Ja popieram.tasza pisze:jak chcecie, aby coś więcej o tym async32 napisać - dajcie znać - zrobię mały tutorial
na Elportalu...
Jak zrobić sterownik diod do komputera
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Ma być prosto i bez scalaków? Nic prostszego
. Wkładasz LEDy plusami do pinów 2...9 portu LPT (bez obaw, LPT ma ograniczenie prądowe), a minusami do dowolnego z pinów 18...25 i odpalasz program: http://www.elektroda.net/download/file1235.html albo pierwszy lepszy interpreter (np. qbasic) lub kompilator (np. Turbo Pascal), i śmigasz programując port LPT.
Okidoki?
Uprzedzam, że prościej się nie da
Okidoki?
Uprzedzam, że prościej się nie da
Ostatnio zmieniony 10 lip 2006, 8:36 przez mariusz_edw, łącznie zmieniany 1 raz.
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
Sterowanie portem COM w Delphi7 omówione jest w najnowszym K.Ś.Ekspercie (7-8/2006)
Poza tym 0 logiczne na COM to -15V względem GND a nie 0V. Można więc sterować bezpośrednio sześcioma* (!) diodami, a odpowiednio podłączając uzyskać zasilanie 30V
np. do "lampki komputerowej" a do pozostałego złącza wyjścia np. tranzystor. Wtedy można zrobić regulację (może podrzucę później schemat...).
Na 4programmers.net jest omówione sterowanie COMem pod DOSa lub Windowsa nie NT.
* - właśnie zastanawiam się i doszedłem do wniosku że (chyba) można więcej
[dodano]
Przepraszam, (chyba) nie da się więcej przy sterowaniu bezpośrednim bez scalaków
Poza tym 0 logiczne na COM to -15V względem GND a nie 0V. Można więc sterować bezpośrednio sześcioma* (!) diodami, a odpowiednio podłączając uzyskać zasilanie 30V
Na 4programmers.net jest omówione sterowanie COMem pod DOSa lub Windowsa nie NT.
* - właśnie zastanawiam się i doszedłem do wniosku że (chyba) można więcej
[dodano]
Przepraszam, (chyba) nie da się więcej przy sterowaniu bezpośrednim bez scalaków