Pomiar częstotliwości

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Pomiar częstotliwości

Post autor: M@ciej » 21 lip 2006, 14:27

Witam wszystkich :)

Potrzebuje układ, który zmierzyłby mi częstotliwość przebiegu prostokątnego, wychodzącego z kostki 555 (typowy układ pracy) w szerokim zakresie, bo od ułamków Hz do kilkudziesięciu (np. 40) kHz. Mam moduł milwoltomierza na ICL7107 i to jego chciałbym wykorzystać. Czy wystarczy zrobić zwykły przetwornik f/U (np. na LM331) czy może wykonać gotowy miernik częstotliwości?Sprawa jest o tyle skomplikowana,że na tym samym polu odczytowym chciałbym mierzyć wartość RMS dowolnego sygnału.

Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 21 lip 2006, 14:39

Oczywiście możesz wykorzystać konwerter f/U tylko ja się osobiście obawiam,
jaka będzie dokładność tych pomiarów, szczególnie w tak dużym zakresie częstotliwości.
ale może inaczej...
a gdyby zbudować prosty częstościomierz na jakimkolwiek MCU,
odczyt zrealizować na kilku wyświetlaczach 7-seg, a pomiar wartości analogowej
na zewnętrznym lub wbudowanym w kontroler przetworniku A/C (10..12bit) z zapiętym
na wejściu przetwornikiem true RMS ( http://www.edw.com.pl/pdf/k01/49_07.pdf ),
a program by decydował, czy pokazujemy wartość U czy f, czy obie na raz....
:roll:

tasza

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 22 lip 2006, 14:04

No i gitara! :) Dzieki Tasza,na Ciebie zawsze można liczyć,o to mi właśnie chodziło!

Czyli wszystko mógłby robić µ-procek, a zamiast wyświetlacza 7-seg., możnaby zastosować LCD, mam wolny 2x16 a jako "serce" poczciwy '2313 (nie udało mi się niestety zaprogramować innych niż ten i leżą bezużytecznie :( ). Jako przetwornik A/D zastosowałbym PC7491 a impulsy z '555 doprowadził przez tranzystor dopasowujący wprost do wyprowadzenia procka i zliczał impulsy w danej jednostce czasu, np. co 1ms. Czy o to chodzi?

Dzieki Tasza i pozdrawiam :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 lip 2006, 16:29

dokładnie tak jak piszesz tylko...
M@ciej pisze:nie udało mi się niestety zaprogramować innych niż ten i leżą bezużytecznie
a co to za kostki? napisz jakie...to może coś się wymyśli... :roll:
M@ciej pisze:Jako przetwornik A/D zastosowałbym PC7491
o? o takim dziwadle nie słyszałam...ale gdyby coś, to miej na uwadze poniższe:
:arrow: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tlc1549.pdf (TLC1549)
:arrow: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tlc549.pdf (TLC549)

pozdrawiam,
tasza

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 22 lip 2006, 21:19

Heh,faktycznie pomylilem symbole, bo pisalem je z pamieci. Chodziło o PCF 8591,zwłaszcza,ze pozostało mi ich kilka z poprzedniego projektu. Nie udało mi się natomiast zaprogramować AT90S8252 i AT90S2343. Bascom ich nie widzi,nawet,jak skonfiguruje się go i wskaże,jaki µP ma być programowany. Zawsze pisze "Couldn't identify a chip at ....[tu jakiś adres]". Próbowałem tym AVR Dude,ale nic z tego nie wyszło.Programator z buforem (74LS245 chyba) też nie współpracował,nawet z Bascomem i '2313. Ten ostatni udaje mi się z powodzeniem zaprogramować tylko w płytce z AVT3500.

Przyjrzałem się aplikacjom tych przetworniczków,co zapodałaś. Widzę, że mają one wyjście szeregowe,a według jakiego standardu to wyjście działa? I²C czy innego?

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 lip 2006, 21:52

http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tlc549.pdf
na stronie 3 masz cukierki (przebiegi czasowe) - operating sequence
po prostu: ustawiasz /CS na L, generujesz impulsy zegarowe, kostka zwraca bity danych...
to jest jedna pętelka...w dowolnym języku programowania...

a PCF8591 jest w porządku....skoro masz ich zapas - to wstaw, czemu się mają marnować....

pozdrawiam,
tasza

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 23 lip 2006, 11:45

Faktycznie,proste jak drut :) Kiedyś poświecilem troche czasu na nauke czytania przebiegow czasowych.Cwiczylem sie wlasnie na 4015 i 4017 a także na przerzutnikach zrealizowanych na różnego rodzaju bramkach. Tak więc będzie PCF8591,bo po co kupować inne A/C?Ten ma aż 4 wejścia,a mi potrzebne jest tylko jedno.

A tak przy okazji: nie znasz jakiegoś PCF, który miałby jedno wejście a 4 wyjścia? Chciałbym nimi sterować TDA1524,czyli zrobić przedwzmacniacz sterowany cyfrowo. I znowu nie za ciekawe TDA1524 (opinie forumowiczów i własne doświadczenia) chce zastosować po to,że po prostu posiadam kilka tych kostek.

Pozdrowienia dla Taszy :)

[ Dodano: 2006-07-24, 13:15 ]
No to już mniej więcej wiem,jak dokonać pomiaru wartości RMS i częstotliwości.

Nie chcę zaczynać nowego wątku z powodu takiej pierdoły, jaką jest źródło prądowe. Mam matrycę diod LED, sterowaną tranzystorami PNP. Emitery tych tranzystorów połaczone są z plusem zasilania. Jednakże gdyby szynę zasilającą emitery odłaczyć od zasilania i wpiąć regulowane źródło proądowe, możnaby regulować jasność diod. Niestety zwykły potencjometr jako najprostsze źródło pradowe nie jest w stanie zasilić 32x19=608 diod LEd,chociaż nie wszystkie świecą w jednej chwili. Myślę,czy moznaby zastosować układzik składający się z tranzystora mocy (lub kilku) i jakichś rezystorów.

Co Wy na to?

Pozdrowienia 4all :)

ODPOWIEDZ