Generator przebiegu prostokątnego dający impuls co 10-30min
- Młodyelektronik
- -
- Kontakt:
Generator przebiegu prostokątnego dający impuls co 10-30min
Poszukuję schematu do takiego generatora w którym odległości między pikami do góry były by ustawiane i były by one w zakresie co 10 -30 minut.Muszą tez pasowac do cd 4017 bo do tego właśnie scalaka chce go urzyć.Próbowałem szukać w goglach i tu ale nie wiem co wpisac w rubrykę?? 'długi generator prostokątny'??jesli ktos zna jakiś schemat to bardzo by mi pomógł!!
Z góry dzięki
Patryk O.
Z góry dzięki
Patryk O.
wystarczy zrobić to na 555 a w necie to tego pełno, wystarczy wpisać magiczne słowo "generator astabilny"
Tu masz progra do obliczania wartości elementów 555
http://www.elektroda.net/download/file1021.html Konstrukcja takiego generatorka jest bardzo prosta
Pozdro
Pozdro
-
elektronWielki
- Użytkownik
Stanowczo odradzam 555.
GVolt - Mamy XXI wiek jakbyś nie zauważył.... technika poszła naprzód a lepsze timery od 555 były już 20 lat temu.
Powinni karac na tym forum za wspominanie o NE555. Przecież to analogowy badziew mierzący narastające napięcie na ładowanym kondensatorze, nierzadko elektrolitycznym. I na podstawie niedokładnego pomiaru czasu ładowania kondensatora o kiepskich parametrach chcecie mierzyc czasy rzędu dziesiątek minut...
Niestety, taki wynalazek musiał się pojawic w dziejach ludzkości, podobnie jak musiał sie pojawic telewizor czarno-biały z okrągłym, wypukłym kineskopem, miał swój czas i dawno powinien nadejśc jego kres.
Ten układ jest dobry ale dla majsterkowicza a nie elektronika !
Użyj CMOS 4541, datasheet w internecie.
GVolt - Mamy XXI wiek jakbyś nie zauważył.... technika poszła naprzód a lepsze timery od 555 były już 20 lat temu.
Powinni karac na tym forum za wspominanie o NE555. Przecież to analogowy badziew mierzący narastające napięcie na ładowanym kondensatorze, nierzadko elektrolitycznym. I na podstawie niedokładnego pomiaru czasu ładowania kondensatora o kiepskich parametrach chcecie mierzyc czasy rzędu dziesiątek minut...
Niestety, taki wynalazek musiał się pojawic w dziejach ludzkości, podobnie jak musiał sie pojawic telewizor czarno-biały z okrągłym, wypukłym kineskopem, miał swój czas i dawno powinien nadejśc jego kres.
Ten układ jest dobry ale dla majsterkowicza a nie elektronika !
Użyj CMOS 4541, datasheet w internecie.
Co takiego? Analogowy badziew? Też mnie nie cieszy że wszyscy wszędzie wspominają o NE555 zamiast zaproponować coś innego dla odmiany bo to się robi nudne.
A wynalazków warto się uczyć po kolei, bardziej się docenia (lub nie) to co jest teraz.
Projektujemy układ na tranzystorach?
4541 też ma generator na układzie RC, i stabilność jest o tyle lepsza że kondensator może być mniejszy-nieelektrolityczny, bo ma wbudowany dzielnik.
A wynalazków warto się uczyć po kolei, bardziej się docenia (lub nie) to co jest teraz.
Projektujemy układ na tranzystorach?
4541 też ma generator na układzie RC, i stabilność jest o tyle lepsza że kondensator może być mniejszy-nieelektrolityczny, bo ma wbudowany dzielnik.
-
elektronWielki
- Użytkownik
i to juz zaleta - mniejszy kondensator MKT rzędu nF daje o wiele lepszą stabilnośc i niezależnośc od warunków zewnętrznych niż ładowanie elektrolita.ptolek pisze:4541 też ma generator na układzie RC, i stabilność jest o tyle lepsza że kondensator może być mniejszy-nieelektrolityczny, bo ma wbudowany dzielnik.
Nie tak łatwo dobrac elementy dla 555 jeśli chcemy uzyskac scisle okreslony impuls w szczegolnosci taki jaki chce otrzymac autor tego postu. Znajomośc wzorów na elementy w jego obwodach nie zapewnia osiągnięcia celu natychmiast po uruchomieniu. W praktyce odstępstwo od wymaganego czasu będzie duże.
ptolek pisze:A wynalazków warto się uczyć po kolei, bardziej się docenia (lub nie) to co jest teraz.
nie warto, to jest strata czasu. To zagłębianie wiedzy, która posiada ślepy zaułek. Kolega tutaj chce zbudowac układ, który pełni pewną funkcję. Nie jest to żadna nauka i nie widac zainteresowania z jego strony historią elektroniki. On chce szybko uzyskac na tym forum informacje jak zbudowac z dinozaura 555 funkcjonalny uklad, ktory bedzie mu potrzebny juz teraz. A ja odradzam, bo tak powinienem zrobic. W przeciwnym wypadku sumienie nie daloby mi spac wiedzac iz ktos zbudowal timer na NE555.
Do generowania impulsów obecnie stosuje się jeśli nie mikroprocesory albo układy programowalne to układy cyfrowe, czyli liczniki i generatory kwarcowe. Poza tym nawet miłośnicy 555 nie stosują go jako generatora "długich" impulsów tylko korzystają z liczników serii 74 albo CMOS.
Chyba, że ktoś ma pasje tworzenia układów ze starych elementów to wtedy usprawiedliwia nawet wykonywanie na przekaźnikach maszyny liczącej.
- Młodyelektronik
- -
- Kontakt:
sorka a czy kolega Młodyelektronik napisał że musi to być dokładne? napisał że ma być regulacja w zakresie 10-30min, a takie cuś to na 555 można spokojnie robić! przecież tu nie chodzi o jakiś zegarek tylko po prostu zwykły timerek(chyba). A schemacik to za chwile dam...elektronWielki pisze:Nie tak łatwo dobrac elementy dla 555 jeśli chcemy uzyskac scisle okreslony impuls
EDIT: Sorka że tyyyle czasu mineło ale miałem problemy z netem, a później to już zapomniałem o tym temacie
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2006, 19:33 przez GVolt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Młodyelektronik
- -
- Kontakt:
-
elektronWielki
- Użytkownik