Chodzi mi o to, aby uruchomił się wiatraczek i napię cie było na wszystkich wtyczkach, a nie tylko na wtyczce do płyty głównej
Jak uruchomić zasilacz komputerowy:?:
Jak uruchomić zasilacz komputerowy:?:
Jak uruchomić bez kompa zasilacz komputerowy.
Chodzi mi o to, aby uruchomił się wiatraczek i napię cie było na wszystkich wtyczkach, a nie tylko na wtyczce do płyty głównej
Nie mam pomysłów 
No, tak jakby. Często zasilacz nie startuje bez obciążenia - dlatego lepiej dmuchać na zimne i coś do niego dołączyć. Napędy się nie nadają (za mało biorą prądu).Brzozza93 pisze:a dlaczego trzeba tak robić?
czy to coś jakby "rozbieganie" zasilacza bez obciążenia, jak w niektórych silnikach elektrycznych??
Co do rezystora - co najmniej 15W/10Ohm (lub o większej mocy/mniejszym oporze)
Da to obciążenie zasilacza przy prądzie ponad 1A...
Zielony?! hmmm...zyraf pisze:A zeby ATX działał trzeba złączyć zielony kabelek z masa (czarny), najprościej kawałkiem drutu we wtyczce
szczerze powiem, że ja tam nigdy zielonego kabelka na oczy nie widziałem... chyba, że do uziemienia
każdy zasilacz ATX jaki mi się przewinął przez łapki miał kabelek "startujący" koloru szarego...
no nie wiem... może świat idzie naprzód, kolory się zmieniają
Więc tak.
Każdy ATX nie startuje zaraz po włączeniu do niego 230~, trzeba jeszcze wspomniany tutaj przez kolegów zielony (według mnie szary) kabelek zewrzeć do masy.
Dopiero jego programowe zwarcie do masy powoduje start zasilacza.
Zwarcia możesz szpanersko dokonać zwykłym kabelkiem (koloru zielonego)
Jak dobrze pamiętam na płytce skąd wychodzi ten biedny kabel powinno być napisane PWR-ON.
Na złączu jest to końcówka 14 i jest "usadzona" pomiędzy dwoma czarnymi kablami. (strona bliżej tego plastikowego zaczepu i licząc od lewej powinno być: fioletowy, niebieski, czarny, --> szary <--)
Anyway... chyba trafisz już teraz.
No to jak to zrobisz to powiedz jak się ta machina sprawuje.
Pozdrawiam,
IVAN
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Wygrzebalem z szafy 3 zasilacze zeby sie upewnic, potem jeszcze znalazlem opis zlacza. Szary to "Power Good" i pojawia sie tam napiecie (chyba 5V) kiedy 5 i 3.3 zrobia sie stabilne po uruchomieniu zasilacza.
O, w miedzyczasie powstal post potwierdzajacy moja teorie
Heja!zyraf pisze:Wygrzebalem z szafy 3 zasilacze zeby sie upewnic, potem jeszcze znalazlem opis zlacza. Szary to "Power Good" i pojawia sie tam napiecie (chyba 5V) kiedy 5 i 3.3 zrobia sie stabilne po uruchomieniu zasilacza.
To są chyba jakieś nowsze typy bo u mnie leży na kolanach facet ATX z szarym startującym, a PWR-GOOD to u niego pomarańczowy...
No nic... fajnie, że się wyjaśniło
Pozdrawiam!
witam cos dla was jak juz tak sie rozpedzacie z tymi zasilaczami
http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... ology.html
http://www.xbitlabs.com/articles/other/ ... ology.html
- Załączniki
-
- zasilacz-atx.gif
- (44.36 KiB) Pobrany 5008 razy
jakby ktoś był zainteresowany przeróbką zasilacza atx na zasilacz 13.3V 20A to tu: http://republika.pl/tmankows/index1.html