Problemy z programowaniem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Krzysiu14
-

Problemy z programowaniem

Post autor: Krzysiu14 » 18 cze 2006, 12:04

Zrobiłem kabelek do programowania tak jak to zostało opisane w Oślej Łączce podłączyłem do
'2313. do pozostałych pozostałych portów podłączyłem wyświetlacz LCD. Napisałem krótki program, który miał wyświetlać przykładowy napis. Gdy podłączyłem kabelek do komputera i chciałem zaprogamować wyskoczyło okienko z napisem Could not identify chip with ID:FFFFFF.
Nacisnąłem OK i przycisnąłem przycisk progamowania i tak czekałem z 5 min i ... nic.
Czy może ktoś wie od czego procesor nie chce się programować?

[ Dodano: 2006-06-18, 13:13 ]
Jak odłącze kabelek to ciągle jest tak samo. Może taśma w środku jest przerwana bo montaż sprawdzałem już kilka razy i nie wykryłem żadnego błędu.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 18 cze 2006, 21:11

Na 100% problem z połączeniem między mikrokontrolerem a portem LPT (ewentualnie problemy z zasilaniem)

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 19 cze 2006, 16:58

Zajrzyj na ten wątek: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=427 Może moja końcowa wypowiedź pomoże... :cool:

Nic nie wspominasz czy używasz AVT-3500, czy innej płytki. Jaki masz rezonator kwarcowy? Czy wogóle go masz podłączony? LCD nie jest przypadkiem podpięty także do portów wykorzystywanych przez programator ISP?

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 20 cze 2006, 10:20

Jest także możliwość, że spaliłeś mikrokontroler.

Krzysiu14
-

Post autor: Krzysiu14 » 22 cze 2006, 19:04

Rezonator mam 4MHz. Żadne linia sterująca LCD nie jest linią programującą. :neutral:

Daymian
-
Kontakt:

Post autor: Daymian » 26 lip 2006, 10:06

ZbeeGin pisze:Zajrzyj na ten wątek: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=427 Może moja końcowa wypowiedź pomoże... :cool:

Nic nie wspominasz czy używasz AVT-3500, czy innej płytki. Jaki masz rezonator kwarcowy? Czy wogóle go masz podłączony? LCD nie jest przypadkiem podpięty także do portów wykorzystywanych przez programator ISP?
Tak na marginesie wspomnę że przy programowaniu ISP nie ma znaczenia co jest podpięte do mikroprocesora, byle by nie były to sygnały DO mikroprocesora i nie zakłucały programowania. Wyswietlacz LCD nic nie wysyła do mikroprocesora tylko odbiera więc mozesz mieć go podpiętego do tych lini raczej bez obaw.

ODPOWIEDZ