Problem jak wyciszyc szum wiatru w radiotelefonie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Problem jak wyciszyc szum wiatru w radiotelefonie

Post autor: Pikczu » 02 sie 2006, 20:17

Witam koleżanki i kolegów.
Mam pewien problem do rozwiązania, chodzi o zagłuszanie rozmowy przez wiatr w radiotelefonie jeśli jeden z rozmówców mówi podczas silnego wiatru w drugim radiu ciężko cokolwiek zrozumieć, szukam jakiegoś sensownego i prostego rozwiązania, radiotelefon jest to zwykle radio typu PMR 8 kanałów itp. z mikrofonem pojemnościowym, myślałem nad zastosowaniem gąbki ale nie wiem czy to cos pomoże, w sumie normalna rozmowa twarzą w twarz tez jest trudna bo wszystko gwiżdże dookoła może zastosowanie wzmacniacza z automatyczna regulacja wzmocnienia cos by zmieniła ale nie mam pewności
no i zapomnialem dodac ze przez telefon komórkowy efekt ten nie wystepuje w takim stopniu (mozna sie dogadac)
Ostatnio zmieniony 02 sie 2006, 20:44 przez Pikczu, łącznie zmieniany 1 raz.

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 02 sie 2006, 20:29

..ja bym przetestowal kilka rodzajow gabek - w mikrofonach sie sprawdzaja. Proponuje przebadac takie o roznej "gestosci".

ODPOWIEDZ