Zmienić prąd zmienny na stały jest łatwo. A odwrotnie...?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Janek
-

Zmienić prąd zmienny na stały jest łatwo. A odwrotnie...?

Post autor: Janek » 11 cze 2006, 14:48

Mam chyba dość nietypowe pytanie. Zastanawiam sie jak z prądu stałego(np. takego z bateri 9V) uzyskać prąd zmienny. Czy jest to wogule do zrobienia w domowym warsztacie?

Mam nadzieje że znajdzie znajdzie się ktoś mądry kto mi w tym pomoże.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 11 cze 2006, 15:13

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 11 cze 2006, 17:58

ej chodzi o falownik :D z baterii to najłatwiej i najefektywniej byłoby na 4049 chyba, nie? ale w tym problem że będzie przebieg prostokątny (dla zasilania z baterii to jednak chyba najlepsze wyjście)

tzn możnaby przecież zwykły multiwibrator astabilny ale chodzi o układ który większość energii kierował do odbiornika a sam poprostu zmieniał postać prądu

no i przebieg prostokątny jakby nawet dać większą moc to by było mało moc strat na elementach wykonawczych

tu mi się w głowie tworzy temat zadania szkoły konstruktorów - kilkunastowatowy falownik z płynną regulacją częstotliwości (sisus, bo co to za problem prostokąta zrobić) do sterowania np. silnika asynchronicznego... myślicie że za trudne??

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 11 cze 2006, 19:15

:arrow: Janek, chcesz uzyskać prąd zmienny czy przemienny? To nie jest w 100% to samo!

:arrow: icky: 2 tyrystory/MOSFETy i generatory PWM... Pikuś :D

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 11 cze 2006, 21:10

no i jakiś wzorcowy generator sinusa

tzn. wzorcowy generator sinusa, generator trójkąta, komparatory i na MOSFETy??
no niby proste...

ODPOWIEDZ