CNC z drukarki?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Daymian
-
Kontakt:

CNC z drukarki?

Post autor: Daymian » 31 lip 2006, 21:16

Nie jestem doświadczony w mechanice a przeraża mnie kupno łożysk i prowadnic...niewiem czy sie opłaca na początek... i czy w ogóle mi sie to opłaci bo niewiele pewnie będe na tym robił...ale ptrząc na stare drukarki zastanawiam sie czy z nich nie można by było zrobić prowadnic...z tych prowadnic po których przesówają sie pojemniki z tuszem...Możliwe jest zrobienie z nich małej wiertarki CNC lub ewentualnie fezarki? Dokładność będzie zadowalająca?

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 01 sie 2006, 9:37

Poszukaj na elektrodzie tam swego czasu był ciekawy projekt takiej maszyny własnej roboty, o ile pamiętam na tym forum już też sie taki problem pojawił.

perpetoom
-

Post autor: perpetoom » 01 sie 2006, 16:45

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 01 sie 2006, 19:00

Ale z czego jest zrobiona ta "budrzetowa" maszyna? Co to jest to białe? Niezna ktoś jakichś innych stron z projektami cnc z drukarek? Albo jakieś rady czy "cóś"... :smile:

Awatar użytkownika
misha89
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: misha89 » 02 sie 2006, 14:52

A jakim to jest programem strowane??

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 02 sie 2006, 15:06

o CNC jest specjalizowane forum ( http://www.cnc.info.pl ) ,
może warto poczytać jak sobie inni z takimi problemami radzą...

tasza

PS.
misha1024 pisze:buy no to simpler
:roll:
popraw to proszę....to już nawet nie jest zabawne

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 02 sie 2006, 15:08

Nad programem i elektroniką będe myslał jak zrobie mechanike, nie ma z tym problemu...ale pojawi się kolejny problem którego nie poruszałem jeszcze....PROGRAM! Właśnie! Czym moge to sterować? Nieważne w jaki sposób będzie ten program (na kompa!!!) sterował tym...nieważne czy będą to impulsy na porcie kompa odpowiadające impulsą sterującym silnikami (przez tranzystory) czy jakieś inne impulsy w jakimś systemie przesyłania danych, ważne JAKI PROGAM??!! O Mach 2 już słyszałem (ale mi nie chce sie zainstalować, dlaczego?) ale chętnie dowiem sie o innych programach. Jak ktoś takowe zna to prosze pisać.

[ Dodano: 2006-08-02, 16:10 ]
Heh...tasza, uprzedziłaś mnie o pare sekund ale pozwól że to zostawie. :grin:

perpetoom
-

Post autor: perpetoom » 03 sie 2006, 11:22

Daymian pisze:Co to jest to białe?
Mogles sie wyslic i przejzec chociaz pobieznie tekst opisujacy projekt, jezeli rzeczywiscie ci zalezy na wykonaniu urzadzenia tego typu... Jest to plastik, ktory w USA mozna sobie indywidualnie zamowic w roznych postaciach (wałeczki, plachty etc.), a ktory jak mniemam ciezko bedzie zdobyc w naszym kochanym kraju w ilosciach mniejszych niz 100 duzych arkuszy... Nie mniej jednak mozna:
a) sprowadzic sobie taki material (sklepy, ktore zostaly opisane w projekcie oferuja worldwide shipping, wiec nie powinno byc z tym problemu)
b)kupic sobie takie cos na angielskim/niemieckim ebay'u (nie bedzie trzeba placic cła)
c)wykorzystac inny łątwodostepny i latwo obrabialny materiał np. balse modelarska.
misha1024 pisze:A jakim to jest programem strowane??
W projekcie wyszczegolnione sa dwa programy:
Kcam - pod windows
EMC - pod systemy Linux'owe

Pozatym, tak jak wspominała Tasza, o szczegoly pownienes popytac na stronach CNCforum.

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 03 sie 2006, 21:27

Ok, więc przenosimy sie z tym tematem na forum CNC.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 04 sie 2006, 8:45

Tutaj jest też coś o CNC własnej roboty... http://www.elektronicastynus.be/

ODPOWIEDZ