nie cache'ować strony głównej elportalu

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

nie cache'ować strony głównej elportalu

Post autor: Brzozza93 » 22 lip 2006, 22:09

Zauważyłem pewien problemik:
Po wysłaniu nowego postu i natychmiastowym przejściu na główną Elportalu nie widać ostatnio wpisanego przez siebie tematu lub zwiększonej o 1 liczby odpowiedzi w temacie. Jest to spowodowane tym, że przeglądarka tymczasowo zapisuje obejrzaną stronę w pamięci podręcznej(aby nie ściągać danej strony nie wiadomo ile razy) i po kilku...kilkunastu minutach dopiero jest na nowo ściągana.

==Do Admina Wojtka==

Proszę (jeśli to możliwe) ustawić stronę główną tak, aby nie była cache'owana.
W sekcji <HEAD> strony należy dać

Kod: Zaznacz cały

<meta http-equiv="pragma" content="no-cache">
Polecenie określa, czy strona ma być cache'owana na lokalnym dysku. Użycie no-cache zakazuje przeglądarce tej czynności i za każdym razem strona jest wczytywana z Sieci.
I po kłopocie. :mrgreen:

[ Dodano: 2006-07-22, 23:18 ]
Jest pewien środek przejściowy - należy zaktualizować pamięć podręczną (cache) przeglądarki: Mozilla / Firefox: kliknij Reload (lub Ctrl-R), IE / Opera: Ctrl-F5, Safari: Cmd-R, Konqueror Ctrl-R
Ale żyjemy w erze automatyzacji :razz: :razz: :razz: :razz:, więc jednak proponuję stosowny zapis w nagłówku strny głównej Elportalu.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lip 2006, 8:16

A nie prościej zmienić rozmiar podręcznej pamięci jaką wykorzystuje przeglądarka na 0Mb ??? Albo dawać odświerz jak jesteś na stronie??? To że nie widać najnowszych postów jest zupełnie normalne. Wszędzie tak jest

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 23 lip 2006, 9:13

nie bo inne stony www chce cache'ować tak ma być jak mówiłem

[ Dodano: 2006-07-23, 10:15 ]
odświeżanie nie zawsze daje efekt

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lip 2006, 13:33

Mi tam zawsze :mrgreen: , ale u mnie zwykle wszystko dziala. Jak musze sprawdzić diode i nie chce mi sie resystora dolączać to podlączam do bateri bez rezystora i chyba nigdy mi sie nie spaliła, ale jak przyszedł mój kolega i tak samo sprawdzil - spalil od razu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A może zmienisz przeglądarke??? internet explorer jest niezbyt dobracowany może to dlatego i dziurawy(chyba że masz dobrego antyvira).

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 24 lip 2006, 7:50

Kulpina pisze:Jak musze sprawdzić diode i nie chce mi sie resystora dolączać to podlączam do bateri bez rezystora i chyba nigdy mi sie nie spaliła, ale jak przyszedł mój kolega i tak samo sprawdzil - spalil od razu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a do jakiej podłączasz baterii??
do 3V??
to zależy od koloru diody czy sie wtedy spali czy nie:P

ODPOWIEDZ