Mam uklad CD4017BE. Połączyłem do pinów
- do 2 (Q1), 3 (Q0), 4 (Q2), 7 (Q3) :: diody LED polaczone druga koncowka z VSS;
- do 16 (VDD) :: +bateryjki (przez rezystor, a jakże...), do 8 (VSS) :: -bateryjki;
- do 14 (CLOCK) :: microswitch polaczony z VDD;
- do 13 (CLOCK INNIBII (czy jak to tam jest nie moglem sie w katalogu doczytać)) :: VSS;
- polaczylem piny 10 (Q4) i 15 (RST).
Zmontowalem to na SD12N i NIE DZIALA gdy naciskam na mikrosłicz. Ponadto gdy łączy pin 12 i 14 to w niektórych wypadkach dioda się zmienia, a w niektórych nie... Pomocy....
Czy znacie moze jakies WYRAZNE i po polsku objasnienie CD4017B ?
Z gory dzieki za pomoc
Coś nie działa ten 4017
Prześlij dokładny rysunek (schemat) jak to połączyłeś i jakie zadanie ma spełniać układ. Może w nim siedzieć drobnostka typu jakaś nóżka połączona tam gdzie nie trzeba.
Wybacz, ale z powyższego opisu to nie zawsze można dojść do tego o co chodzi.
A, jeżeli chodzi o 13 nóżkę CD4017, jest to CLOCK ENABLE (aktywacja sygnału zegarowego) – stan niski na tym wejściu powoduje przepuszczanie sygnału zegarowego na licznik, stan wysoki natomiast odcina go i układ nie reaguje na podawane do 14-stki impulsy.
Notę aplikacyjną (po angielsku) znajdziesz:
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... 4017bc.pdf
Wybacz, ale z powyższego opisu to nie zawsze można dojść do tego o co chodzi.
Tak, ale która druga?? – anoda, czy katoda.adiblol pisze:- do 2 (Q1), 3 (Q0), 4 (Q2), 7 (Q3) :: diody LED polaczone druga koncowka z VSS;
A, jeżeli chodzi o 13 nóżkę CD4017, jest to CLOCK ENABLE (aktywacja sygnału zegarowego) – stan niski na tym wejściu powoduje przepuszczanie sygnału zegarowego na licznik, stan wysoki natomiast odcina go i układ nie reaguje na podawane do 14-stki impulsy.
Notę aplikacyjną (po angielsku) znajdziesz:
http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/eleno ... 4017bc.pdf
- adiblol
- Użytkownik
- Kontakt:
MYSLEC!!! Ja nie jestem LUSEREM, co najwyzej lamerem...GAVRON pisze:Wybacz, ale z powyższego opisu to nie zawsze można dojść do tego o co chodzi.
adiblol pisze:
- do 2 (Q1), 3 (Q0), 4 (Q2), 7 (Q3) :: diody LED polaczone druga koncowka z VSS;
Tak, ale która druga?? – anoda, czy katoda.
Do scalaka dluzsza, do VSS krotsza...
Fotka zmontowanych elementow (na plytce stykowej): http://img141.imageshack.us/img141/9422/img30954dn.jpg nie są zbyt widoczne polaczenia diód ale reszte da sie zobaczyc...GAVRON pisze:Może w nim siedzieć drobnostka typu jakaś nóżka połączona tam gdzie nie trzeba.
A uklad jest experymentalny, chodzi o to aby po nacisnieciu microswitcha swiecily sie kolejne diodki.
Co dziwne w niektorych wypadkach gdy naciskalem microswitch diody szybko migały pokolej...
po naciśnięciu - czyli po włączeniu zasilania? czy może chodzi ci o to że włączasz i wyłączasz zasilanie?adiblol pisze:chodzi o to aby po nacisnieciu microswitcha swiecily sie kolejne diodki.

kolejność zaświecania się diod(nóżki układu)
edit: wrzuce coś na swoją stronke i sobie przeglądniesz jeśli chcesz, to już będzie troszq bardziej motnięte ale tylko troszke
edit: Na stronce w dziale schematy jest odnośnik
Ostatnio zmieniony 16 cze 2006, 14:20 przez GVolt, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja sugerowana wersja układu (w załączniku):
1. Zasilanie, po co przez rezystor ?? - 4017 ma dość szeroką tolerancję napięcia zasilania, więc bezpośrednio do 9V;
2. Sygnał CLK z włącznika - wiszące wejście to jest 1 logiczna (przynajmniej tak jest w układach TTL), dlatego między masę a wejście daje rezystor podciągający do masy;
3. Wyjścia z diodami – hmmm, zależy to od wydajności prądowej wyjść, ale w paru układach opartych na tym układzie nie zauważyłem żeby stosowano bufor wzmacniającego (linia przerywana). Ten wspólny rezystor dla diod to po to by ograniczyć prąd płynący przez diodę, niestety dla różnych kolorów trzeba mieć inną wartość (inny prąd i napięcie na niej odkładające się), dlatego by stosować jeden wspólny należałoby mieć diody jednego typu;
4. RESET – od biedy mógłby być taki jak proponujesz, lecz ja przy włączeniu zasilania przez kondensator C podaję krótki impuls (1 – logiczną) i resetuje układ, to samo dzieje się, gdy na wyjściu 10 pojawi się 1 logiczne (ok. +VDD).
Spróbuj złożyć to w ten sposób – szczególnie zwróć uwagę na p 2. mojej wypowiedzi.
AHA, diody w tym układzie będą się zaświecać kolejno, ale tylko pod wpływem naciskania przycisku (1 naciśnięcie - dioda 1, drugie naciśnięcie dioda 2 itd.).
1. Zasilanie, po co przez rezystor ?? - 4017 ma dość szeroką tolerancję napięcia zasilania, więc bezpośrednio do 9V;
2. Sygnał CLK z włącznika - wiszące wejście to jest 1 logiczna (przynajmniej tak jest w układach TTL), dlatego między masę a wejście daje rezystor podciągający do masy;
3. Wyjścia z diodami – hmmm, zależy to od wydajności prądowej wyjść, ale w paru układach opartych na tym układzie nie zauważyłem żeby stosowano bufor wzmacniającego (linia przerywana). Ten wspólny rezystor dla diod to po to by ograniczyć prąd płynący przez diodę, niestety dla różnych kolorów trzeba mieć inną wartość (inny prąd i napięcie na niej odkładające się), dlatego by stosować jeden wspólny należałoby mieć diody jednego typu;
4. RESET – od biedy mógłby być taki jak proponujesz, lecz ja przy włączeniu zasilania przez kondensator C podaję krótki impuls (1 – logiczną) i resetuje układ, to samo dzieje się, gdy na wyjściu 10 pojawi się 1 logiczne (ok. +VDD).
Spróbuj złożyć to w ten sposób – szczególnie zwróć uwagę na p 2. mojej wypowiedzi.
AHA, diody w tym układzie będą się zaświecać kolejno, ale tylko pod wpływem naciskania przycisku (1 naciśnięcie - dioda 1, drugie naciśnięcie dioda 2 itd.).
Ostatnio zmieniony 02 lut 2007, 21:18 przez GAVRON, łącznie zmieniany 1 raz.