Witam
Mam takie pytanie. Jak w Bascom AVR przekonwertować zmienną(BYTE) na odpowiadającą jej wartość dziesiętną, tak jakby wartość tej zmiennej była zapisana jako HEX? Czyli jak mając zmienną "spowodować" aby była ona(jej wartość) "uważana" przez program za wartość w kodzie heksadecymalnym, a nie dziesiętnym? Zmienna to jest odczytywana z zewnątrz, jej wartość zmienia się.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sanwa
Konwersja typów w Bascom AVR
-
ZbeeGin
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź.
To może opiszę dokładnie.
W programie mam zadeklarowaną zmienną(INTEGER).
W toku działania programu z zewnątrz zostaje jej nadana wartość dziesiętna na przykład 1000 (tysiąc). Ja chcę, aby została ona potraktowana jako &H1000, czyli jako wartość podana w kodzie heksadecymalnym (rzeczywiście , potrzebuję tego do wyświetlania), czyli dziesiętnie 4096. Pytanie brzmi: jak zmienną przekonwertować w ten sposób. Czy istnieje w Bascom AVR polecenie konwertujące zmienna HEX do zmiennej dziesiętnej?
Zapis '&Hnazwazmiennej' jest błędny.
Pozdrawiam
Sanwa
Dziękuję za szybką odpowiedź.
To może opiszę dokładnie.
W programie mam zadeklarowaną zmienną(INTEGER).
W toku działania programu z zewnątrz zostaje jej nadana wartość dziesiętna na przykład 1000 (tysiąc). Ja chcę, aby została ona potraktowana jako &H1000, czyli jako wartość podana w kodzie heksadecymalnym (rzeczywiście , potrzebuję tego do wyświetlania), czyli dziesiętnie 4096. Pytanie brzmi: jak zmienną przekonwertować w ten sposób. Czy istnieje w Bascom AVR polecenie konwertujące zmienna HEX do zmiennej dziesiętnej?
Zapis '&Hnazwazmiennej' jest błędny.
Pozdrawiam
Sanwa
-
ZbeeGin
Otrzymujesz 1000 i chesz wyświetlić 1000H:
lub
Otrzymujesz 1000 i chcesz by stało się 4096 (czyli 1000H):
Pisałem z głowy więc kompilator może mieć zastrzeżenia co do dodawania (scalania) ciągów.
Kod: Zaznacz cały
PRINT zmienna;"H"Kod: Zaznacz cały
LCD zmienna;"H"Kod: Zaznacz cały
Dim ciag As String * 6
ciag = STR(zmienna)
ciag = "&H"+ciag
PRINT HEXVAL(ciag)