samochodowy wzmacniacz mocy 2*40W f-my MAKKS-MCA2028
samochodowy wzmacniacz mocy 2*40W f-my MAKKS-MCA2028
Witam!
Niedawno kupiłem w/w wzmacniacz oznaczony jako wersja"basowa"-130Hz, podlączylem go do wiezy do wyjścia słuchawkowego, zasilany z zasilacza od pc-ta .Została dołączona do wzmaka samochodowa pólka z dwoma glosnikami STX-a 80watowymi.Problem jest taki ze wzmacniacz daje zbyt gleboki bas(bas wyłączałem na wieży).Koncówka mocy tego wzmaniacza zrobiona jest na TDA1553-ma ktoś schemat tej dopałki?Albo przynajmniej jakie elementy usunąć żeby nie "basował" tak mocno.
Dzięki za ewentualną pomoc.
Niedawno kupiłem w/w wzmacniacz oznaczony jako wersja"basowa"-130Hz, podlączylem go do wiezy do wyjścia słuchawkowego, zasilany z zasilacza od pc-ta .Została dołączona do wzmaka samochodowa pólka z dwoma glosnikami STX-a 80watowymi.Problem jest taki ze wzmacniacz daje zbyt gleboki bas(bas wyłączałem na wieży).Koncówka mocy tego wzmaniacza zrobiona jest na TDA1553-ma ktoś schemat tej dopałki?Albo przynajmniej jakie elementy usunąć żeby nie "basował" tak mocno.
Dzięki za ewentualną pomoc.
wtym sęk że na wyjściu niema kondensatorow- jest to wzmacniacz mostkowy a więc glosniki są łączone z pominieciem masy-wiadomo oco chodzi.W każdym razie, wzmacniacz zawiera napewno zwrotnicę ale aktywną. ..Już pierwszy rzut oka na płytke wzmacniacza ,mówi mi że sa dwa stopnie:
1. to wejścia różnicowe(nisko i wysoko poziomowe) z regulacją czułości zrealizowane pewnie na NE5532(zatarte oznaczenie kostki)
2.to zapewne aktywny filtr basowy zrobiony napewno na NE5532(100% pewnosci)
Przynajmniej tak mi sie wydaje gdy patrzylem na płytke z elementami.
P.S. Zapewne będe musial rozrysować schemat żeby dojść oco wtym wszystkim biega
1. to wejścia różnicowe(nisko i wysoko poziomowe) z regulacją czułości zrealizowane pewnie na NE5532(zatarte oznaczenie kostki)
2.to zapewne aktywny filtr basowy zrobiony napewno na NE5532(100% pewnosci)
Przynajmniej tak mi sie wydaje gdy patrzylem na płytke z elementami.
P.S. Zapewne będe musial rozrysować schemat żeby dojść oco wtym wszystkim biega
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie ma powodow by psuc sam wzmacniacz, zajmij sie tym filtrem. Najprawdopodobniej jest to 'zwykly' podwojny WO (nie koniecznie 5532, choc to bardzo mozliwe
), rozrysuj choc troche jego okolice.
Jak wskazuje opis, jest to wzmacniacz przeznaczony do glosnikow niskotonowych i ma obciete pasmo, tak wiec nie bedzie gral w calym (chyba ze po to wlasnie ta przerobka).
Jesli jest to zaplanowane, to moze glosniki w zastosowanej obudowie maja jakies nieladne podbicie ktore powoduje 'zle' brzmienie calosci?
Jak wskazuje opis, jest to wzmacniacz przeznaczony do glosnikow niskotonowych i ma obciete pasmo, tak wiec nie bedzie gral w calym (chyba ze po to wlasnie ta przerobka).
Jesli jest to zaplanowane, to moze glosniki w zastosowanej obudowie maja jakies nieladne podbicie ktore powoduje 'zle' brzmienie calosci?
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego ma usuwac te kondensatory? nawet gdyby były (bo nie ma).jak sa kondensatory na wyjsciu to je usun i nie bedzie basu
Trzeba zakombinować z tym filtrem aktywnym, najlepiej wstawić regulację f.
Tyle, że bez schematu ciężko będzie coś zrobić
Albo wstaw jakiś "mały" (1nF alno nawet mniej) kondensator w szereg z wej. i "obetnie" on trochę te basy. (dolne częstotliwości) ale nie wiem jak to będzie działało.
Mialem tak w moim wzmaku usunolem kondensatory na wyjscu i nie mialem takiego bassu jak byl ................... jak nie ma to musi byc jakis inny bass aktywny to musi pokabinowac jak End mowi albo inni koledzy bo po co mam mowic dwa razy to samo 
End Przepraszam ale jak mowielem kondensatorach to pan mdm150 nie wspomnial o nich wczesniej ze ich nie ma wiec z kad mialem wiedziec ......................
End Przepraszam ale jak mowielem kondensatorach to pan mdm150 nie wspomnial o nich wczesniej ze ich nie ma wiec z kad mialem wiedziec ......................
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Usuwanie kondensatorow wyjsciowych (separujacych skladowa stala) to bardzo skuteczny sposob pozbycia sie basu, przy okazji zmniejsza znacznie poziom znieksztalcen nieliniowych (czyt do zera)
Ktores samochodowe kostki (chyba tda1562) mialy tez 'boczne' kondensatory, dzialajace w jakiejs przetwornicy i umozliwiajace znaczne zwiekszenie mocy, zmniejszajac je mozna tez zmniejszyc moc w najnizszym pasmie ale to chyba nie jest dobry sposob.
Jesli chcialbys troche ograniczyc pasmo od dolu, musial bys zmniejszyc kondensator separujacy skladowa stala na wejsciu, lub gdzies miedzy stopniami, razem z rezystancja tworzy on filtr dolnoprzepustowy, dalo by sie to nawet policzyc...
Ktores samochodowe kostki (chyba tda1562) mialy tez 'boczne' kondensatory, dzialajace w jakiejs przetwornicy i umozliwiajace znaczne zwiekszenie mocy, zmniejszajac je mozna tez zmniejszyc moc w najnizszym pasmie ale to chyba nie jest dobry sposob.
Jesli chcialbys troche ograniczyc pasmo od dolu, musial bys zmniejszyc kondensator separujacy skladowa stala na wejsciu, lub gdzies miedzy stopniami, razem z rezystancja tworzy on filtr dolnoprzepustowy, dalo by sie to nawet policzyc...
No własnie i ta składowa stała w niektórych przypadkach może uszkodzić głośnik, z drugiej strony głośnik w impulsie może otrzymać dość duże napięcie z zasilacza, ale to musi być naprawdę nie powyżej 1s.
Można zastosowac też kondensator o mniejszej pojemności, wtedy zwęży się też pasmo przenoszenia.
Im większa pojemnośc tym lepiej wzmacniacz przenosi, ale oczywiście nie można przesadzić.
Można zastosowac też kondensator o mniejszej pojemności, wtedy zwęży się też pasmo przenoszenia.
Im większa pojemnośc tym lepiej wzmacniacz przenosi, ale oczywiście nie można przesadzić.
Witam ponownie.
Sorki za brak jaki kolwiek brak odpowiedzi.Nie mam ja aparatu cyfrowego więc dałem bratu ciotecznemu wzmaka do skanu.Oto te skany-oczywiscie bez obudowy:
[ Dodano: 2006-08-23, 11:24 ]
OK. dzięki koledzy za wszelkie podpowiedzi juz zmacniacz rozpracowalem-rozrysowując jego schemat na podstawie biegu ścieżek na płytce.Temat uważam za zamknięty.
Sorki za brak jaki kolwiek brak odpowiedzi.Nie mam ja aparatu cyfrowego więc dałem bratu ciotecznemu wzmaka do skanu.Oto te skany-oczywiscie bez obudowy:
[ Dodano: 2006-08-23, 11:24 ]
OK. dzięki koledzy za wszelkie podpowiedzi juz zmacniacz rozpracowalem-rozrysowując jego schemat na podstawie biegu ścieżek na płytce.Temat uważam za zamknięty.
MCA 2028
Witam w ostatnim czasie stałem się nabywcą w/w wzmacniacza jednak nie ma na nim zadnych wskazowek jak moglbym go podłaczyc. Prosił bym o jakis schemat lu opis. Z góry dziekuje