Wysokie napiecie
Wysokie napiecie
Siema wszystkim! Mam dosc smieszne pytanie, lecz jestem poczatkujacym i to chyba mnie troche tłumaczy... Otoz jak mozna (w prosty sposob) wytworzyc dosc wysokie napiecie by "zapalic" lampe błyskowa?
-
elektronWielki
- Użytkownik
Re: Wysokie napiecie
może lepiej nie próbuj...yarq pisze:(...) jestem poczatkujacym (...) (w prosty sposob) wytworzyc dosc wysokie napiecie(...)
wprawdzie do lampy błyskowej "wystarczy" ???* volt ale bez doświadczenia i wiedzy jest to stanowczo za dużo...
300V -> prosty sposób -> mostek prostowniczy i mocny rezystor - do sieci, ładujesz kondensator (dostatecznie wytrzymały, conajmniej 400V, może być mała pojemność rzędu nF) i podczepiasz do lampy. ten sposób jest równie prosty jak niebezpieczny!
*ile potrzeba??
W sumie to rozwaliłem stary aparat fotograficzny... i niestety caly układ tez rozwaliłem
ale mam wszystkie czesci z niego
mam jeszce cosik takiego jak cewka i cos podobnego do cewki
jeden ma ma piec takich nozek (tego co sie lutuje)
i jeszce takie cos co ma tak duzo zowoi i ma trz nozki
Wiem wiem... profesjonalnie przedstwiłem sprawe
wybaczcie mi to moje "lamerstwo" 
Kondesatorek mamgeneratorek prostokatnego sygnalu + transformatorek + kondensatorek
To na rysunku po prawej to jest cewka wyzwalająca. Na dolne nóżki podajesz impuls napięcia, najlepiej chyba tego co idzie do lampy, i na wystającym do góry druciku masz impuls wyzwalający lampę. To po lewej to transformatorek ładujący kondensator lampy. Możesz zrobić bardzo prostą i niezawodną przetworniczkę samowzbudną na jednym tranzystorze, i chyba można będzie wykorzystać ten transformatorek.
Tylko ze tam sa 2 nozki (na dole tej cewki wyzwaljacej)To na rysunku po prawej to jest cewka wyzwalająca. Na dolne nóżki podajesz impuls napięcia, najlepiej chyba tego co idzie do lampy, i na wystającym do góry druciku masz impuls wyzwalający lampę. To po lewej to transformatorek ładujący kondensator lampy. Możesz zrobić bardzo prostą i niezawodną przetworniczkę samowzbudną na jednym tranzystorze, i chyba można będzie wykorzystać ten transformatorek.
No są dwie, sam przecież narysowałeś. Sorry, ale wątpię czy ci się uda coś sklecić jak w ogóle się nie znasz na tym. To na rysunku to nie magnes tylko ferryt - rdzeń transformatora.yarq pisze:Tylko ze tam sa 2 nozki (na dole tej cewki wyzwaljacej)![]()
Tu masz schemat najprostrzej przetwornicy jaką znam. Zbudowałem na niej właśnie lampę błyskową i działa świetnie. Na schemacie narysowałem powielacz x2 bo nie wiem czy będzie się wzbudzac bez niego.
- Załączniki
-
- 1.png (2.14 KiB) Przejrzano 10753 razy
-
elektronWielki
- Użytkownik
dziękuję bardzo
zrobiłem tą przetwornicę i działa nieoczekiwanie dobrze
(zamiast BC211 dałem BD139 ale to nic właściwie nie zmienia)
a jeszcze pytanko: wyjście to jest z masy i jednego wyprowadzenia cewki (bo to by było przez diode) czy z obu wyprowadzeń?? (ja biore z obu) na schemacie to by było z masy ale i tak i tak chyba działa...
a jeszcze pytanko: wyjście to jest z masy i jednego wyprowadzenia cewki (bo to by było przez diode) czy z obu wyprowadzeń?? (ja biore z obu) na schemacie to by było z masy ale i tak i tak chyba działa...