Jak sprawdzić kondensator zwykłym omomierzem?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
end
Administrator

Jak sprawdzić kondensator zwykłym omomierzem?

Post autor: end » 24 lip 2003, 9:23

Witam,mam pytanko bo niestety nieposiadam miernika pojemności a mam do sprawdzenia kilka kondensatorów elektrolit.
I gdzies wyczytałem tylko niepamietam gdzie,że można sprawdzać C zwykłym miernikiem nastawiając go na 2Mohm.
Tylko co ma sie dziać :roll: :?: :?: :?:
Ostatnio zmieniony 25 lip 2003, 10:09 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 lip 2003, 19:32

Najpierw pokaże małą rezystancję po czym zacznie rosnąć aż pokaże nieskończoność, co oznacza że kondensator powinien być dobry.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 25 lip 2003, 10:07

A jeśli stoi w miejscu lub niewykazuje rzadnej rezystancji tzn że jest uszkodzony...
Dzięki Wojtku :wink:

Robi
Użytkownik

Post autor: Robi » 27 lip 2003, 20:57

Witam
Takie sprawdzenie jest tylko połowiczne (nie dokładne), jeżeli kondek tak jak piszesz, że wskazówka wychyla się i nie schodzi to jest na zwarciu.
Jeżeli sprawdzasz kondki w zasilaczach (przetwornicach) to lepiej wymienić je bez sprawdzania (niski koszt) oprócz kondka filtrującego zaraz za mostkiem prostowniczym.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ