programator ISP z AVT - podlaczanie mikroprocesorow?
programator ISP z AVT - podlaczanie mikroprocesorow?
otoz mam ten programator http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=13828 w komplecie nie bylo jednak niestety zadnej koncowki do ktorej mozna wkladac mikroprocesory, a jedynie tasma(ktora trzeba czyms zakonczyc). w opisie pisalo ze mozna dokupic koncowke zif http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=26509 jednak jest ona troche droga i zastanawiam sie czy warto? moze jest jakis tanszy sposob aby dolaczac mikrokontrolery? np takie podstawki w ktore wklada sie je na plytce drukowanej, tylko jak je polaczyc z tasma? moglby ktos nakierowac mnie co powinienem do tego dokupic zeby to jakos zrobic? w jakim wypadku warto kupic ta podkladke zif? dodam ze jestem poczatkujacy i z gory przepraszam za niski poziom tego pytania.
Programator ten może programować mikrokontrolery w docelowym układzie, a więc tam musisz umieścić 6 pinowe gniazdo do którego podłączysz taśmę. Robienie osobnych płytek z podstawkamia tylko do programowania nie ma za bardzo sensu.
Podstawka ZIF ma sens tylko wtedy, gdy mikrokontroler nie jest programowany w układzie i trzeba go co chwila przekładać z układu do programatora.
Podstawka ZIF ma sens tylko wtedy, gdy mikrokontroler nie jest programowany w układzie i trzeba go co chwila przekładać z układu do programatora.
dzieki zapoznalem sie z tym materialem i wiem juz mniej wiecej jak to wszystko dziala. zastanawia mnie jednak czy jak kupie ten o to zestaw testowy: http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45141 to czy bede mogl go polaczyc we wmiare prosty sposob z moim programatorem i za jego pomoca go zaprogramowac??? czy musze dokupic jakies dodatkowe gniazda albo wtyczki? ucze sie z serii artykulow basecom college, ale nie kupilem przedstawionego tam programatora '51 bo chcialem miec rowniez mozliwosc zabawy z avr'ami. do tego chce dokupic emulator sprzetowy bo podobno jest przydatny http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45145 i zastanawiam sie jeszcze nad klawiatura szesnastkowa http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=27241, czy jest ona mi w ogole potrzebna do nauki, bo w serii artykulow nie widzialem za duzo jej zastosowania, a chcialbym zredukowac koszty.
No jest w tym wszystkim jeden problem. Tasza zaleciła ci lekturę dotyczącą procków z rodziny AVR, ty podajesz linki do kitów dotyczących procków z rodziny C51. Te obie rodziny procków nie są identyczne.K3nNy pisze:dzieki zapoznalem sie z tym materialem i wiem juz mniej wiecej jak to wszystko dziala. zastanawia mnie jednak .............
Moim zdaniem to powinieneś zdecydować się na procki z rodziny AVR i zainwestować w coś, co nazywa się "Solderless Breadboard". Pozwoli to na tworzenie nieskończonej liczby mutacji sprzętowcy środowiska mikrokontrolerów. Sam programator jest zagadnieniem prostym (wręcz trywialnym)
Do przyłączenia programatora do programowanego procka potrzebne są (dla AVR'ów) 4 sygnały: MISO, MOSI, SCK i RESET + wspólna masa (5 drutów). Złącze możesz wymyśleć własne, najczęściej jest to złącze typu FC zapinane na kabel płaski. Inwestycja w sumie niewielka a daje ogromne możliwości (nie tylko w zabawie z prockami).
to moze powinienem narazie odlozyc na bok programator do avr'ow i zakupic ten do '51 dostepny w kitach?:| (to wszystko bedzie sporym wydatkiem:<). czy radzil bys mi odrazu zainwestowac w ten breadboard bo i tak mi sie przyda? bo z tego co rozumiem nieda sie uzyc mojego programatora do artykulow z serii basecom collegge, a z tego co widzialem pozwalaja one zrozumiec kilka istotnych kwestii, co w moim przypadku jest znaczace, bo nie wystarczy mi sam programator, skoro jeszcze nie wiem jak i co mam programowc.
To jest pewien problem filozoficzny. Procki z rodziny C51 powoli będą przechodzić do historii, to już trochę wiekowa architektura, chociaż trzeba przyznać, że "dziadek C51" trzyma się dobrze. Z popolarnych mikrokontrolerów (przynajmniej w Polsce) to wlaśnie AVR'y są tymi, od których można zacząć zabawę. Istnieje wersja BASCOM dla AVR'ów, więc dla ciebie (jeżeli jeszcze nie poczyniłeś inwestycji) to nie powinno stanowić różnicy. Inwestycja w środowisko C51 może okazać się nietrafiona, bo z pewnością i tak kiedyś przejdziesz na AVR'y.
Proponowałem ci Solderless Breadboard, bo to pozwoli ci na łatwe "manewry sprzętowe". Gotowy kit jest jaki jest i go zbytnio nie zmodyfikujesz. Zabawa w programowanie polega na ym, że tworzysz program, który odnosi się do konkretnego rozwiązania sprzętowego. Podstawowa aplikacja procka jest ZAWSZE identyczna: to jest procek + kwarca + obwody do reset. Chcesz potrenować klawiaturę, to dołącz do tego układu przyciski "push button" i masz klawiaturę, chcesz napisać coś na wyświetlaczu LCD, to dołącz wyświetlacz i go użyj. To wszystko nie jest skomplikowane.
Właściwie to powinieneś zadać sobie jeszcze jedno pytanie:
- chcesz wiedzieć wszystko, czy tylko zaliczyć kilka ćwiczeń?
Jeżeli twoim celem jest poznanie wszystkiego, to tak jak z nauką pływania: łódką na środek jeziora i kopa ... na szczęscie
Proponowałem ci Solderless Breadboard, bo to pozwoli ci na łatwe "manewry sprzętowe". Gotowy kit jest jaki jest i go zbytnio nie zmodyfikujesz. Zabawa w programowanie polega na ym, że tworzysz program, który odnosi się do konkretnego rozwiązania sprzętowego. Podstawowa aplikacja procka jest ZAWSZE identyczna: to jest procek + kwarca + obwody do reset. Chcesz potrenować klawiaturę, to dołącz do tego układu przyciski "push button" i masz klawiaturę, chcesz napisać coś na wyświetlaczu LCD, to dołącz wyświetlacz i go użyj. To wszystko nie jest skomplikowane.
Właściwie to powinieneś zadać sobie jeszcze jedno pytanie:
- chcesz wiedzieć wszystko, czy tylko zaliczyć kilka ćwiczeń?
Jeżeli twoim celem jest poznanie wszystkiego, to tak jak z nauką pływania: łódką na środek jeziora i kopa ... na szczęscie
co do gotowego kitu, to inwestuje sie nie tylko w plytke ale tez wyswietlacze itp ktore mozna pozniej wykorzystac. wasze posty sklonily mnie do zastanowienia sie nad kupnem plytki testowej do basecom avr http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45401 , jednak mam jeszcze jeden problem. wiadomo kiedy pojawi sie mikroprocesorowa osla laczka w postaci ksiazki? musze wkoncu uczyc sie z czegos, a chcialbym zaczac jak najszybciej. przydal by sie tez jakis spis zagadnien zawartych w serii artykulow.
K3nNy pisze:wiadomo kiedy pojawi sie mikroprocesorowa osla laczka w postaci ksiazki?
K3nNy pisze:przydal by sie tez jakis spis zagadnien zawartych w serii artykulow.