Uszkodzenie na płycie czy złe ustawienia

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
agran
-

Uszkodzenie na płycie czy złe ustawienia

Post autor: agran » 13 cze 2006, 20:38

Zaczęło się tak -od pewnego czasu zauważyłem że po właczeniu kompa zegar wskazywał opóżnienia -ustawiałem prawidłowy czas i tak było z dnia na dzień, do tego dołaczyło się że przestał jeszcze startować za pierwszym razem. Musiałem go wyłączać i powtórnie włączyć. Po kilku dniach takiej męki wymieniłem baterję na płycie.Teraz z zegarem jest OK ale ciągle nie mogę go odpalić za pierwszym razem. Dodam że po włączeniu słychać pracę napędów, wentylatorów działają diody ale brak jest sygnału na monitor i chyba system nie startuje -dioda od HDD swieci światłem ciągłym. Wtedy muszę zrobić tak: wyłączam z sieci (przyciskiem nic nie daje) i ponownie włączam i jest OK uruchamia się. Przeczytałem wszystkie posty na podobne problemy. Sprawdziłem napięcia zasilacza w stanie zacięcia jak i podczas pracy są takie same.Ustawienia w Biosie poprawiałem - miałem wszystkie spisane jak było dabrze. Przepatrzyłem czy nie ma zmian "wybrzuszeń" kondensatorów na płycie i w zasilaczu.. Jest to płyta ABIT KT7 Rajd > procek AMD Duron 1.3 G karta NVIDIA Riva TNT2 > pamięć SDRAM 2x128 +64 MB > zasilacz 350W > system XP. Jakie macie pomysły aby zaradzić w tym temacie -wszelka pomoc zbliżająca do wykrycia przyczny niezmiernie przydatna.

agharwoj
-

Post autor: agharwoj » 14 cze 2006, 7:28

Mielem ten sam problem (na tej samej plycie i na duronie). Wydawalo mi sie ze uszkodzony jest uklad kluczujacy, ale od samego patrzenia na niego nie bylem w stanie nic poradzic. Rozpialem wszystkie kabelki i wyczyscilem je z kurzu - problem zniknal. Inne ciekawostki jakie pojawily sie po tej operacji moga cie jednak zniechecic:

1. Pole elektrostatyczne wytwarzane przez ludzki organizm potrafi wlaczyc komputer - jesli nie wylacze z sieci i probuje np. dokrecic srubki przy dysku twardym to indukuje chwilowe napiecie w kluczu - wydaje mi sie ze musi byc tam, wiec jakis mosfett i dosc sporo kabelkow, ktore leza za blisko siebie.

2. Port do ktorego wpina sie tasmy od dyskow i napedow dziala w sosob chaotyczny - czasami nie widzi ani jednego dysku, czasem widzi tylko polowe, rzadko kiedy dwa, jesli sa wpiete na tej samej tasmie. Sprawdzalem to w roznych kombinacjach zworek na dysku, ale nic nie pomaga. mam dwa dyski i dwa napedy ale korzystac moge tylko z 1+1. Nie potrafie wyjasnic dlaczego tak sie stalo.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 cze 2006, 9:09

Możesz jeszcze spróbować powyjmować po jednym module ram na zmianę - może któryś jest walnięty. Ja też miałem kiedys problemy z płytami abit-a. Przeszedłem na asus-a i nie ma takich problemów.

agran
-

Post autor: agran » 14 cze 2006, 19:13

Dla pewności podmienię zasilacz i zobaczę jak się będą tego efekty, ale dopiero jak koleś mi go pożyczy gdyż narazie nie ma potrzeby w ciemno go kupować. Pobawię się z pamięciami jak w poście kol. c4r0 . Wszystko w kompie czyste odkurzone przedmuchane - wszystko miałem rozebrane. Odezwę się jak wykonam te czynności. Dzięki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 15 cze 2006, 10:54

Dodam że po włączeniu słychać pracę napędów, wentylatorów działają diody ale brak jest sygnału na monitor i chyba system nie startuje -dioda od HDD swieci światłem ciągłym. Wtedy muszę zrobić tak: wyłączam z sieci (przyciskiem nic nie daje) i ponownie włączam i jest OK uruchamia się.
Witam, miałem podobny problem z moim PC.

Spróbuj zrobić tak, że podłączasz sam napęd CD-ROM - wszytskie dyski i inne napędy odłączasz i zostawiasz tylko jeden.

Zobacz jak włącza się teraz PC, jeśli problem nadal występuje, może być to wina portów IDE lub któregoś z dysków czy napędów.

Napisz też, czy bez podpiętych urządzeń ATA (HDD i CD ROM) masz takie problemy ze startem biosu, tzn. odpaleniem grafiki.

Wyczyść slot AGP jak i samą kartę graficzną (tak profilaktycznie) dobrze dociśnij, bo z tym AGP jest różnie, zalezy od obudowy PC.

P.S. To raczej nie wina zasilacza, jeśli PC za którymś razem odpala i chodzi stabilnie to zasilacz winien być o.k.

mcoola
-
Kontakt:

Post autor: mcoola » 15 cze 2006, 17:24

Może tasma jest zepsuta? U mnie często się psujee, bo często wyjmuje. Może być też wina zworek - jeżeli dwie są ustawione na master.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 cze 2006, 8:24

Ale jeśli po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu komp sie włącza to może warto listwe zakupić. U mnie jak sie wyłączy kompa, a nie wyłączy listwy, komp chwile postoi, a potem znowu sie go włączy to nie wykrywa napędu i nagrywarki CD !?

P.S.Gdyby obydwie zworki były na master komp wogle by sie nie włączał.

agran
-

Post autor: agran » 16 cze 2006, 20:29

PROBLEM ZOSTAŁ ROZWIĄZANY !!! Tak jak pisałem w 1 poście były kłopoty z zegarem i z odpaleniem kompa. Bateryjka tórą wymieniłem miała tylko 1.2 V - i myślę że to ona spowodowała błędną pracę Biosu. Moję przypuszczenia że to jakieś uszkodzenia w sprzęcie chyba były błędne i poszukiwania tego uszkodzenia nie przynosiły wyników. Zrobiłem coś co chyba odrazu trzeba było wykonać a mianowicie w oknie konfiguracji Biosu wszedłem w opcję LOAD OPTIMIZED DEFAULTS i ją uaktywniłem. Po zresetowaniu kompa wszystko wróciło do normy i od tego czasu jest OK. Teraz tylko przeprowadzę niewielkie korekty w opcjach Biosu jak np.First /Second/ Third Boot Device- do zmiany kolejności odczytywania nośników - lub cośw tym rodzaju. Sam nie wiem w jakiej opcji był ten błąd . Wszystkim Za okazaną pomoc dzięki. Opis usterki tej zapewne komuś może się przydać. Pozdrawiam a temat uważam za zamknięty.

ODPOWIEDZ