassis z tworzywa, więc łatwo się obrabia a gorące lampki na wierzchu, więc od plastiku z dala....
tylko trzeba front-panel jakiś ładny zrobić i wpasować...może ze szkła...?

Bartek?
tak zupełnie na marginesie....na Elportalu jest taki dział....Nasze Strony...
:arrow: https://elportal.pl/modules.php?op=modl ... dex&tab=ap
zastanów się w wolnej chwili, czy ten Twój cudak nie mógłby się tam zaprezentować :idea:
jak coś, to mejluj do Ewy-Adminki lub do mnie...

pa,
tasza

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 22 cze 2006, 11:47

hmmm nie wiem moze sie skusze :wink: ale narazie to GC musze skonczyc i potem pomysle :grin:

Pozdrawiam 4all ...............Bartek

Ps dzieki za propozycje ..................... :wink:

[ Dodano: 2006-07-06, 14:39 ]
Ok juz skonczylem swojego wzmaka ale nadal wystepuje buczenie ale to od lampek i mam pytanie do Taszy i innych co znaja sie lepiej odemnie na lampkach czy da sie to jakos wyciszyc bardziej......... takie buczenie jest od przedwzmaka przedtem bylo zagluszana od koncowki mocy ale byla to zrobiona na tda a teraz na lm i nie ma rzadnej ale przedwzmak buczy troche jak nie wlacze rzadnej muzyki a jak leci to nie slychac a da sie jaos to wyeliminowac bardziej........................ a o to zdjecia koncowe

Pozdrawiam Bartek

[ Dodano: 2006-07-06, 14:44 ]
A Zapomnial bym dodalem male zabezpieczenie do kolumn widac to zaraz za radiatorem takie cos z dwoma przekazniami ;).........................
Załączniki
wzmak4.JPG
wzmak.JPG
wzmak2.JPG
wzmak3.JPG

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 07 lip 2006, 10:27

dziękuje za PW, pamiętaj - edytowany post nie wyskakuje na główną stronę Elportala - stąd cisza...

Bartek, szczerze mówiąc - nie podoba mi się trochę Twój zasilacz... :roll:

hmm, doklej proszę Twój schemat do posta, niech inni też zerkną...

w ramach eksperymentu proponuję Ci takie zmiany:
lampki żarzysz nie stałym ale zmiennym ~6.3V, więc od trafka żarzenie
doprowadź skręconymi ze sobą przewodami (aby nie 'siały'),
każda lampka ma swoją skrętkę....to znaczy potrzebujesz dwóch...
rozwidlających się zaraz przy trafku,
te rezystory R15, R16 - może jakieś 300ohm daj, a przylutuj zaraz przy trafku,
miejsce gdzie przyczepic do masy ich punkt wspólny - ustal eksperymentalnie (przy gniazdach,
a może przy zasilaczu...okaże się)
reasumując: z dolnej części zasilacza wypadają: M2, C9,C10,C11, R14.
jak nie chcesz dewastować płytki (w sumie to póki co tylko test), to tylko porozpinaj połączenia
a rezystory symetryzujące żarzenie jakoś upchnij...nie wiem jak....zalutuj na końcówkach trafa?
Góra zasilacza jest hmm....w sumie filtr RC chyba jest w miarę....
ja to troszkę inaczej zrobiłam....
https://elportal.pl/tasza/little_tyger/ ... supply.pdf
ale wiesz co?
może zamień wartość R3 na 1K, a pomiędzy C5 i C6 wstaw drugie 1k...
i to samo w torze zasilania anod drugiego kanału....

no i ja się obawiam czy te długaśnie kable od lamp do układu Ci nie psocą... :???:
szczególnie te co doprowadzają sygnał do siatek... w ekarn je? hmm.....

powodzenia,
tasza

[ Dodano: 2006-07-07, 11:34 ]
ha, to jest w/g opisu Staszka Chrząszcza... http://audioton.republika.pl/dyi.htm :idea:
no dobrze, jak nie pomogą te modyfikacje - będziemy się martwić dalej

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 07 lip 2006, 22:09

Hmm wiesz co Tasza zrobie zaprojektuje jak juz od nowa to cael przedwzmaka i zrobie na pajaka bedzie lepiej zrobie sobie te plytki co mowilas i bedzie gicior ;-) tylko musisz mi podac schematy obydwuch rzeczy np jak zasilacz do wymiany to luzik a jak cos majstrowac w samej plytce to powiedz co to zrobi sie juz zaraz a wlasnie takie pytanie dalem rez 10K czyli to jest na schemacie R12 oraz R12A i jakos sie palily dokladnie to z jednej strony nie wiem czemu a podlaczylem wszystko dobrze nie bylo rzadnego przebicia albo cos lampki dobrze podlaczone i jakos sie palil a z drugiej strony to troche widac bylo ze cos sie dzieje ale teraz wymienilem na nowe i nie ma czegos takiego nie wiem co to bylo moze zwalone rezystorki nie wiem ale jak juz mam cos wywalac to powiedz albo podaj mi schematy i zrobie od nowa i na lepszych elemetach np kondensatorki lepsze dam te monolity wiem jakie bo kolega sie zna na lampkach ale nie ma teraz czasu i nie pomoze mi studia itp mnie to bedzie czekac zaraz ale poki co mam wakacje :PP.........................wiec jak Cio zmienic to wiem w zasilaczu ale jak cos zmieniac w przedwzmaku plytki glownej to powiedz od zaraz bo nie bede tego zmieniel co 5 min :PP jak juz cos robic to Dobrze i odrazu a nie poprawiac 30 tys razy :PP a schemacik juz daje

Pozdrawiam ................Bartek
Załączniki
przedwzmakna schemat ideowy ecc88.JPG

Stachr
-

Post autor: Stachr » 08 lip 2006, 12:38

Witam Wszystkich
Może podzielę się pewnymi doświadczeniami w budowie wzmacniaczy, a w szczególności z walką z tym "wrednym" buczeniem.
Trudno mi bezpośrednio coś poradzić Bartkowi, jako, że podał zbyt mało danych na temat swojej konstrukji, dlatego napisze kilka zdań ogólnie.
Przdźwięk i zakłócenia "przydźwiękopodobne" mogą brać się w zasadzie z trzech źródeł:

1. Źle odfiltrowane napięcie zasilające. Im wzmacniacz ma większe wzmocnienie, tym lepiej powinno być napięcie odfiltrowane, bowiemjest ono wzmacniane wraz z sygnałem użytecznym. Typowa końcówka mocy (np wzmak na TDA na schemacie Bartka) ma wzmocnienie ok. 30x, do tego dochodzi przedwzmacniacz, zwykle jest to 1-5x, czyli maksymalnie 150X (wzmocnienia pre i końcówki się mnoży). Rada: należy zwiększyć pojemności kondensatorów filtrujących (ale bez przesady), zwiekszyć ilość stopni filtrujących RC, zastosować kondensatory o mniejszym ESR (tzw Low Impedance), które mając mniejszą impedancję lepiej zwierają do masy zakłócenia.
Czy przyczyną buczenia sa zbyt małe pojemności łatwo się przekonać, dodając jeszcze jeden stopień filtrujący - jeśli buczenie sie zmniejsza to jest to!

2. Wpływ pola magnetycznego trafa zasilającego - wzbudza przydźwięk o częstotliwości 50Hz. Łatwo to wykryć, odsuwając po prostu trafo zasilające od układu i słuchając w głośnikach brumu. Rada chyba najprostsza - odsunąć trafo. Jesli nie ma miejsca to kłopot. Dodam - w zasadzie ŻADNE ekrany z blachy niewiele pomogą, bowiem blacha stalowa o grubości 5 mm zmniejsza natężenie pola magnetycznego zaledwie o połowę. Nieco zmniejsza pole odpowiedni kształt puszki ekranującej trafo i specjalny stop (tzw. mu-metal), ale w kraju jest on chyba niedostępny.
Lepszym rowiązaniem jest stosowanie trafa toroidalnego, które ma mniejsze pole rozproszenia. Producenci dodatkowo zmniejszają to pole stosując odpowiednie nawijanie i stalową opaske ekranującą, ale ZAWSZE jakieś pole jest.

3. Złe prowadzenie masy i ekranów. TO JEST najczęstszą przyczyną zakłóceń, które słychań w postaci brumu. Temat rzeka, nie do napisania w kilku zdaniach. Wiedza teoretyczna, a szczególnie doświadczenie praktyczne pomogą w eliminacji tego problemu.
Zobacz na stronę http://www.audioton.republika.pl/lampy-zasilanie.html - nieco szerzej ten temat omawiam. Dotyczy to także projektowania wzmacniaczy tranzystorowych, czy na układach scalonych.
Generalnie:
- nalezy prawidłowo prowadzić ścieżki masy,
,
- układy wejścia są bardzo wrażliwe, należy je oddalić od pól zakłócających (np tafo), od ścieżek i przewodów wysokoprądowych,
- wszelkie kable doprowadzające sygnał należy prowadzić kablami ekranowanymi, prawidłowo podłączonymi do masy (jak pisała na początku Tasza)
- nalezy odsprzegać kolejne stopnie wzmacniacza
- ważną rolę odgrywają kondensatory odsprzęgające - powinny być mozliwie blisko lampy czy układów scalonych.
Jeżeli zbliżenie ręki do lampy czy płytki z układem zwiększa brum, to NA PEWNO przyczyną jest złe prowadzenie masy czy ekranu. Jeżeli dodanie kolejnego kondensatora do zasilacza nie zmniejsza brumu, to przyczyna - jak wyżej.

To chyba tyle, co mi w tej chwili przychodzi na myśl.
pozdrawiam
SC

[ Dodano: 2006-07-08, 14:20 ]
Może jeszcze kilka uwag do samej końcówki (wzmacniacza) mocy na TDA.

Ze zdjęcia widzę, że sam zaprojektowałeś płytkę. Troche według mnie jest zbyt "luźna". Obwód, szczególnie wejścia powinien mieć możliwie krótkie ścieżki (długie "łapią" zakłócenia). Masa - szerszymi ścieżkami. Kondensatory osprzęgające (C3, C4, C5, C6), możliwie blisko układu TDA (ale żeby nie grzały sie od radiatorów), elektrolity najlepiej Low ESR.
Zastosuj "fabryczną płytkę, przynajmniej jest sprawdzona. Ew. skoryguj nieco, jesli masz elementy o innych rozmiarach.

Wzmocnienie napięciowe wzmacniacza ustalają rezystory R2, R3. Łatwo policzyć: 22k/0,68k=32,3, czyli wzmocnienie ok 32x. Możesz je regulować zmniejszając (wzmocnienie rośnie) lub zwiększając wartość rezystora R2.
Takie wzmocnienie jak teraz jest idealne do zasilania z odtwarzacza CD czy DVD, nie potrzeba zadnego przedwzmacniacza, wystarczy tylko potencjometr na wejściu.

Jeżeli chcesz dac preamp, to powinien miec wzmocnienie nie większe niz 2x, ponieważ duże wzmocnienie to wzmacnianie także śmieci (np brumu i szumu) a także kłopot z regulacją głosności, ponieważ potencjometr musisz skręcic w okolicę minimum (bliko "0"), a wtedy dośc trudno wyregulować na ciche słuchanie. Do tego w tym zakresie potencjometry najczęściej maja nierówną charakterystyke kanałów, jeden kanał może grać ciszej od drugiego.
Preamp na lampach który zbudowałeś ma wzmocnienie 4-8x ( w zalezności od uzytych elementów i lampy), ma według mnie zbyt duże wzmocnienie do tej końcówki mocy. Radą na to byłoby zmniejszenie wzmocnienia końcówki mocy poprzez ZWIĘKSZENIE wartości rezystora R2 wzmcniacza TDA do ok 1k, co da wzmocnienie 22x.

Jeżeli wzmocnienie CAŁEGO układu byłoby jeszcze zbyt duże, należy zmniejszyć wartość rezystorów ANODOWYCH lampy, ale to juz inna bajka, jako że zmieni sie nieco punkt pracy lampy, trzeba z kolei sprawdzic to i owo, więc jezeli nie masz zbyt wiele doświadczenia, odradzam.
Moja rada - jeżeli masz problemy z preampem - daruj go sobie. Wzmacniacz na samych TDA da sie doskonale słuchać bez ŻADNEGO preampa, tylko z potencjometrem na wejściu.
Przy sprawnych kolumnach (powyżej 88 dB) nagłośnisz spory pokój.
Pozdrawiam
SC

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 08 lip 2006, 18:38

Stachr Wszystko super i dobrze ale mnie chodzilo o Przedwzmacniacz bo wzmaka to co mam dodanego na poczadtu postu to lezy juz w piwnicy :P:P:P............To ten na TDA jak co a tego co mam teraz to LM i sciezki sa dobrze poprowadzone wg schematu Petera Daniela.............Jego autorstwa ten schemat jest wiec raczej nie zkikcil tego :PP:PP a co do koncowki to nic nie buczy zaklucenia pochodza od Przedwzmacniacza Lampowego i jak juz to wspomnialem .....................Ale Dziekuje za rady jak bede budowal Dla kogos Wzmaka Na pewno Sie przydadza rady mnie i innym co beda czytac ten topic..............ale na dzien dzisiajszy to koncowka na LM3875TF nic nie buczy a trafo ekranowane i tak upchane ze prawie z kazdej strony metal i nie ma takich zaklucen od trafa specjalnie na zamowienie ekranowane i Bog wie co tam upchali ale od niego nie ida zaklucenia az takie aby buczalo przez sama koncowke podlaczylem sama koncowke do kompa i nic a nic nie buczalo costam tak ale jak przylozylem ucho do glosnika i cos tam bylo ale prawie nie slyszane ale jak podlanczam przedwzmaka to slychac jak sie siedzi w odleglosci 1m a potem to jak sie wslucha to tez ale nie za bardzo wiec Problem Tkwi w Przedwzmacniaczu a nie w samej koncowce ;-) Ale jeszcze raz dziekuje za rady na pewno sie przydadza mnie i innym ..............

Pozdrawiam Bartek ..........................

[ Dodano: 2006-07-08, 19:48 ]
Acha a jesli chodzi o to czy mam sobie darowac tego przedwzmaka to raczej nie poslucham bo uparty jeste:P:P chce go skonczyc i aby dzialal tak jak ma dzialac buczenie nastepoje razem z poglasnianiem ...................a nie daruje sobie tego przedwzmaka bo fajnie mi kolumny graja nie chce rzadengo equalizera bo to badziestwo to co w kompie jest wole miec cos co podlacze cdka i bedzie fajny basik i soprany a nie liniowy dzwiek .......................a nie chce robic nic cyfrowego bo to mam przykre doswiadczenai wole sie pomeczyc z lampami i dowiedziec sie co nieco bo naprawde fajny dzwiek maja one .......................A dodam ze jestem zielony z lamp .............podjolem sie tego bo nie byl trudny schemat zreszta jak kazdy od lamp ale czesci sa drogie i wlasnie jak kazdy amator z lamp mam problem z buczeniem .................... wlasnie z lamp nie jestem chyba pierwszy co ma takie cos wiec Prosze was o pomoc w tym bo sam raczej nie poradze sobie przynajmniej szybko sie nie pozbede tego ale jak to sie mowi bez pracy nie ma kolaczy wiec pomeczyc sie trzeba.............

Pozdrawiam Bartek

Stachr
-

Post autor: Stachr » 08 lip 2006, 19:17

No tak, ale w topicu raczej nie ma nic na temat Gain Clona (albo cos przegapiłem), natomiast wspominasz o TDA.
Co do pre: pytanie, czy jest złozony na pajączku, czy na płytce z AVT?
Jakie trafo, jakie zarzenie. Wszystko to jest ważne.
Preampy sa czułe na jakość zasilania, od trafa poczynając, poprzez jakość kodensatorów filtrujących, az do zasilania żarzenia. No i montaż, jak wspomniałem, BARDZO ważne jest prowadzenie masy i osprzęganie. Ba, nawet zauważyłem sporą różnicę szumów przy zasilaniu diodami zwykłymi a szybkimi.
Lampy lubia być "złosliwe" i trzeba sie sporo namęczyć, by jakos grało.
Próbuj, na pewno Ci sie to przyda.
Pozdrawiam
SC

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 08 lip 2006, 22:12

Nio wiec tak plytke sam zrobilem wg tego sa to plytki PCB nie pamietam z czego albo z AVT albo i nie .................... mniejsz o to schemat gra razem z tym rozmieszczenie elementow jest tak samo zaznaczone itp .......................zazenie to okolo 6,5V 0,8A okolo na dwie lampki oczywiscie ..................trafa to 12V 1,5A dwa takie spiete uzojeniami wtornymi co daje po wyprostowaniu z zasialcza okolo 240 V..............

Pozdrawiam Bartek
Załączniki
Przedwzmak1.JPG
Przedwzmak2.JPG

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 12 lip 2006, 11:37

A czy to nie jest ten schemat?

http://republika.pl/audioton/dyi.htm

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 12 lip 2006, 22:17

jak widze to sa identyczne tylko sie roznia umieszczeniem elemetow zasilacza na plytce a tak pozatym to niczym ,..................

Pozdrawiam Bartek

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 25 lip 2006, 23:37

Ja tam bym zrobił trywialnie :d Po ścieżce najmniejszego oporu :D Obłożył bym piecyk wełną mineralną :D

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 26 lip 2006, 20:06

transpacyfic pisze:Ja tam bym zrobił trywialnie :d Po ścieżce najmniejszego oporu :D Obłożył bym piecyk wełną mineralną :D

A to do czego przyczepic..................??

transpacyfic
-
Kontakt:

Post autor: transpacyfic » 03 sie 2006, 14:04

buahaha Śmieję się przecież.

Ale jak bardzo ci na tym zależy to można by zrobić 5 cm większą obudowę z każdej strony i tyleż samo upchnąć wełny :D

Można by w środku ale widze że jest lampowy i skutecznie chłodzą go wiatraczki, więc to by było bez sensu.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 27 sie 2006, 12:24

Te pomyliles Chyba dzial z Budownictwem.........to wzmacniacz a nie kolumna......

Pozdrawiam Bartek.....
PS nie pisz czegos co jest nie zwiazane z tematem........jak masz jakis problem z buczeniem to sie wypowiedz moze jakos pomozemy....;]

[ Dodano: 2006-09-11, 20:04 ]
Ok zalatwilem to buczenie i juz nie ma ale inny problem jest nie wiem moze cos pominolem w filtrach albo cios zapomnialem ......ale jak mam wlaczoy zestawik koncowka i przedwzmacniaz....to gdzy slucham muzyki a chce np wlaczyc cos lampke albo ktos dzwoni w domu to slysze to w glosnikach nie odwzorowany dzwiek ale tak jak bym wylanczal i wlanczal szybko koncowke.......czyli takie bum jakos tak .........jak mam sie tego pozbyc.......jakie filtry zastosowac

Pozdrawiam .........Bartek......

ODPOWIEDZ