mikrokontroler i pamiec zewnetrzna
Pozwolę sobie na off-topic (częściowy):
nie chciałbym, aby ktoś się obraził - ale "czystego" EPROM-a - takiego z okienkiem - nie miałem już w "łapkach" ładne kilka(naście) lat... Teraz to wszystko albo EEPROM, Flash EPROM (pytanie konkursowe - czym się różnią obie wersje? - nagroda: własna satysfakcja
) i różne związane z nimi "wynalazki"
Wracając (częściowo) do tematu - można też użyć pamięci Flash na SPI - odpowiednio szybki AVR lub któraś z ulepszonych '51 sobie poradzi...
Ps. "Częściowo" walczę z instalacją czwartej części TES: Oblivion
Tak, czytałem togaweł pisze:canis napisał jaką: EPROM
Wracając (częściowo) do tematu - można też użyć pamięci Flash na SPI - odpowiednio szybki AVR lub któraś z ulepszonych '51 sobie poradzi...
Ps. "Częściowo" walczę z instalacją czwartej części TES: Oblivion
to inaczej FEPROM - rom kasowalna elektrycznie, ale można kasować zawartośćmarcing pisze:Flash EPROM (pytanie konkursowe - czym się różnią obie wersje? - nagroda: własna satysfakcja![]()
blokami (stronami) lub całość....pojedynczych komórek się nie da....
hmm, a wracając do watku - ja mam nadzieję że Autor tego tematu ma świadomość,
że użycie zewnętrznych kości z dostępem równoległym (już nieważne czy EPROM, EEPROM,FLASH, etc)
oznacza konieczność zapisania ich zawartości na zewnątrz układu.
w mniej lub (raczej) bardziej skomplikowanym programatorze...
i każda zmiana zawartości oznacza konieczność wyjęcia kostek, przeprogramowania,
włożenia z powrotem w układ....
może to będzie głupiutki pomysł - a może nie - zastanówcie się....
gdyby tak zamiast tych xxx-ROM-ów wstawić zwykłą statyczną pamięć RAM....
jeden, czy dwa bloczki po 32kB....o, 62256 na przykład
a dane z dżwiękiem, czy innym sygnałem trzymac właśnie w zewnętrznej pamięci
z dostępem szeregowym i w sumie z dość prostymi algorytmami programowania....
układ mógłby sam ją sobie programować (wgrwać dane) na bazie danych np. z RS232....
no, a po resecie, czy innym wymuszeniu - program przepisałby sobie dane z szeregowej
pamięci do szybkiego ramu i na nich pracował z pełną szybkością...
to przepisanie to będzie całkiem szybkie - eeprom i flash marudzą przy zapisie,
odczyt jest bardzo szybki, ale jednak nie tak - jak dostęp równoległy....
tasza
aaa tak...i owszem....jak ktoś ma ich zimowe zapasy to okgaweł pisze:Zero Power RAM
ale jakbyś chciał kupić to....
ale, ale...kostki NV-RAM (Non Volatile RAM) produkuje Maxim/Dallas
więc może należy zacząć się zastanawiać, na które posty w ogóle odpisywać,gaweł pisze:Tylko coś autor nie daje znaku...
bo może rzeczywiście szkoda czasu...
tasza
Tasza - masz rację.
Zwykły RAM - mi jakoś to do głowy nie przyszło...
Pamiętam, że nieodżałowany Zbyszek Raabe stworzył kiedyś sterownik z pamięcią - a potem pokazała się dodatkowa płytka na której oprócz pamięci była (bodajże) bateria. Niestety - nie pamiętam dokładnie artykułu...
Nie będę kasował poprzedniego zdania, ale tekst znalazłem na Elportalu - Moduł podtrzymywania pamięci do programatora AVT-2047
Pozdrawiam!
Zwykły RAM - mi jakoś to do głowy nie przyszło...
Pamiętam, że nieodżałowany Zbyszek Raabe stworzył kiedyś sterownik z pamięcią - a potem pokazała się dodatkowa płytka na której oprócz pamięci była (bodajże) bateria. Niestety - nie pamiętam dokładnie artykułu...
Nie będę kasował poprzedniego zdania, ale tekst znalazłem na Elportalu - Moduł podtrzymywania pamięci do programatora AVT-2047
Pozdrawiam!
tak, projekty ś.p. Zbyszka Raabe to rzeczywiscie był klimat...klasa sama w sobie,
no popatrz, a ja przekopałam całą wielką stertę czasopism, a tego nie znalazłam...
ale moje EdW zaczynają się na '97...
ta sztuczka z ramikiem 6116....no dokładnie tak się robiło...
zanim dostałam kostki zero-power MK48Z02, to tak własnie miałam zrobione w CA80,
na jednej litowej baterii działało kilka lat...
pozdrawiam,
tasza
no popatrz, a ja przekopałam całą wielką stertę czasopism, a tego nie znalazłam...
ale moje EdW zaczynają się na '97...
ta sztuczka z ramikiem 6116....no dokładnie tak się robiło...
zanim dostałam kostki zero-power MK48Z02, to tak własnie miałam zrobione w CA80,
na jednej litowej baterii działało kilka lat...
pozdrawiam,
tasza