jakie najlepsze jest chłodzenie

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Awatar użytkownika
adam1717
Użytkownik
Kontakt:

jakie najlepsze jest chłodzenie

Post autor: adam1717 » 09 cze 2006, 15:04

Jaki najlepszy jest sposób na chłodzenie radiatora ??
Wdmuchiwanie zimnego powietrza , czy wydmuchiwanie ciepłego poprzez wentylator oczywiscie??
Który z tych sposobow jest najbardziej wydajny ??

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 cze 2006, 15:31

najlepsze jest chłodzenie cieczą, jednak w elektronice nie opłaca się tego stosować.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 09 cze 2006, 15:57

hmm to zalezy jaki masz wentylator jak taki z plyty glownej zwykly to najlepsze jest wdmuchiwane powietrze o ile on jest bezposrednio na radiatorze a jak do obudowy to bo cale cieple powietrze zostaje w tedy w obudowie i bardziej sie nagrzewaja scalaki jak bedzie wdmuchiwac czyli podsumujac jak masz na radiatorze to wdmuchiwac a jak do obudowy to na zewnatrz

a co do chlodzenia ciecza to najlepsze ale nie wiem czemu poprzednik powiedzial ze do elektroniki sie nie nadaje tzw jak jest dobrze zaizolowane przewody ktore prowadza ciecz i nie ma prawa zpasc rzaden rurka z ciecza to czemu nie mozna takiego stosowac ale nie wiem do czego chcesz to chlodzenie jak jakis wzmacniacz albo co to wentylatory a jak masz cos wyszukanego gdzie masz miec 3 albo i wiecej wetylatorow to mozesz sobie ciecza zamontowac i bedzie lepsze ale troche drozsze ale lepsze chlodzenie bedzie w tedy

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 cze 2006, 16:20

:arrow: Thor nie napisałem, że chłodzenie cieczą się nie nadaje. oczywiście, że można zastosować chłodzenie tego typu w urządzeniu, które ma np. 3 radiatory(wzmacniacz dużej mocy itp.) ale jaki jest sens stosowania chłodzenia cieczą we wzmacniaczu 30W-100W?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 09 cze 2006, 21:04

chlodzenie powietrzem tez jest wydajne ale musisz zapewnic ciagla dostawe nienagrzanego powietrza stosujac przewody wentylacyjne, tzw. kominy

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 09 cze 2006, 21:30

mathieiov Przepraszam nie chcialem nic mowic wiem ze sie nie oplaca takiego matowac w 30 do 200 albo nawet 500W wzmacniaczach bo wystarcza wentylatory ale nie sprecyzowales tego wiec napisalem za ciebie :) :) :)

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 09 cze 2006, 21:59

Thor nie ma sprawy.

a tak na marginesie dodam, że w Chinach ktoś podkręcił jakiegoś Intela 3,6 GHz na 4,5GHz :!: i wiecie czym chłodził :?: ciekłym azotem :shock: te Chinczyki to wszystko potrafią :mrgreen:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 14 cze 2006, 11:05

Witam, ja widziałem w profesjonalnym wzmacniaczu takie oto chłodzenie jak przedstawia obrazek.
Też dobre rozwiązanie, widziałem to w estradowym wzmacniaczu.
Załączniki
ampestrad..PNG
ampestrad..PNG (1.52 KiB) Przejrzano 16086 razy

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 14 cze 2006, 19:09

End pisze:Też dobre rozwiązanie, widziałem to w estradowym wzmacniaczu.
wystepuje tu problem w postaci kurzu pompowanego do srodka wzmacniacza

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 14 cze 2006, 22:00

A w komputerach nie? i jakos działają... a są to szczególnie wrażliwe urządzenia na temperaturę :idea:

I jakoś to działa latami nawet, a wyczyścić co jakiś czas każdy może :twisted:

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 14 cze 2006, 23:25

no wlasnie, w komputerach powietrze jest wydmuchiwane z tego powodu zeby nie tloczyc kurzu do srodka

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 15 cze 2006, 8:38

mathieiov pisze:najlepsze jest chłodzenie cieczą, jednak w elektronice nie opłaca się tego stosować.
Nie?? :shock: - W energoelektronice stosuje się i to często do chłodzenia modułów elektroizolowanych tranzystorów IGBT np. w falownikach do nagrzewania indukcyjnego. Moce tracone są rzędu setek watów na jeden tranzystor, prądy rzędu kiloamperów a częstotliwość przełączeń tranzystorów (im wyższa tym wyższe straty przełączeniowe) ponad akustycznie i wyżej do MHz – to też elektronika :roll: .

A co do postawionego pytania, najlepsze chłodzenie to takie, które daje odpowiednią wydajność za rozsądną cenę przy niskich gabarytach urządzenia :!: .

:D A jeżeli chodzi o spór czy lepiej wdmuchiwać czy wydmuchiwać to zależy od warunków pracy, konwekcji powietrza, obudowy, itd. Szczegóły znajdziesz w:

„Poradnik konstruktora sprzętu elektronicznego” – praca zbiorowa pod red. Mgra inż. Stanisława Stępnia – WKiŁ W-wa 1981r.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2006, 21:55 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 15 cze 2006, 10:12

elektronWielki pisze:no wlasnie, w komputerach powietrze jest wydmuchiwane z tego powodu zeby nie tloczyc kurzu do srodka
Wiatrak na procesorze też wydmuchuje?... dobra nie ważne, chłodzenie wymuszone (powietrzem) jest najczęściej stosowane, bo jest najtańsze.

Widziałem wiele urządzeń chłodzonych wiatrakami itp. najczęsciej sprzęt dyskotekowy i jedne wydmuchują a drugie wciągają powietrze, zależy od konstrukcji i samego urządzenia.
Ja pokazałem przykład wzmacniacza.

Ale każdy ma swoją racje, zwłaszcza "elektronWielki"...

Pozdr.

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 15 cze 2006, 12:01

raczej kurz będzie się osadzał tak czy siak... niezależnie od sposobu pracy wentylatora. jeżeli przez radiator będzie przepływać powietrze to napewno coś się osadzi. w komputerach wydmuchiwane?? chyba że w tych najnowszych bo jeszcze takiego nie widziałem. a może chodzi ci o wentylator w zasilaczu, zapomniałem o nim... ale też się osadza kurz.

skuteczne chłodzenia dawały jeszcze elementy w obudowach to-3 do tego kawał radiatora i weca hehe. no ale to było duże... myślę że w przypadku wiatraka wystarczy zapewnić swobodny przepływ powietrza wokół radiatora a kurz to drobnostka.

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 15 cze 2006, 15:16

Jak juz koledzy napisali to w róznych urzadzeniach inaczej sie stosuje wentylatory wdmuchiwane albo na zewnatrz ale wedlug mnie to ma swoja regule jak wyzej napisalem tak sie z reguly stosuje wentylatory na radiatorze to wdmuchuje a w obudowie to najlepiej pozbyc sie tego ciepla co jest w obudowie niz zageszczac je i po pewnym czasie sie nagrzeje ale to jak kto woli jedni tak robia a drudzy tak nie ma na to rzadnej reguly jako takiej napisanej .................... co lepsze zdecyduj sami czy drozsze czy tansze i jakie to wielkie jest czy wystarczy tobie to a nie co innego itp ............. decyzja nalezy do ciebie co zastosujesz wazne jest to aby to bylo wydajne i zchlodzilo dana rzecz ................a kuzem to sie nie martwcie nawet jak zastosujesz jakie kolwiek chlodzenie to kuz to zakala osiadzie tak czy siak ale nie grozny jest n jak raz na jakis czas otworzysz to i wyciscisz.....;];] konserwacja musi byc

Pozdrawiam ...........................Bartek

ODPOWIEDZ