pomiar kierunku prądu stałego w motocyklu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
skard11
-

pomiar kierunku prądu stałego w motocyklu

Post autor: skard11 » 10 lip 2006, 21:30

mam potrzebę pomiaru prądu (nie stanu naładowania akumulatora)w motocyklu z instalacją 6V.prąd raz płynie do akumulatora a raz z niego.(zmienia się kierunek prądu gdy jest duże zuzycie prądu (bilans ujemny).wiecej zuzywam niz doładowuję.Chcę kontrolować zużycie pradu dlatego wymysliłem jak podłączyć amperomierz żeby pokazywał (niezaleznie w którym kierunku płynie prąd)Schemat w załączniku.Jednak martwi mnie spadek napięcia na dwóch didodach prostowniczych (1,4V).To dużo w przypadku instalacji 6V.Czy ktoś ma sposób (układ) jak mierzyć prąd stały ,który płynie raz w jednym raz w drugim kierunku ?Może to być wskażnik przepływu.Ostatecznie wystarczy mi wiedzieć czy w danej chwili doładowuję czy zużywam.
Załączniki
pomiar prądu 1.gif
(5.56 KiB) Pobrany 2970 razy

Rychu
-

Post autor: Rychu » 10 lip 2006, 23:57

Sorry za offtopa ale co zrobic aby pokazywalo stan naladowania akumlatora?

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 11 lip 2006, 0:21

należałoby dać jakiś niewielki rezystor w szereg [niecały Ω właściwie ułamki] i równolegle z nim jakiś czuły przyrząd albo z przedwzmacniaczem

można też zastosować diody schottkiego [spadek napięcia na jednej ok 0,3V czyli przy 10A miałbyś 6W mocy strat na diodach, dobrze mówię??]

skard11
-

Post autor: skard11 » 11 lip 2006, 5:51

podoba mi się pomysł z rezystorem i czułym przyrządem (proste rozwiazanie) tylko nie do motocykla.W samochodzie zaden poblem a tu?.Diody schottkiego??Nie słyszałem musze poszukać co to jest i gdzie kupić.Dzieki.

ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 11 lip 2006, 6:20

Na diodach Schottkiego też za duży spadek. Najlepiej poszukaj amperomierza dwubiegunowego (taki z zerem w środku). A czuły przyrząd to niezły pomysł, mógłby to być np. wzmacniacz operacyjny i dwie diody LED, tylko jest problem z mierzeniem potencjałów zbliżonych do napięcia zasilania. Osobna bateria załatwiłaby sprawę.

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 24 lip 2006, 0:22

Przy prądzie stałym stosowanie rezystorów do pomiaru prądu(boczników), to norma.
Nie wiem, dlaczego niektórzy się dziwią i wybrzydzają...
Obrazek
http://www.allegro.pl/search.php?string=bocznik

Ktoś powyżej napisał, że rezystor "w samochodzie to żaden problem, a w motocyklu tak". :roll:
A wożenie jakiegoś amperomierza motocyklem(jak chce autor), to nie jest problem? :???:

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 24 lip 2006, 10:01

Napisz jakie to moto bo ja sie znam na instalacjach elektrycznych motocykli (tych z 6V instalką bo sam taki posiadam)

ODPOWIEDZ