4017
Dobra dobra, fajne aplikacje 555 są w tym PDFie
Tylko czy jak zastosuję PWM 1-99%, muszę wtedy na płytce ledów do każdej diody podłączyć rezystor 560omów (dla zasilania 9V) czy inny??
[ Dodano: 2006-07-30, 08:37 ]
Znalazłem niezły kit w ofercie AVT - AVT1343 Diodowy oświetlacz...a jednak nie, jaki drogi! płytka 20 (słownie: dwadzieścia
) zł a z elementami 40 zł!!!

Tylko czy jak zastosuję PWM 1-99%, muszę wtedy na płytce ledów do każdej diody podłączyć rezystor 560omów (dla zasilania 9V) czy inny??
[ Dodano: 2006-07-30, 08:37 ]
Znalazłem niezły kit w ofercie AVT - AVT1343 Diodowy oświetlacz...a jednak nie, jaki drogi! płytka 20 (słownie: dwadzieścia
o ile jeszcze chodzi ci coś takiego po głowie to zobacz 4047, można na max 4 ledy na jednym scalaku. ja kiedyś na tym robiłem coś w rodzaju węża świetlnego taką linijkę led w zaślepce od cdrom w pc. pająk był przeokrutny ale przez moment działałchciałem zrobić taki bajer, żeby białe ledy 3 mm rozmieszczone na obwodzie cake'a (pojemnika zbiorczego na CD-R w kształcie walca) zapalały się kolejno (coś na kształt "Zwariowanego kręciołka", tylko prostsze) i można było regulować częstotliwość zapalania w zakresie ok. 4...32 Hz
ps. jakoś spodobał mi się ten scalak, a dobry jest do sterownika silnika krokowego
gdy jednocześnie będzie się paliła tylko jedna dioda, 4017 na pewno wytrzyma, w Zwariowanym kręciołku nawet ledy 8 mm są sterowane bezpośrenio przez 4017
i jeszcze jedno pytanie z innej beczki (chcę zrobić wreszcie tą latarkę z PWM): jakiej mocy rezystor 560R jest potrzebny na 3 dołączone do niego ledy białe 5mm nie rozgrzewały go zbytnio, niestety nie mogę do każdego leda dołączyć rezystorka (za mało miejsca)
i jeszcze jedno pytanie z innej beczki (chcę zrobić wreszcie tą latarkę z PWM): jakiej mocy rezystor 560R jest potrzebny na 3 dołączone do niego ledy białe 5mm nie rozgrzewały go zbytnio, niestety nie mogę do każdego leda dołączyć rezystorka (za mało miejsca)
Przy topQ jest dość dobre plastikowe pudełko (nie taki badziew jak to czasami dają) i ono chyba też podnosi cene
Ostatnio zmieniony 01 sie 2006, 15:06 przez Kulpina, łącznie zmieniany 1 raz.
No pewnie ze 4017 poradzi sobie z wysterowaniem diody.
Co do obliczenia mocy tego rezystora wystarczy skorzystać z tego wzoru
P=U²/R gdy znamy napięcie na rezystorze lub
P=I²*R gdy znamy prąd płynący przez rezystor.
Choć osobiście uważam że 560 to za duża wartość, choć nie znam jakie będziesz miał napięcie zasilania.
Co do obliczenia mocy tego rezystora wystarczy skorzystać z tego wzoru
P=U²/R gdy znamy napięcie na rezystorze lub
P=I²*R gdy znamy prąd płynący przez rezystor.
Choć osobiście uważam że 560 to za duża wartość, choć nie znam jakie będziesz miał napięcie zasilania.
zasilanie 9 v
to lepiej wezmę 510r, lepszy efekt
pytanie: robię teraz ten generator PWM z 555 na płytce uniwersalnej
jest ona z samymi polami lutowniczymi i otworami
w którym miejscu najlepiej przylutować przewód-ścieżkę
wybaczcie głupie pytanie, ale już tak jest...
[ Dodano: 2006-08-01, 19:35 ]
tam kity są zapakowane nie w zwykły foliowy woreczek, tylko coś jakby pudełko na kasetę vhs
to lepiej wezmę 510r, lepszy efekt
pytanie: robię teraz ten generator PWM z 555 na płytce uniwersalnej
jest ona z samymi polami lutowniczymi i otworami
w którym miejscu najlepiej przylutować przewód-ścieżkę
wybaczcie głupie pytanie, ale już tak jest...
[ Dodano: 2006-08-01, 19:35 ]
racja, zobaczcie na reklamę tych top-qKulpina pisze:jest dość dobre plastikowe pudełko
tam kity są zapakowane nie w zwykły foliowy woreczek, tylko coś jakby pudełko na kasetę vhs
aha
[ Dodano: 2006-08-01, 22:43 ]
część generatorka pwm zrobiona, jutro skończe bo nie chce mi się dzisiaj z tym użerać...
idę spać
jak myślicie, co to jest to "żółte coś" w białych ledach??
[ Dodano: 2006-08-01, 22:43 ]
część generatorka pwm zrobiona, jutro skończe bo nie chce mi się dzisiaj z tym użerać...
idę spać
jak myślicie, co to jest to "żółte coś" w białych ledach??
jak zasilam z 9V białego leda nawet 3mm to jest dość jasny, ma zasięg dobrego oświetlania ok 3m, jak zrobię tę latarkę tam użyję 9 takich ledówJony130 pisze:560 to za duża wartość