Wysokie napiecie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
yarq
-

Wysokie napiecie

Post autor: yarq » 06 cze 2006, 17:29

Siema wszystkim! Mam dosc smieszne pytanie, lecz jestem poczatkujacym i to chyba mnie troche tłumaczy... Otoz jak mozna (w prosty sposob) wytworzyc dosc wysokie napiecie by "zapalic" lampe błyskowa?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 06 cze 2006, 17:33

generatorek prostokatnego sygnalu + transformatorek + kondensatorek

Awatar użytkownika
pim
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pim » 06 cze 2006, 17:36

jak duża napięcie Ci jest potrzebne? podejzewam ze ok 5KV a takie to otrzymuje sie z transforamtorka impulsowego

icky
Użytkownik
Kontakt:

Re: Wysokie napiecie

Post autor: icky » 06 cze 2006, 17:38

yarq pisze:(...) jestem poczatkujacym (...) (w prosty sposob) wytworzyc dosc wysokie napiecie(...)
może lepiej nie próbuj...
wprawdzie do lampy błyskowej "wystarczy" ???* volt ale bez doświadczenia i wiedzy jest to stanowczo za dużo...

300V -> prosty sposób -> mostek prostowniczy i mocny rezystor - do sieci, ładujesz kondensator (dostatecznie wytrzymały, conajmniej 400V, może być mała pojemność rzędu nF) i podczepiasz do lampy. ten sposób jest równie prosty jak niebezpieczny!

*ile potrzeba??

yarq
-

Post autor: yarq » 06 cze 2006, 17:47

W sumie to rozwaliłem stary aparat fotograficzny... i niestety caly układ tez rozwaliłem :oops: ale mam wszystkie czesci z niego :lol:
generatorek prostokatnego sygnalu + transformatorek + kondensatorek
Kondesatorek mam :evil: mam jeszce cosik takiego jak cewka i cos podobnego do cewki :arrow: jeden ma ma piec takich nozek (tego co sie lutuje) :mrgreen: i jeszce takie cos co ma tak duzo zowoi i ma trz nozki :cool: Wiem wiem... profesjonalnie przedstwiłem sprawe :grin: wybaczcie mi to moje "lamerstwo" :???:

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 06 cze 2006, 17:49

może dasz fotke??

yarq
-

Post autor: yarq » 06 cze 2006, 18:05

niestetyw chili aktualnej ni jest to mozliwe :razz:

Tu jest rysunek wykony w profesionalnym programie graficznym :cool: w paincie :lol: rysunek

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 cze 2006, 18:43

To na rysunku po prawej to jest cewka wyzwalająca. Na dolne nóżki podajesz impuls napięcia, najlepiej chyba tego co idzie do lampy, i na wystającym do góry druciku masz impuls wyzwalający lampę. To po lewej to transformatorek ładujący kondensator lampy. Możesz zrobić bardzo prostą i niezawodną przetworniczkę samowzbudną na jednym tranzystorze, i chyba można będzie wykorzystać ten transformatorek.

yarq
-

Post autor: yarq » 06 cze 2006, 19:19

To na rysunku po prawej to jest cewka wyzwalająca. Na dolne nóżki podajesz impuls napięcia, najlepiej chyba tego co idzie do lampy, i na wystającym do góry druciku masz impuls wyzwalający lampę. To po lewej to transformatorek ładujący kondensator lampy. Możesz zrobić bardzo prostą i niezawodną przetworniczkę samowzbudną na jednym tranzystorze, i chyba można będzie wykorzystać ten transformatorek.
Tylko ze tam sa 2 nozki (na dole tej cewki wyzwaljacej) :?: Zerknij na obrazek jeszce raz bo go troszke wzbogaciłem.... Mam jeszce takie dwa elementy (patrz rysunek) i pare rezystorow :???: Mogłbys mi to jakos rozrysowac ideowo (tylko w miare prosto :wink: )

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 cze 2006, 19:56

yarq pisze:Tylko ze tam sa 2 nozki (na dole tej cewki wyzwaljacej) :?:
No są dwie, sam przecież narysowałeś. Sorry, ale wątpię czy ci się uda coś sklecić jak w ogóle się nie znasz na tym. To na rysunku to nie magnes tylko ferryt - rdzeń transformatora.

Tu masz schemat najprostrzej przetwornicy jaką znam. Zbudowałem na niej właśnie lampę błyskową i działa świetnie. Na schemacie narysowałem powielacz x2 bo nie wiem czy będzie się wzbudzac bez niego.
Załączniki
1.png
1.png (2.14 KiB) Przejrzano 10753 razy

muster
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: muster » 10 cze 2006, 17:08

Czy tą przetwornice zasila się napięciem stałym, czy przemiennym :?:

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 10 cze 2006, 23:19

jak sama nazwa wskazuje - stałym

icky
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: icky » 11 cze 2006, 11:37

dziękuję bardzo :D zrobiłem tą przetwornicę i działa nieoczekiwanie dobrze :D (zamiast BC211 dałem BD139 ale to nic właściwie nie zmienia)

a jeszcze pytanko: wyjście to jest z masy i jednego wyprowadzenia cewki (bo to by było przez diode) czy z obu wyprowadzeń?? (ja biore z obu) na schemacie to by było z masy ale i tak i tak chyba działa...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 11 cze 2006, 21:50

Jest wspólna masa, czyli z masy i wyprowadzenia cewki. Żeby przetwornica się wzbudzała prąd uzw. wtórnego musi płynąć przez bazę tranzystora.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 10 gru 2006, 11:45

Fajny efekt można zaobserować zasilając xenonowy palnik błyskowy piezem z zapalniczki.
Co prawda nie wytwarza on wtedy oślepiającego błysku, ale w jego wnętrzu wydać śmieszne wyładowania, każde jest inne i niepowtarzalne, czasem nawet takie wyładowanie przypomina spiralkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ODPOWIEDZ