Znalazmal na stronie plik z opisem układu higrometru AVT2607, Byla tam delikatna sugestia, ze mozna ten uklad przebudowac tak, aby sterowac przyzadami zmieniajacymi wilgotnosc i w ten sposob ja stabilizowac. Czy znajdzie sie ktos cierpliwy, ktor mi podpowie co i jak. Zastrzegam, ze choc troche mialam do czynienia z prostymi ukladami elektronicznymi to orlem nie jestem i moze sie okazac, ze wymagam specjalnego traktowania.
Moze opisze pokrotce w czym rzecz. Choduje gady. Niektore z nich skladaja jajka, ktore wymagaja inkubacji w pewnych okreslonych warunkach. Stabilizacja tamperatury to oczywiscie nie jest problem. Gorzej jest z wilgotnoscia. Precyzja stabilizacji wilgotnosci nie musi byc duza, rzedu 10 % a dostepne na rynku urzadzenia sa za drogie. Szukam sposobu jak zrobic uklad (nie koniecznie na bazie AVT2607, bo moze macie inne pomysly), ktory bedzie wlaczal grzalke w pojemniku z woda w momencie gdy wilgotnosc spadnie ponizej zadanej wartosci minimalnej lub zalaczal wentylacje jesli wilgotnosc zbytnio wzrosnie.
Mam nadzieje, ze wszystko jsne i ze jednak znajdzie sie ktos kto bedzie potrafil mi pomoc.
higrometr AVT2607
Jakie masz gady ?? Ja teraz nastawiam się na kupno regiuska =)
A wracając do tematu to też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale nic nie wymyśliłem. Przyłączam się do prośby o napisanie jak przebudować układ, jak ktoś może to niech napisze jak przebudować AVT2607 tak aby można było sterować poziomem wilgotności który ma zostać potem utrzymany.
P.S.
nielepiej żebyten układ włączał foggera ??
A wracając do tematu to też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale nic nie wymyśliłem. Przyłączam się do prośby o napisanie jak przebudować układ, jak ktoś może to niech napisze jak przebudować AVT2607 tak aby można było sterować poziomem wilgotności który ma zostać potem utrzymany.
P.S.
nielepiej żebyten układ włączał foggera ??
JoShi pisze:Choduje gady.
rozmawiamy o:
w tekście jest uwaga o artykule z ELV 1/2001 (str. 82), proponuję do tego art. dotrzeć
a tak zupełnie na żywioł, może pomysł średni w urodzie ale....
schemat (raczej jego fragment) jest w załączniku....
kostkę LM3915 trzeba ustawić tak, aby pracowała nie jako świecący punkt, ale jako słupek,
w szereg z każdym LEDem wstawić LED, który jest w środku transoptora...
kostka w trybie świecący słupek będzie zapalała tyle ledów ile jest wilgoci...
jeżeli teraz przełącznikiem ustawimy się na dany poziom - wybierając odpowiedni
LED (czy raczej transoptor) do obserwacji - to gdy wilgotność wzrośnie, zapali się
odpowiedni dla niej ledzik, ale też załączy się tranz. w transoptorze, generując
niski stan logiczny - co już umożliwia sterowanie bliżej nieokreślonym czymś...
stan wysoki na porcie <nawilżacz ON/OFF> oznacza że wilgotność nie osiągnęła jeszcze
zadanego poziomu...
stan niski - że wilgotność jest co najmniej taka - jaką nastawiono
to tyle na szybko - można to przetestować na samej gołej kostce LM3915 ,
zadając jej napięcia jakimś potencjometrem...
tak naprawdę to fajnie by to było zrobić na jakimś kontrolerze...
ale nie wiem czy czujesz się na siłach...będzie troche średnio łatwej elektroniki,
no i rzeźbienie oprogramowania....a może jednak?
pa,
tasza
- Załączniki
-
- gadzina1.gif
- (12.29 KiB) Pobrany 374 razy