Egzamin zawodowy technik elektroni
Egzamin zawodowy technik elektroni
Witam.
Ma ktoś może elktroniczną wersje egzaminu zawodowego na technika elektronika który był 20.06.2006. Chodzi mi o te 25 kartek z pytaniami bo odpowiedzi szanowna cke opublikowała na stronie.
Ma ktoś może elktroniczną wersje egzaminu zawodowego na technika elektronika który był 20.06.2006. Chodzi mi o te 25 kartek z pytaniami bo odpowiedzi szanowna cke opublikowała na stronie.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobra znalazłem dla zainteresowanych to na elektrodzie jest ale trzeba 5 pkt poświęcić. Nie jestem pewien czy moge to gdzieś umieścić. A tak na marginesie to szkoła powinna nam dać te arkusze tak jest napisane na CKE.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Dotyczy ono tego zadania z egzaminu. Kłucimy się z kolegą kto ma racje. Chodzi o to że jemu wydaje się że w tym zadaniu jest błąd. Prawidłowa odpowiedź to MULTIPLEXER, jemu natomiast wydaje się że to nadajnik lini. Argumentem jest to że napisali w pytaniu jaką pełni funkcję ten element a nie co to za element???

Mam jeszcze jedno pytanie.
Dotyczy ono tego zadania z egzaminu. Kłucimy się z kolegą kto ma racje. Chodzi o to że jemu wydaje się że w tym zadaniu jest błąd. Prawidłowa odpowiedź to MULTIPLEXER, jemu natomiast wydaje się że to nadajnik lini. Argumentem jest to że napisali w pytaniu jaką pełni funkcję ten element a nie co to za element???

Z tym dawaniem arkuszy to pokopane doszczętnie jest, raz pisze że mamy dawać, drugi raz że nie, jak się tylko dostanę do pytań to podeślę na priv bo z tym udostepnianiem to znowu nic nie wiadomo, jak generalnie z tymi wszystkimi OKE i CKE, trzymam kciuki za praktyczny
informatyk i telekomunikacja łatwe były
Co do pytania to jest jak ma być, zauważcie że pisze wejścia, wydaje mi się że pytanie jest jak na ten egzamin dość jasne.
Co do pytania to jest jak ma być, zauważcie że pisze wejścia, wydaje mi się że pytanie jest jak na ten egzamin dość jasne.
Ponieważ komisja stwierdziła, że szkoły powinny wydać uczniom arkusze, nie zamieścili ich w .pdf na swojej stronie. Nie rozumiem ich postępowania...
@kildas, mnie też się wydaje, że tam powinien być nadajnik linii. Pytają o spełnianą funkcję, a nie o nazwę. Istotnie, element nazywa się multiplekser, ale jego funkcją jest wg mnie nadawanie informacji do linii przesyłowej. Poza tym, niektóre z pozostałych pytań nie były do końca jasne. Np. pytanie dotyczące nieprawidłowego obrazu w OTV, cytuję:
Konsultowałem się z doświadczonym pracownikiem serwisu RTV i powiedział mi, że żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa. Winne są cewki odchylania pionowego (podpięte odwrotnie). Oczywiście jest to prawda w sytuacji, gdy mamy obraz odwrócony do góry nogami (o czym w pytaniu nie ma ani słowa). Drugi przypadek, który może zaistnieć to brak synchronizacji pionu (skaczący obraz), wtedy wina może leżeć w generatorze odchylania. Oczywiście, nie wiemy, co autor miał na myśli, ale my tu zdajemy na technika elektronika, a nie na technika zgadywania-co-ktoś-myśli. Mogli umieścić chociaż poglądowy, prosty rysuneczek z usterką obrazu.
Jeszcze napiszę tu o dwóch pytaniach.
Pytanie nr 2:
A teraz pytanie 17:
Pytanie 2 samo się rozwiązało...
Jeszcze pytanie nr 4:
W literaturze znalazłem, że są to bramki Schottky'ego, małej mocy. Oczywiście, są to elementy szybkie, ale warianty mogą być trochę wymijające.
No to chyba wystarczy moich wywodów
.
Ze wstępnej analizy klucza wynika, że zdobyłem ok. 44-46 punktów za część zawodową i full za część ekonomiczną
. Jest dobrze

@kildas, mnie też się wydaje, że tam powinien być nadajnik linii. Pytają o spełnianą funkcję, a nie o nazwę. Istotnie, element nazywa się multiplekser, ale jego funkcją jest wg mnie nadawanie informacji do linii przesyłowej. Poza tym, niektóre z pozostałych pytań nie były do końca jasne. Np. pytanie dotyczące nieprawidłowego obrazu w OTV, cytuję:
Kod: Zaznacz cały
Na ekranie OTV górna część obrazu widoczna jest w dolnej części, a dolna w górnej części ekranu. Przyczyną wadliwej pracy OTV jest uszkodzenie:
A. generatora odchylania poziomego
B. generatora odchylania pionowego
C. bloku wysokiego napięcia
D. lub zużycie kineskopuJeszcze napiszę tu o dwóch pytaniach.
Pytanie nr 2:
Symbol 74HCT określa:
A. rodzinę układów CMOS
B. rodzinę układów TTL
C. rodzinę wzmacniaczy operacyjnych
D. typ trafa WN do OTVKod: Zaznacz cały
Litera T w symbolu układów CMOS, np. [b]74HCT[/b], oznacza:Jeszcze pytanie nr 4:
Litery LS w oznaczeniu układu UCY 74LS00 informuje, że zawiera on bramki:
A. małej mocy, szybkie
B. małej mocy
C. dużej mocy
D. dużej mocy, szybkieNo to chyba wystarczy moich wywodów
Ze wstępnej analizy klucza wynika, że zdobyłem ok. 44-46 punktów za część zawodową i full za część ekonomiczną
A czy nazwa nie jest odwzorowaniem pełnionej funkcji? Element sie nazywa tak i tak bo robi to i to. Ten układ jest multiplekserem i pełni funkcję mulipleksera. Z iluś-tam wejść wybierane jest jedno za pomocą kilku wejść adresowych. I to głownie decudyje o tym, że jest to multiplekser. Natomiast 'nadajnik linii' przenosi sygnał z jednego wejścia na jedno wyjście odpowiednio go wzmacniając czy też dostosowując poziomy napięć.krpablo pisze:@kildas, mnie też się wydaje, że tam powinien być nadajnik linii. Pytają o spełnianą funkcję, a nie o nazwę. Istotnie, element nazywa się multiplekser, ale jego funkcją jest wg mnie nadawanie informacji do linii przesyłowej.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Same odpowiedzi znajdziesz tutaj: http://cke.edu.pl/index.php?option=cont ... 3&Itemid=2
Tak przeglądałem ten egzamin i pytania w miarę proste( nie znałem odpowiedzi na 3 pytania, choć nie skończyłem żadnej szkoły związanej z elektroniką)
Ale mniejsza oto.
Jestem ciekawy co sadzicie o tym zadaniu czy to jakiś błąd w druku( miejmy nadzieje)
Niech mi to jakaś mądra osoba wytłumaczy, jak to jest możliwe że na wyjściu mamy 1.7V
Ale mniejsza oto.
Jestem ciekawy co sadzicie o tym zadaniu czy to jakiś błąd w druku( miejmy nadzieje)
Niech mi to jakaś mądra osoba wytłumaczy, jak to jest możliwe że na wyjściu mamy 1.7V
No właśnie mnie chodzi o ten minus gdzie się on podział i nie uważam tego za drobiazg...
1.7V Prawie jak –1.7V Prawie robi dużą różnice
Plik jest dostępny na elektrodzie i zajmuje 4.5MB.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/-span- ... 31321.html
1.7V Prawie jak –1.7V Prawie robi dużą różnice
Plik jest dostępny na elektrodzie i zajmuje 4.5MB.
i zżera 5 pkt.Jony130 pisze: Plik jest dostępny na elektrodzie i zajmuje 4.5MB.
Dzisiał był praktyczny ( o ile tak to można nazwać) znowu zasilacz