Jaka to dioda
Jaka to dioda
Witam
Niedawno rozebrałem pistolet od gry telewizyjnej tak zwanego pegazusa. W jego środku znajduje sie dioda która ma byc skierowana w strone ekranu telewizora. Jaka to dioda i do czego moge ją wykorzystac?
Z góry dzięki gajosp2
Niedawno rozebrałem pistolet od gry telewizyjnej tak zwanego pegazusa. W jego środku znajduje sie dioda która ma byc skierowana w strone ekranu telewizora. Jaka to dioda i do czego moge ją wykorzystac?
Z góry dzięki gajosp2
-
elektronWielki
- Użytkownik
tutaj jest coś o tym: http://pclab.pl/forum/lofiversion/index.php/t83534.html
-
elektronWielki
- Użytkownik
heh... żyroskop
a moze GPS?
zasada dzialania takiego systemu jest prosta - weź sobie szklo powiekszajace przyloz do klasycznego kineskopu i wyobraz sobie ze tak go widzi dioda w pistolecie. Gdyby tak jeszcze zwolnic czas to widac by bylo plamke tworzona przez stumien elektronow.Ta plamka w danym punkcie kineskopu pojawia sie z pewna czastotliwoscia - 50Hz w klasycznym kineskopie.
Pistolet zatem obserwuje kineskop i przekazuje informacje do komputerka. Komputerek analizuje dane i wie na co wycelowany jest pistolet. Najwazniejszy jest wiec odpowiedni uklad optyczny, ktory kieruje na fotodiode strumien swiatla o bardzo waskim kącie.
Moze tez byc tak, ze np co n-ty obraz przedstawiany jest jako kaczka na czarnym tle? oko tego nie zauwazy ale pistolet wylapie.
-
elektronWielki
- Użytkownik
ooojej, no bo widocznie takie właśnie ma...elektronWielki pisze:a dlaczego akurat na takich tranzystorach?
https://elportal.pl/pdf/k02/51_06.pdf (Rys. 2 i Rys. 4) masz i fototranzystor i fotodiodę.
z takich zupełnie prostych, zabawowych układów to są dwa sztandarowe:
wyłącznik zmierzchowy - czyli jeżeli na fotoelement przestanie padać światło,
to załączy się jakis sygnalizator, lampka, etc...
drugi to bariera optoelektroniczna - fotoelement jest oświetlony z pewnej odległości
np. diodą/żaróweczką z układem soczewek lub laserkiem - fotoelement pilnuje czy
pada na niego światło, a gdy przestanie - bo ktoś 'wlazł' w wiązkę światła - to włacza się
alarm (buzzer). tu myk polega na tym, aby po przecięciu wiązki alarm trwał dalej
pomimo, że później już światło pada - wykrywane jest nawet chwilowe zakłócenie wiązki.
a alarm skasować trzeba ręcznie....
jest sporo takich schematów - teraz więcej linków Ci nie jestem w stanie podać,
ale poszperaj w EdW i na Elportalu (szczególnie w Szkole Konstruktorów)...
na pewno coś znajdziesz dla siebie.
Dzięki tasza napewno coś znajde i coś sobie wybiore. Tylko tam zbyt nie ma układow dla mnie.
[ Dodano: 2006-06-10, 15:02 ]
A czy można połączyć szeregowo tą fotodiode i led i na fotodiode dac wiązke światła?? Czy będzie świecic led?? odpowiedzcie bo to mi chodzi o jakiś prosty układ. Czy trzeba zastosować tranzystor?? Z góry dzieki gajosp2
[ Dodano: 2006-06-10, 15:15 ]
dioda niebieska słabo świeci ale świeci i to dobry znak
[ Dodano: 2006-06-10, 15:02 ]
A czy można połączyć szeregowo tą fotodiode i led i na fotodiode dac wiązke światła?? Czy będzie świecic led?? odpowiedzcie bo to mi chodzi o jakiś prosty układ. Czy trzeba zastosować tranzystor?? Z góry dzieki gajosp2
[ Dodano: 2006-06-10, 15:15 ]
dioda niebieska słabo świeci ale świeci i to dobry znak
popatrz na tę malowankę w załączniku...ten Twój c945 to jest NPN małej mocy...
więc chyba powinien się nadać...
jak oświetlisz fotodiodę - ledzik powinien się jasno świecić...a jak zakryjesz - zgasnąć.
całość najlepiej zasilić z baterii 4.5V lub zasilacza 5V....
aha - to istotne - fotodiody czasem nie podłącz w kierunku przewodzenia
bo jej zrobisz krzywdę....
więc chyba powinien się nadać...
jak oświetlisz fotodiodę - ledzik powinien się jasno świecić...a jak zakryjesz - zgasnąć.
całość najlepiej zasilić z baterii 4.5V lub zasilacza 5V....
aha - to istotne - fotodiody czasem nie podłącz w kierunku przewodzenia
bo jej zrobisz krzywdę....
- Załączniki
-
- foto_1.gif
- (3.67 KiB) Pobrany 3884 razy
spróbuje to zrobić myśle że układ bedzie działać
[ Dodano: 2006-06-10, 19:42 ]
nie działa chyba zastosowałem zły tranzystor (mam c945 ale on raczej będzie zły) Jak podłacze diode foto i leda szeregowo to jak dam tam wiązke światła to działa ale dioda słabo świeci
[ Dodano: 2006-06-10, 20:00 ]
dostatecznie świeci ze mnie starczy
[ Dodano: 2006-06-10, 19:42 ]
nie działa chyba zastosowałem zły tranzystor (mam c945 ale on raczej będzie zły) Jak podłacze diode foto i leda szeregowo to jak dam tam wiązke światła to działa ale dioda słabo świeci
[ Dodano: 2006-06-10, 20:00 ]
dostatecznie świeci ze mnie starczy
-
elektronWielki
- Użytkownik