czy to zadziała?
czy to zadziała?
3 pytanka:
czy układ pokazany w załączniku ma szansę zadziałać??
miałby on odbierać przez cmos 40106 zakłócenia wywoływane przez komórkę i po odebraniu impulsu zakłócenia zapalić kolejną diodę
(połączyłem 6 inwerterów aby pomnożyć zakłócenia na kolejnych inwerterach)
C1 miałby za zadanie filtrować częstotliwości większej od ok. 10 Hz
widziałbym to tak że przykładałbym komórkę do 40106 albo do jakiejś antenki (rodzi się następne pytanie: gdzie mógłbym ją podłączyć)
i jeszcze jedno:
jaka powinna być wartość C1
czy układ pokazany w załączniku ma szansę zadziałać??
miałby on odbierać przez cmos 40106 zakłócenia wywoływane przez komórkę i po odebraniu impulsu zakłócenia zapalić kolejną diodę
(połączyłem 6 inwerterów aby pomnożyć zakłócenia na kolejnych inwerterach)
C1 miałby za zadanie filtrować częstotliwości większej od ok. 10 Hz
widziałbym to tak że przykładałbym komórkę do 40106 albo do jakiejś antenki (rodzi się następne pytanie: gdzie mógłbym ją podłączyć)
i jeszcze jedno:
jaka powinna być wartość C1
- Załączniki
-
- uklad.gif
- mój układzik
- (12.2 KiB) Pobrany 390 razy
Ostatnio zmieniony 27 lip 2006, 9:08 przez Brzozza93, łącznie zmieniany 3 razy.
chodzi o te silne zakłócenia wynikające z komunikacji komórki a nie inne wywołane procesorem itp. (które swoją drogą też umiem odebrać)
przyłóż komę do radia (czasami nawet ze ściszonym udaje się ta sztuczka!)
i zadzwoń gdzieś
jak się lączy, dostajesz lub wysyłasz SMSa, włączasz komórkę to tak:
3*krótkie bzyt - przerwa - 3*bzyt - przerwa -
a jak dzwonisz to stałe bzzzzzz
[ Dodano: 2006-07-27, 07:34 ]
kapujesz??
tylko zakłócenia na częstotliwości radiowej nadawane przez komórkę są na tyle silne by coś zrobić (fajny pomysł na obejście zabezpieczeń np elektronicznego zamka - przykładasz komórę do prosesora, dzwonisz, i... wywołujesz fałszywe rozkazy w procku
albo do tranzystora sterującego przekaźnikiem, wtedy zamek będzie się otwierał w takt zakłóceń
)
przyłóż komę do radia (czasami nawet ze ściszonym udaje się ta sztuczka!)
i zadzwoń gdzieś
jak się lączy, dostajesz lub wysyłasz SMSa, włączasz komórkę to tak:
3*krótkie bzyt - przerwa - 3*bzyt - przerwa -
a jak dzwonisz to stałe bzzzzzz
[ Dodano: 2006-07-27, 07:34 ]
a jak będą zakłócenia to będzie chwilowo 1 logicznaelektor84 pisze:na wejściu CLK cały czas będziesz miał "0" logiczne.
kapujesz??
tylko zakłócenia na częstotliwości radiowej nadawane przez komórkę są na tyle silne by coś zrobić (fajny pomysł na obejście zabezpieczeń np elektronicznego zamka - przykładasz komórę do prosesora, dzwonisz, i... wywołujesz fałszywe rozkazy w procku
albo do tranzystora sterującego przekaźnikiem, wtedy zamek będzie się otwierał w takt zakłóceń
To nie bądź taki pewny bo dopóki wejście pierwszego inwertera jest podłączone do masy, dopóty będzie tam masa... a dalej to już pomyśl
. Chyba że bardzo długie ścieżki między inwerterami porobisz, ale zostaw to wejście w powietrzu, tylko co z ladunkami elektrostatycznymi? Jakiś transil na wejściu albo dwie zenerki i powinno chodzić. A żeby obliczyć pojemność C1 trzeba znać impedancję wyjściową ostatniej bramki, dlatego w takiej sytuacji daje się szeregowy rezystor i oblicza z powszechnie znanych wzorów. Bez tego rezystora układ może się nawet wzbudzać. Dla 10Hz daj rezystor 15kΩ i kondensator 1uF. A, ten kondensator dałeś odwrotnie...
No nie wiem może to i zadziała trzeba sprawdzić w praktyce ale rozwiązanie jest dziwne, ja bym dał mniej inwerterów i antenkę raczej. Pierwszy inwerter ma wejście na masie czyli na wyjściu jest stan wysoki, i pierwsza bramka będzie utrzymywać ten stan wysoki, teraz pytanie czy sygnał z komórki będzie w stanie ją z tego wytrącić. Pomnażanie inwerterów niewiele tu pomoże. Sprawdź czy działa, potem będziemy myśleć.
czyli zmontować??
i gdzie mam dać ten rezystor 15k
schemat poprawiony i uaktualniony
[ Dodano: 2006-07-27, 10:23 ]
testowałem wpływ komórki na układy scalone
no trudno coś powiedzieć
jak przyłożyłem komórkę do układu 4060 w "Stroboskopie dyskotekowym" to nic sie nie działo
i gdzie mam dać ten rezystor 15k
schemat poprawiony i uaktualniony
[ Dodano: 2006-07-27, 10:23 ]
testowałem wpływ komórki na układy scalone
no trudno coś powiedzieć
jak przyłożyłem komórkę do układu 4060 w "Stroboskopie dyskotekowym" to nic sie nie działo
D Jasik w Szkole konstruktorów pisze:Kiedyś zmontowałem stroboskop na układzie CMOS 4093(...) Gdy stroboskop był włączony, diody migały w takt impulsów nadawanych przez telefon komorkowy.(...)
Myślałem, żeby jako odbiornik zastosować kilka bramek CMOS, a do ich wejść przymocować kawałki przewodów, które byłyby antenami.
-
elektronWielki
- Użytkownik
wystarczy, ze podlaczysz jeden inwerter 40106 - jego wejscie musisz spolaryzowac rezystorem 10MegoOhm do plusa, masy lub plusa i masy dwoma takimi rezystorami. Inwerter ma ogromną rezystancję wewnętrzną na wejściu dlatego będzie łapał zakłócenia wywoływane przez pole elektryczne.
Co innego pole magnetyczne - wtedy będziesz musiał uży cewki i wzmacniacza bo z cewki za mały sygnał będzie, no chyba, ze ona bedzie miala R równa 50MegaOhm.
zamiast rysowac schematy i pytac sie czy sa poprawne - zmontuj układ, podłącz do wyjścia inwertera oscyloskop albo nawet samą diode led i kombinuj z jego wejściem.
poza tym... do czego służy kondenstator C1 widoczny na schemacie? jesli ma to byc filtr zaklocen wyzszej czestotliwosci to radzilbym dac na wyjscie inwertera rezystor 100kilo a za rezystorem kondensatorek 10..100nF, a nie ladowac elektrolita...
Co innego pole magnetyczne - wtedy będziesz musiał uży cewki i wzmacniacza bo z cewki za mały sygnał będzie, no chyba, ze ona bedzie miala R równa 50MegaOhm.
zamiast rysowac schematy i pytac sie czy sa poprawne - zmontuj układ, podłącz do wyjścia inwertera oscyloskop albo nawet samą diode led i kombinuj z jego wejściem.
poza tym... do czego służy kondenstator C1 widoczny na schemacie? jesli ma to byc filtr zaklocen wyzszej czestotliwosci to radzilbym dac na wyjscie inwertera rezystor 100kilo a za rezystorem kondensatorek 10..100nF, a nie ladowac elektrolita...