Eagle - Protel ??
Eagle - Protel ??
Może pytanie wyda siębanalne ale...Czy da się przenieść do Protela projekt płytki zaprojektowanej w Eagle tak żeby go potem zapisać w Protelu??? 
Dzięki. Posłuchałem rady
ściągnąłem Protela
i po kilku uruchomieniach wersji demo spodobał mi sie nawet lepiej niż Eagle
tylko coś się z nim stało mianowicie po tych kilku uruchomieniach zaraz po włączeniu zawiesza się komp
nie pomaga jego powtórna instalacja. Czy jedynym wyjściem będzie przeinstalowania Windows-a?? Pozdrawiam
Eagle mniej męczy zasoby komputera, co do darmowości mnie wyszło że można wykonywać dowolne projekty komercyjne też, ale jeszcze sprawdzę. Radzę natomiast doczytać licencję protela bo to że jest dostępny trial nie musi znaczyć że wolno go stosować do projektów komercyjnych, takie ograniczenia stosuje wiele firm wychodząc z założenia że trial ma za zadanie tylko i wyłącznie pokazać produkt. Zerknijcie w licencję i napiszcie co tam cikawego napisali dla Protela 
Jeżeli chcesz udostępnić tak "spreparowany" schemat - to się zgodzę.Kulpina pisze:Ale jeśli chcesz na tym coś zarobić to też nie jest legalne. chyba że masz pełną wersje eagle. darmowej wersji chyba nie możżna do komercyjnych zastosować.
Jeżeli schemat jest niepotrzebny to problemu nie ma, a jeśli jest potrzebny - zawsze zostaje GIMP lub inny program graficzny
Pozdrawiam!
Właśnie że projekt płytki da się przenieść z Eagle do Protela/Autotraxa. Nieocenioną pomocą jest tu możliwość pisania skryptów ULP w Eagle'u. Wystarczy trochę pogrzebać w pliku PCB Autotraxa i w pomocy Eagle... No dobra, nie będę dalej ściemniał
Napisałem taki skrypt. Konwertuje on płytki z poziomu Eagle do formatu Autotraxa. Na dzień dzisiejszy skrypt nie konwertuje jeszcze wszystkiego w 100% poprawnie, ale jest już nieźle. Planuję jeszcze trochę popracować nad nim, ale jeśli chcecie, mogę udostępnić go już teraz. Po konwersji trzeba tylko sprawdzić w Autotraxie czy wszystko jest w porządku.
Na razie działa, ale nie do końca
. Są problemy z konwersją kształtu padów - w większości konwertują się na okrągło. Często źle konwertują się prostokąty. Poza tym wszystko raczej w porządku. Na szczęście z padami bardzo dobrze łatwo poradzić sobie w Autotraxie. Jak będę miał trochę czasu, to popracuję nad programem. Jeśli ktoś ma ochotę, może spróbować jakoś pomóc - pliki ulp pisane są w języku podobnym do C. Proponuję, że jeśli ktoś coś poprawi, niech wpisze to w tym wątku.
Załączam mój program i przykładową płytkę, przed chwilą skonwertowaną - widać trochę błędów.
Instrukcja obsługi:
-zapisujemy plik brd-to-pcb.ulp w podkatalogu \ulp w katalogu programu Eagle
-otwieramy płytkę w edytorze Eagle
-wpisujemy i naciskamy Enter
-w katalogu w którym jest płytka *.brd pojawia się plik *.pcb (taka sama nazwa)
Załączam mój program i przykładową płytkę, przed chwilą skonwertowaną - widać trochę błędów.
Instrukcja obsługi:
-zapisujemy plik brd-to-pcb.ulp w podkatalogu \ulp w katalogu programu Eagle
-otwieramy płytkę w edytorze Eagle
-wpisujemy
Kod: Zaznacz cały
run brd-to-pcb-w katalogu w którym jest płytka *.brd pojawia się plik *.pcb (taka sama nazwa)
- Załączniki
-
- brd-to-pcb.zip
- (20.87 KiB) Pobrany 826 razy