Największa pojemność dodatkowej pamięci RAM do ATMEGA128

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Największa pojemność dodatkowej pamięci RAM do ATMEGA128

Post autor: Tranzystor » 15 cze 2006, 10:28

Mam mały problem, chciałbym sie dowiedzieć jaką największą (o największej pojemności) pamięć RAM mogę podłączyć do ATMEGA128, która ma zostać zaprogramowana w BASCOM AVR?
Z góry serdecznie dziękuję!
Pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 15 cze 2006, 20:59

Normalnie możesz dodać max 64KB pamięci SRAM. DRAM i inne pochodne nie są obsługiwane. Wszelkie podstawowe niuanse są wyjaśnione w dokumentacji począwszy od strony 16. :razz:
Można także kosztem dodatkowych linii portów rozszerzać tą pamięć. Każdy dodatkowy pin portu to - w uproszczeniu kolejne - 64KB. Jednak taką "żąglerkę" musisz sobie oprogramować sam. Można też i w inny sposób. Korzystając z dodatkowego dekodera za pomocą 3 linii portu zwiększyć pamięć do 8x64KB. Idąc dalej wykorzystując 8 linii portu zwiększyć do 256x64KB. Itd, itd, tylko po co?

Niestety w BASCOM-ie jednorazowo będziesz ograniczony do 61184 bajtów tej pamięci. Deklaracja Dim z klauzulą XRAM nie pozwoli na utworzenie większej zmiennej (np. tablicowa: teoretycznie max 65535 elementów typu Byte;). Układy AVR pewną część tej pamięci przykrywaja własną pamięcią RAM :( (patrz dokumentacja strona 18).

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 16 cze 2006, 18:10

Pytasz mnie się po co mi większa pamięć niż 64kB już Ci mówię. Chce zrobić odtwarzacz MP3 i potrzebuje dużo pamięci RAM, żeby z dysku przesłać dane do pamięci.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 16 cze 2006, 18:29

Nie lepiej użyć karty miniSD?

ODPOWIEDZ