Buczenie we wzmacniaczu............;/

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 15 maja 2006, 10:14

Wiem wlasnie na to wpadlem zeby wszystkie przewody in i out zekranowac oraz te co ida od przedwzmacniacza do koncowki................. ale to po jutrze jak juz bo ostatnia maturka z poli i mam wolne 5 miesiecy to sie zabiore za to ................

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 15 maja 2006, 14:39

Kapitan_Rzbik pisze:Arnoldzie_S musisz dostrzec różnice pomiedzy masą a ekranem.
Kabel moze posiadac przewod sygnalowy, mase i ekran.

Różnicę widzę(nie od dziś).
Wiem, że może posiadać, ALE większość tanich kabelków jakie ludzie mają(z hipermarketu, czy sklepu RTV), ma ekran i masę jako jedność(bo tak jest taniej). Zauważ to łaskawie.
Poza tym widzę koleś, że chyba jesteś pamiętliwy(po zadymie w przeszłości), bo chodzisz po tym forum, i szukasz byle pretekstu, aby się czepić, i skomentować moje posty, poprawić, wtrącić cokolwiek, mieć ostatnie zdanie.
Spoko. 8) Powodzenia.

A reszcie speców(światowej sławy) dziękuję za odzew w tonie wywyższającym się. To świadczy o was(wiadomo jak). :D Człowiek zwraca uwagę na coś, co może pomóc początkującym i jest za to prawie ukamienowany? Na "przyjaznym" portalu? To dopiero ciekawostka...
:lol:
Poza tym przepraszam, że zajmuję cenne miejsce na serwerze. Znikam z tego tematu(ewentualnych komentarzy we władczym tonie, już nie przeczytam). Lutujcie dalej. :wink:

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 15 maja 2006, 15:38

Arnold_S tu nie chodzi o to aby kogokolwiek bluzgać za co czego nie wie ale o to ze Tasza się trochę na trudziła aby mnie i innym co maja ten sam problem pomóc i dala załącznik i jak bys go przeczytał raz a dobrze ze zrozumieniem to byś takiego pytania nie zadał ............... a pytać się nikomu nikt nie zabrania......"kto pyta nie błądzi.." ale bardziej chodzi o zadawanie sensownych pytań................ i jeszcze raz mowie ze nie chodzi tu o bluzganie kogokolwiek

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 15 maja 2006, 17:45

Arnold_S. pisze:A reszcie speców(światowej sławy) dziękuję za odzew w tonie wywyższającym się. To świadczy o was(wiadomo jak). Człowiek zwraca uwagę na coś, co może pomóc początkującym i jest za to prawie ukamienowany? Na "przyjaznym" portalu? To dopiero ciekawostka...
Swoją uwagę o masie i ekranach mogłeś napisać na kilka różnych sposobów,
nie generując tej całej sytuacji.

A to co w cytacie powyżej, no cóż...

Thor, jesteś sprytny ludek, jakoś sobie z tym wzmacniaczem poradzisz, taką mam nadzieję

Ja na tym forum nie zamierzam nikomu więcj w drogę wchodzić,
a jak chcecie sobie skakać do oczu - to już bez mojego udziału,
pozdrawiam
tasza

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 16 maja 2006, 18:34

Tasza bardzo dziekuje tobie za to co mowisz...............:D :D :D...........nom i udalo mi sie to zrobic..............wyciszylem prawie calego wzmaka zrobilem tak jak mowiliscie i pomoglo bardzo dziekuje wam za pomoc....... zekranowalem wszystkie przewody in oraz out i ten co idzie z przedwzmacniacza do koncowki ..............cos tam buczy jeszce ale nigdy nie wycisze tego w 100% ....................... jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc............................

Pozdrawiam ..........4 all ...........................

micik
-

Post autor: micik » 18 maja 2006, 18:00

Thor pisze: cos tam buczy jeszce ale nigdy nie wycisze tego w 100% .
Witam! Jeżeli to buczenie jest przydźwiękiem sieciowym, to musi się dać wyciszyć całkowicie, musiałbyś jeszcze trochę z tym po walczyć!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 18 maja 2006, 18:30

nom to znaczy jak poglosnie to buczy ale to normalne a jak dam na minimum to cos tam slychac ale to musial bym miec ucho obok glosnika :P :P :P ale nigdy tak nie robie ;] wiec jak narazie to wygralem ...........;]

micik
-

Post autor: micik » 19 maja 2006, 11:32

Thor pisze:nom to znaczy jak poglosnie to buczy ale to normalne
Witam! Masz bardzo skromne wymagania, co do jakości sprzętu. Dla mnie nie jest to normalne, że coś tam buczy, pierdzi, lub coś piszczy. Jeżeli przydźwięk pojawia się tylko przy pogłośnieniu, to sprawdź filtrację zasilania, ale samego przedwzmacniacza, nie głównego zasilacza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 19 maja 2006, 11:49

hmmmm powiem tak ze przedwzmacniacz zostal sprawdzony i dziala bez szumow jak podglasniam .................. dodam jest na lampach ..............mialem problemy z trafem do niego ale sie jakos udalo .......posklejac takie trafo .............a jak juz wspomnilaem to wina koncowki a nie przedwzmacniacza ale dodam jeszcze ze to tak buczy jak moja wieza sony albo inne jak nie dam rzadnego sygnalu na wejsice..................... dlatego napisalem ze to norma a jak jest sygnal to nic a nic nie slychac rzadnego buczenia............;]

micik
-

Post autor: micik » 19 maja 2006, 12:15

Thor pisze:hmmmm powiem tak ze przedwzmacniacz zostal sprawdzony i dziala bez szumow jak podglasniam .................. dodam jest na lampach ..............mialem problemy z trafem do niego ale sie jakos udalo .......posklejac takie trafo .............a jak juz wspomnilaem to wina koncowki a nie przedwzmacniacza ale dodam jeszcze ze to tak buczy jak moja wieza sony albo inne jak nie dam rzadnego sygnalu na wejsice..................... dlatego napisalem ze to norma a jak jest sygnal to nic a nic nie slychac rzadnego buczenia............;]
Witam! Tak na mieszałeś, że już się pogubiłem, raz piszesz o przydźwięku, a raz o szumach, bądź, co bądź to źle podchodzisz do sprawdzania. Wejście sygnału powinno być tak zmontowane, że po wyjęciu wtyczki powinno się zewrzeć do masy, a sprawdzanie powinieneś przeprowadzić ze źródłem wejściowym sygnału. Natomiast sama końcówka bez przedwzmacniacza, powinna być tak cicha, że nawet przyłożenie ucha do samego głośnika, nie było by możliwe stwierdzenie, czy wzmacniacz jest włączony, czy wyłączony.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 22 cze 2006, 10:48

Oj trzeba odswiezyc ten temat :PPP oto moje zdjecia przedwzmaka i GainClona
GC jeszce nie skonczony ale wkrotce bedzie
Załączniki
Gainclone.jpg
przedwzmak.jpg
Przedwzmak2.jpg
przedwzmak3.jpg
przedwzmak4.jpg

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 cze 2006, 11:00

łał.... :roll:
a słuchaj, nie myślałeś, aby części lampowej nie zlutować na listewkach montażowych...
hmm, popatrz co ma w brzuchu mój OTL-ek.... (na dole strony)
https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=130

bo te kable od lamp przymocowanych do obudowy i idące do płytki... (pierwsza fotka)
niepokojąco dziwne to jakieś....albo tę płytkę, co zawiera elementy do lamp
przenieś na górną część obudowy...będą krótsze połączenia, etc...
no a z płytki tylko sygnały i zasilanie....no tak...

a, i może czarne gałki dać? te się jakoś strasznie świecą

ale i tak fajny jest....

tasza

ps.
co to jest to na ostatnim zdjęciu... :?:

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 22 cze 2006, 11:06

Tasza wziolem sobie do serca :wink: to co mowilas kiedys tam o obudowie tej po winie :PP
a galki fajne sa swieca sie fajnie nie bylo czarnych a malowac nie bede bo jescze to zwale ;/ a co do kablito nic sie nie stanie tak chcialem a na pajaczka o to polaczenie chodzi ale to za duzo miejsca by mi zajmowalao tzw wiem ze to w innych wzmacniaczach jest lepszym wyjsciem a tak wogule to nie wiedzialem gdzie cos tekiego kupic takie listwy nie widzialem tego w rzadnym sklepie a i tak nie ma roznicy czy podlacze krutszymi czy dluzszymi kablami te lampy czy beda miec 5 cm czy 10 nie ma to roznicy ............................chyba o ile sie nie myle .........:)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 22 cze 2006, 11:18

ha, ma znaczenie i nie....jak będziesz miał szczęście to na kilkunastocentymetrowych
połączeniach nie będzie się nic złego działo...
moje SE na EL84 zajmowało swego czasu pół stołu i grał :mrgreen: (jakoś)

co do listewek montażowych....szkoda szukać po sklepach...
bierzesz kawałek tekstolitu lub zwykłego laminatu (epoksydowo-szklanego),
aby było bez warstwy miedzi, jak jest - to plum w wytrawiacz i juz nie ma,
z miedzianego drutu fi 1mm robisz takie U-szka, nawiercasz listewkę , przewlekasz i zaciskasz
szczypcami....to chwilkę zajmuje - a listewki są całkiem i owszem (przynajmniej jak dla mnie)
no popatrz sam:
w kawałkach
Obrazek

i gotowa
Obrazek

a ta mi się ukruszyła paskuda jedna... :sad: ale i tak wyszło w miare....
Obrazek

no, ale to jak będziesz już coś nowego robił, może teraz rzeczywiście szkoda tam broić...

tasza

ps.
aha, już wiem co to ten GainClone :idea:
http://images.google.pl/images?q=GainCl ... art=0&sa=N

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 22 cze 2006, 11:22

hehe jak chcesz jaks lektorke to polecam te forum ;p;p;p fajny wzmacniacz a co do laczenia na pajaczka to thx bede wiedzial na przyszlosc http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.h ... 4731&p=1#k

Pozdrawiam 4 all .................Bartek

ODPOWIEDZ