taki mały problemik

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
elektronWielki
Użytkownik

taki mały problemik

Post autor: elektronWielki » 21 lip 2006, 10:13

mam moduł pamięci RAM DDR 512MB, komputer mi sie cały czas wyłączał, wyskakiwały komunikaty o błędach aż w końcu sprawdziłem go programem testującym pamięć (bootowalnym z dyskietki) i okazało się że ma mnóstwo błędów odczytu/zapisu

czy zna może ktoś jakiś program pod windowsa, który blokuje dostęp systemu dla tych uszkodzonych obszarów pamięci? a może znacie jakikolwiek sposób na naprawę tej pamięci, ona jest chyba jeszcze na gwarancji ale sklep gdzie ją kupowałem zwinął sie i w jego miejscu jest coś innego i nawet nie chce mi sie szukać właścicieli.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 lip 2006, 10:40

Możesz się zwrócić bezpośrednio do dystrybutora. Być może w innym sklepie będą na tyle "porządni", że sprawdzą Tobie od kogo (jaki dystrybutor) jest ta "pamiątka".

Niestety, pamięć to nie dysk, gdzie da się zaznaczyć badblock'i - tu takiej możliwości nie ma. Jedynie BIOS jak stwierdzi (o ile wykryje) uszkodzenie to będzie obsługiwał rozmiar pamięci do pierwszego błędu (możesz mieć np. 32MB lub mniej - zależy, gdzie uszkodzenie)

Jeśli chodzi o naprawę - jest to raczej nieopłacalne.

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

Ps. Jeśli możesz - podaj sklep i ew. nazwę dystrybutora na PW (i o ile jest to S/N) - zapytam się w sklepie gdzie pracowałem...

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 21 lip 2006, 10:49

jest to pamięć z układami Blitz i ma nalepke z takim czymś:

MDGBL6G3H38A0B1E0H
DDR400(3) 512MX8
S/N: 516TH (BLBGC1908)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 lip 2006, 11:13

Żadnych informacji o dystrybutorze? Nie ma czasem jakiejś dodatkowej nalepki (mogą być na niej dwie litery)? No i raczej powinna być informacja o producencie modułu - gdzieś na druku (tak jak np. na płytkach z AVT)...

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 21 lip 2006, 17:33

na plytce tez pisze Blitz (wytrawiony w miedzi napis), oprócz tej nalepki co podalem wyzej są jeszcze dwie i na drugiej stronie na jednej z kości nalepka hologramowa z logo Blitz.

na nalepkach jest napisane:

14PX148809
(jakiś obrazeczek w kolorze niebieskim przedstawiający 4-głowego potworka) i napis PLOMBA

MW SEM
2607105
04.05.2005

ta druga nalepka to taka naklejka cenowa w jaskrawo-zielonym kolorze z napisami wykonanymi długopisem a ta data to data sprzedaży

pozdrawiam

[ Dodano: 2006-07-21, 18:36 ]
aha i jeszcze jedno - wszystkie błędy (kilka tysięcy) znajdują się wokół 256MB pamięci a różnica pomiędzy adresami uszkodzonych komórek jest regularna

myślałem, żeby wylutować jedną kość - tak robiłem w starych kartach graficznych w celu zwiększenia ich pamięci. Podstawowe problemy to czy taka pamięć będzie działała bez jednej kości i skąd mam wiedzieć którą kość wylutować? (jest ich 8)

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 lip 2006, 21:39

Podstawowe informacje o module zapisane są w pamięci SPD - jest to zwykły EEPROM (24C04), ale musiałbyś wiedzieć jak są one ułożone. Tak więc wylutowanie jednego układu niewiele da - tak jak piszesz, będzie problem z ustaleniem który to. Drugi problem to właśnie ten EEPROM...

Jeśli możesz, to daj może zdjęcia obu stron tego modułu - jakoś nie chce się mi wierzyć, że tam nie ma nic na temat dystrybutora (chociaż jest to możliwe)...

Na razie nie mogę znaleźć potrzebnych informacji na stronach dystrybutorów :(

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 22 lip 2006, 9:27

oto fotki (po sciagnieciu beda wyrazniejsze) :
Załączniki
101111.jpg
101123.jpg
101132.jpg
101156.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 lip 2006, 11:41

elektronWielki pisze:wszystkie błędy (kilka tysięcy) znajdują się wokół 256MB pamięci a różnica pomiędzy adresami uszkodzonych komórek jest regularna
jeśli odstęp między nimi jest waryością informatycznę (4,8,16...) to uszkodzona jest końcówka adresowa jednej z kości.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 24 lip 2006, 17:23

Na krawędzi tuż nad złączem jest cała seria respacków - 4 rezystory w jednym. Weź przyrząd i dokonaj pomiaru rezystancji wszystkich obsadzonych tam rezystorów. Jeśli jakikolwiek rezystor z paczki wykaże inną wartość od tej, która jest umieszczona na respack-u (Z tego co widzę to są tam RP 4x22Ω) to taką paczkę należy wymienić.

Mam nadzieję, że wcześniej próbowałeś wyczyścić złocone styki odpowiednim płynem...

ODPOWIEDZ