Prosze o każdą odpowiedź
Jak zrobić sterownik diod do komputera
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Chciałbym zrobić jakiś fajny sterownik do komputera, który będzie mi sterował diodami i wentylatorami podświetlanymi 
Prosze o każdą odpowiedź
Prosze o każdą odpowiedź
tak
ANIMATOR
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Sorry ale ja już nie mogę wytrzymać.
Słuchaj najpierw prosisz o pomoc jak zrobić tą mrygałke czy co ty tam chcesz zrobić, a gdy chłopak podsuwa ci rozwiązanie to jeszcze pytasz się go czy nie ma nic do roboty. Po prostu piękny sposób podziękowania.
Piszesz dalej, że chcesz to samemu zrobić...
No to koleś kartka papieru długopis kredeczki i malujesz na karteczce schemat ideowy (dla nie wtajemniczonych: te kwadraty, kreski i strzałeczki, opisujące jak to zbudować).
Przecież jesteś "elektronikiem", tak czy nie?
Szczerze to dla mnie nie, ale nie chcę cię zarysować czy jeździć po tobie.
Po prostu mam już dość twoich niektórych odzywek i odzywania się z byle jakiego powodu, ponieważ wiele jest tematów w których bierzesz udział a tak naprawdę nic do problemu nie wnosisz ani nie próbujesz go rozwiązać. Bo po pierwsze primo, czasami to o czym mówisz jest bez sensu i nie obchodzi (prawie) nikogo. Po drugie primo co chcesz osiągnąć przez takie odzywki, typu "nie masz nic do roboty".
Sam przecież napisałeś "Proszę o każdą odpowiedź". No to jest. A ty jeszcze jesteś jakiś zbulwersowany, że chcesz to sam zrobić.
A tak wogóle już na marginesie, ile ty robisz naraz projektów, co???
Czy tak tylko sobie piszesz, że chcesz to zrobić zegar NIXIE z termometrem, tutaj że jakąś mrygałkę do kompa gdzieś indziej piszesz coś jeszcze....
Facet ty naprawdę to robisz?
Bynajmiej czy próbujesz coś zrobić?
I kończe bo szkoda gadać. Musiałem się wypłakać bo naprawdę już nie mogłem to w sobie zdusić.
Aha i nie mam zamiaru się kłócić...
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
tu coś jest w Delphi: http://4programmers.net/Delphi/Artyku%C ... omu_Delphi może coś bedzie w Helpie Delphi7
W VB do sterowania portu com jest potrzebna odpowiednia kontrolka .ocx a do portu LPT polecam biblioteki DLPortIO.
Ja mam VU-metr do kompa działający na LPT (cyfrowy). Tam jest niestety (dla Ciebie) i mikrporocesor i program na PC
Jesli Cię interesuje to artykuł już poszedł do konkurencji
Powinien być w EP za miesiąc, myslałem że będzie w czerwcowym ale nie wiem czemu nie wydrukowali.
Ja mam VU-metr do kompa działający na LPT (cyfrowy). Tam jest niestety (dla Ciebie) i mikrporocesor i program na PC
hej.
a jeżeli chodzi o Delphi to może popróbujcie z komponentem Async32
(jest w załączniku, ponieważ to freeware)
oprócz typowej komunikacji szeregowej - on umożliwia także niezależną kontrolę
linii DTR i RTS - czyli zmianę napięć na złączu COM...
a mając dwa niezależnie sterowane bity - można już przecież zataktować jakiś
rejestr przesuwny i wgrywać do niego dane, co nie?
jak chcecie, aby coś więcej o tym async32 napisać - dajcie znać - zrobię mały tutorial
na Elportalu...
to jest dość stary komponent, pisany jeszcze pod D3, ale jest raczej w porządku....
tasza
a jeżeli chodzi o Delphi to może popróbujcie z komponentem Async32
(jest w załączniku, ponieważ to freeware)
oprócz typowej komunikacji szeregowej - on umożliwia także niezależną kontrolę
linii DTR i RTS - czyli zmianę napięć na złączu COM...
a mając dwa niezależnie sterowane bity - można już przecież zataktować jakiś
rejestr przesuwny i wgrywać do niego dane, co nie?
jak chcecie, aby coś więcej o tym async32 napisać - dajcie znać - zrobię mały tutorial
na Elportalu...
to jest dość stary komponent, pisany jeszcze pod D3, ale jest raczej w porządku....
tasza
A czytałes: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=145muster pisze:A jak i w czym napisać te program?
Mam:
Delphi 7 Personal
Kompilator C++
Visual Basic 6
Tylko w żadnym nie umiem sterować portem COM.
Czy mógłby ktoś cos pomócSzczegulnie interesuje minie Delphi.