Wyglad głownej strony Elportal-u

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 lip 2006, 15:08

mariusz_edw pisze:To, że wiem, co mnie drażni, wcale nie znaczy, że mam gotowe rozwiązanie
ha, a ja akceptuję tylko konstruktywną krytykę... :idea:

w załączniku wersja numer trzy - zamienione mejscami motto i belka z linkami,
chyba jakby nieco lepiej...
wiesz, z tymi bannerami to będę miała kłopot....
pamiętam jak się Ewa swego czasu z nimi użerała, to jest dość dziwny mix
javascriptu i html-a...a Ty to wstawiłeś w obszar generowany przez skrypty....dynamicznie
chociaż...pewnie coś się wymyśli...
najwyżej napiszę dla nich specjalne bloczki i tam się ten kod osadzi...o!

no dobrze, a co z logo EdW?
odpuszczamy zupełnie?

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 12 lip 2006, 15:24

tasza pisze:
mariusz_edw pisze:To, że wiem, co mnie drażni, wcale nie znaczy, że mam gotowe rozwiązanie
ha, a ja akceptuję tylko konstruktywną krytykę... :idea:
A ta moja nie była konstruktywna? :)
tasza pisze:no dobrze, a co z logo EdW?
odpuszczamy zupełnie?
Niekoniecznie. Może dałoby się zmniejszyć, lub zmniejszyć o połowę w długości i szerokości, Logo EDW po lewej stronie, banner reklamowy po prawej, i się jeszcze więcej miejsca zrobi ;)

Trzeba poeksperymentować :)

tyrystorek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 12 lip 2006, 16:57

Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, 12:06 przez tyrystorek, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 12 lip 2006, 17:05

:mrgreen: to miało wydźwięk jak najbardziej pozytywny :!:
i więcej uśmiechu na przyszłość życzę...
pozdrawiam,
tasza

[ Dodano: 2006-07-12, 18:58 ]
a tak w ogóle...dodaj sobie do ulubionych w przeglądarce adresy:
https://elportal.pl oraz https://forum.elportal.pl i po sprawie...
a jak korzystasz z kawiarenki, to fajnie mieć ze sobą na dyskietce taki plik html z "ulubionymi" url-ami...
swego czasu tak robiłam i nie miałam nigdy problemów z błędami w adresach stron...

tyrystorek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tyrystorek » 13 lip 2006, 12:32

Nie podoba mi się, że ostatnio gdy chcę zobaczyć jakiś artykuł w elportalu, to wyświetla mi się "strona na serwerze poltronic. wpisany adres jest nieaktywny"

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 13 lip 2006, 12:35

Bardzo proszę o przykłady takich linków.

tasza

perpetoom
-

Post autor: perpetoom » 15 lip 2006, 14:46

___Z tego co widzę, to portal działa na phpnuke, co oznacza, ze nie powinno byc problemu ani z pozycjonowaniem poszczególnych modułów, jak i przy zmianie theme'a. Zawsze mozna skorzystac z jakiegos bezplatnego motywu, lub wykorzystać go jako bazę i na jego podstawie upiększyć go by spelnial wymagania odnosnie wyglądu, a takze dopasowania do profilu witryny.
___Co do wyglądu forum, to wypadaloby dodac kilka motywów do wyboru. Dlaczego? Poniewaz phpBB jest dosc popularna platformą i działają setki forow o takim domyslnym wyglądzie. Oczywiscie nie wpływa to na zamieszczane tresci, ale czasami zachęca/zniecheca nowych uzytkownikow do rejsestracji i dzielenia sie wiedza ze spolecznoscia. Ujmując to obrazowo: Wyobraźmy sobie tłum naukowców zmierzającyh do wielkiego laboratorium, ubranych w białe, czyste, sterylne kombinezony. Wszyscy posiadają duzą wiedzę, ale dana osoba (przyszly user) szuka tego jednego, jedynego, ktory posiada interesują ja informacje. Kiedy ta istota szybciej (i sie nie zniecheci podczas dlugich poszukiwan) osiągnie swój cel? Wtedy gdy bedzie sie przedzierala przez tłum na pozor identycznych osob, czy wtedy gdy poszukiwana osoba będzie się jakoś wizualnie odrózniała od białej masy (która reprezentuje setki forow korzystajacych z themu Sub Sliver).
___Proponuje, by uzytkownicy sie pokusili o zajscie na str. z phpbB i wybranie 'swojego them'u'. Pozniej mozna zrobic ankiete, w ktorej wybrany zostanie nowa domyslna skora forum (oczywiscie, w opcjach bedzie dostepna opcja umozliwiajca powrot do subSilver'a, tak by sie konserwatysci nie oburzali).

___Moja propozycja modyfikacji layout'u strony głównej elportal'u, bez ingerowania w kolorystykę (choc to tez by sie przydalo..):

Modyfikacja: Zmniejszenie Logo 'Elektronika dla wszystkich' przynajmniej o ~20%.
>>Uzasadnienie:
  • nie jest ono za piękne
  • zajmuje za duzo miejsca
  • jezeli ktos juz tu trafil, to raczej jest tego świadom i nie trzeba do niego 'krzyczeć', ze jest na stronie miesiecznika EDW
Modyfikacja: Usunięcie miniaturek okładek z górnego prawego rogu witryny
>>Uzasadnienie:
  • pojawiają sie one w wiekszej wersji po prawej stronie
  • nie odsylaja do konkretnego numeru, tylko na str. główną (co równiez czyni logo EDW)
  • dublowanie tresci oraz funkcji jest zbędne
  • nie są za bardzo czytelne
Modyfikacja:Przeniesienie loga AVT(sklep + kiosk), w prawy gorny rog
>>Uzasadnienie:
  • dzieki temu pozostanie wiecej miejsca na 'tresc wlasciwą'
  • w sam raz pasuje by zastapic luke powstala po usunieciu miniaturek wydan EDW
  • mozna by 'doczepić' do tego modułu link do forum i do elcafe
Modyfikacja:Przesunięcie reklamy nad 'wstępniak'
>>Uzasadnienie:
  • jest to lepsze miesce reklamowe, gdyz znajduje sie w miejscu, w ktore uzytkownik spojzy zaraz po zaladowaniu sie str.
  • umiejscownienie jej tutaj pozwala na 'podrzucenie tresci wlasciwej' do gory (z reszta na zalaczonych przez was sample'ach pomysl byl juz rozpatrywany)
Modyfikacja:Zmniejszenie cytatu biblijnego
>>Uzasadnienie:
  • jest to dodatek, a nie glowna tresc portalu, wiec powinien byc odrobinkę mniejszy
  • mozna go ewentualnie upchnąć pod sklep/kiosk AVT
Załączniki
elportalTX.jpg
Przykładowa modfikacja elportal.pl

EDka
Administrator

Post autor: EDka » 23 lis 2006, 13:49

Hej
Temat co prawda bardzo stary i w dużej części nieaktualny, ale....
Nie mogę się powstrzymać od wyrażenia uznania dla jakże konstruktywnych propozycji Perpetooma...
Dobrze kombinujesz człowieku, ale jest wiele uwarunkowań, o których niestety nie wiesz. Powodują one, że niektóre Twoje propozycje (same w sobie sluszne) nie nadają sie do realizacji w praktyce :sad:
Ale i tak podoba mi się to co piszesz.

ODPOWIEDZ