Kwarce i generatory przy programowaniu AVR'ów.

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Kwarce i generatory przy programowaniu AVR'ów.

Post autor: seg » 28 lip 2006, 21:31

Czy przy programowaniu konieczne jest użycie identycznego rezonatora co w układzie w którym będzie pracował uP? Czy np można /AVT 3003/ zaprogramować układ z na kwarcu 10MHz a w docelowym częstościomierzu użyć generatora 10MHz? Czy to ma jakiś sens przy tak małych różnicach F?

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 28 lip 2006, 21:44

Nie ma to znaczenia - ważne, by program pracował na kwarcu dla którego był pisany.
Możesz programować w podstawce z kwarcem np.: 4MHz, a w układzie pracować z 10MHz...

W/w układzie nie ma różnicy między rezonatorem 10MHz i generatorem

seg
Użytkownik

Post autor: seg » 28 lip 2006, 21:56

..O widzisz, myślałem, że musi być programowany "z tą samą częstotliwością" z jaką będzie pracował, a Ty mmnie oświeciłeś :) Rozumiem, że różnica przy pogramowaniu np na 4MHz i na 10MHz polega na czasie programowania procka /i tak w sumie chyba niezauważalna różnica/??

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 29 lip 2006, 10:57

seg pisze:Rozumiem, że różnica przy pogramowaniu np na 4MHz i na 10MHz polega na czasie programowania procka
Niezupełnie - czas jest w zasadzie taki sam, ale spełniony musi być warunek, że częstotliwość taktowania magistrali SPI musi być co najmniej cztery razy mniejsza od f taktowania uP. W obu przypadkach (4MHz i 10MHz) jest to spełnione - o ile się nie mylę, BASCOM taktuje SPI (czyli ISP - jest róznica, ale tu przyjąłem, że to to samo) z częstotliwością ok. 200kHz... (ale 100% pewności nie mam)

ODPOWIEDZ