Płatny Bascom 51 i MP3
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Płatny Bascom 51 i MP3
Ostatnio dużo chodziłem po internecie w poszukiwaniach dekoderów MP3, tak jakoś się złożyło, że wszedłem na strone ATMELA i był tam mikroprocesor AT89C51SND1C-ROTIL SMD, który posiada dekoder MP3 i interfejs USB. Moje pytanie związane jest z tym, czy w BASCOM płatnym są polecenia obsługujące MP3 i USB w tym procesorze? Czy to jest takie trudne jak się wydaje czy wystarczy pare poleceń?
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
Kiedyś słyszałem o tym, dosyć oryginalnym, wg mnie, układzie, ale nie poświęciłem tematowi więcej czasu. Przyznam, że temat jest ciekawy choćby ze względu na możliwość atrakcyjnego wyparcia z projektów kostek ISD o mocno ograniczonej długości komunikatu dźwiękowego, i dodatkowo, fatalnej jego jakości.
Gdyby ktoś to ruszył, dajcie znać, chętnie poczytam
Gdyby ktoś to ruszył, dajcie znać, chętnie poczytam
-
ZbeeGin
Przejrzałem pomoc do najnowszej wersji BASCOM8051 i niestety nie ma tam (http://8051help.mcselec.com/index.html) żadnych instrukcji wspomagających. Zresztą B8051 nie jest już tak intensywnie rozwijany jak kiedyś.
Na forum MCS Electronics, ani w notach aplikacyjnych także nie pojawiła się kwestia tej "kości" zatem wsparcia takowego nie ma.
Co do łatwości zbudowania własnego playera MP3 na tym układzie, nie będzie to aż takie proste. Przejrzałem pobierznie dokumentację i samo odtwarzanie jest dość banalne. Właczasz i wypełniasz bufor dekodera i zaczyna on grać, potem tylko na jego żądanie dopełniasz bufor.
Najpoważniejszą rzeczą będzie jednak napisane procedur obsługujących system FAT na kartach MMC oraz jej komunikacja z systemem via USB.
"Kość" nie posiada DAC więc trzeba ją podeprzeć dodatkowym kodekiem I2S!
Na forum MCS Electronics, ani w notach aplikacyjnych także nie pojawiła się kwestia tej "kości" zatem wsparcia takowego nie ma.
Co do łatwości zbudowania własnego playera MP3 na tym układzie, nie będzie to aż takie proste. Przejrzałem pobierznie dokumentację i samo odtwarzanie jest dość banalne. Właczasz i wypełniasz bufor dekodera i zaczyna on grać, potem tylko na jego żądanie dopełniasz bufor.
Najpoważniejszą rzeczą będzie jednak napisane procedur obsługujących system FAT na kartach MMC oraz jej komunikacja z systemem via USB.
"Kość" nie posiada DAC więc trzeba ją podeprzeć dodatkowym kodekiem I2S!
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Wiem właśnie, że nie posiada DAC, ale to właśnie dobrze bo będe mógł sobie samemu dobrać wysokiej klasy przetwornik Burr Browna, ale jeżeli w BASCOM51 nie da się obsługiwać MP3 to w jakim innym kompilatorze znajde obsługe MP3 tego procesora? Wiem, że może to być asembler tylko, że nie widziałem nigdzie książek o programowaniu w asemblerze:/ Obsługa FATu będzie trudna, ale ja bardzo lubie właśnie takie ciekawostki rozwiązywać. Jeszcze jedno jaka jest mniej więcej wielkość tego bufora?
- mariusz_edw
- Użytkownik
- Kontakt:
To, że kompilator nie ma do czegoś gotowych procedur, nie oznacza, że nie da się tego w nim zrobić. Trzeba się tylko, niestety, bawić na piechotkę, wedle zaleceń dokumentacji mikrokontrolera.Tranzystor pisze:jeżeli w BASCOM51 nie da się obsługiwać MP3 to w jakim innym kompilatorze znajde obsługe MP3 tego procesora?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
-
ZbeeGin
Czyż stosowanie super przetwornika do odgrywania MP3 nie mija się z celem?Tranzystor pisze:Wiem właśnie, że nie posiada DAC, ale to właśnie dobrze bo będe mógł sobie samemu dobrać wysokiej klasy przetwornik Burr Browna
Możliwe, że są opublikowane dodatkowe(!!!) biblioteki dla kompilatorów C, ale jako takowej nie widziałem. Może Google widziało?Tranzystor pisze:ale jeżeli w BASCOM51 nie da się obsługiwać MP3 to w jakim innym kompilatorze znajde obsługe MP3 tego procesora?
W necie jest trochę kursów - mniej lub bardziej pożytecznych. Programowania w ASM 8051 uczyła także Elektronika dla Wszystkich. Może warto przeszukać zasoby ElPortalu...Tranzystor pisze:Wiem, że może to być asembler tylko, że nie widziałem nigdzie książek o programowaniu w asemblerze:/
Bufor dekodera to 1024 bajty. Jeśli lubisz "dłubać" to lektura obowiązkowa tutaj: http://www.atmel.com/dyn/products/produ ... rt_id=2598Tranzystor pisze:Jeszcze jedno jaka jest mniej więcej wielkość tego bufora?
Myślisz - analizujesz dokumentacje - piszesz pierwsze żródło - kompilujesz - testujesz - analizujesz - zmieniasz - kompilujesz - testujesz - lutujesz pająka - programujesz - analizujesz - zmieniasz - kompilujesz - pada ci system/dysk - instalujesz winde na nowo - instalujesz programy - piszesz on nowa - kompilujesz - testujesz - zmieniasz - kompilujesz - poprawiasz błędy - kompilujesz - testujesz - ...(REPEAT)... - wreszcie działa - słuchasz - publikujesz w ElPortal - zdobywasz sławę - później Ci ona bokiem wychodzi - przestaje cię bawić player - rzucasz w kąt - robisz coś nowego.Tranzystor pisze:Problem jest taki, że nie wiem jak się bawić z prockiem na piechote:/
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
ach...a na stronach BTC byłeś...?Tranzystor pisze:czy książka pt.:"Mikrokontrolery 8051 w praktyce", też jest choć troche o asemblerze
ale biorąc pod uwagę dostępność tych materiałów:
to może już lepiej zainwestować pieniążki w coś innego... na przykład:
Jeżeli rzeczywiście chcesz takie urządzonko zbudować, to moim zdaniem
(i to nie jest podżeganie do świętej wojny) w Bascom wiele nie zdziałasz...
proponuję język C a krytyczne czasowo fragmenty - assembler...
Nawet z tego względu, że będziesz mógł w pewnej mierze skorzystać z fragmentów
kodu źródłowego pisanego na zupełnie inne procesory (lub na 'duże' maszyny) właśnie w C...
Całkiem sympatyczny pakiet to µC/51 ( http://www.wickenhaeuser.de/ ),
przykładowy projekt, który integruje C i assembler jest tu
tasza
PS.
ZbeeGin pisze:Myślisz - analizujesz dokumentacje - ... - rzucasz w kąt - robisz coś nowego.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: