Dioda odbiorcza podzczerwieni
Dioda odbiorcza podzczerwieni
Chciałem się dowiedzieć jak podłącza sie diode odbiorczą podczerwieni. Przeciwnie czy zgodne z biegunowością. Kiedy podłączam zgodnie z biegunowością to dioda cały czas przewodzi, a kiedy podłączam odwrotnie to dioda przewodzi bardzo słabo i to tylko wtedy gdy praktycznie dotkne ją diodą nadawczą. Czy ten sygnał jest tak słaby że w odbiorniku trza go wzmocnić czy jak???
-
elektronWielki
- Użytkownik
Diodę podłącza się zaporowo. Działa ona jak zwykła dioda, ale jak ją oświetlisz to zaczyna troche prądu przepuszczać w 'drugą stronę'. Sygnał trzeba wzmocnić i to bardzo. Trzeba też filtrować zakłócenia, których jest pełno w podczerwieni. A co Ty chcesz zrobic na tym? Nie wiem czy się nada, ale obadaj odbiornik TFMS5360 (jeśli mnie pamięć nie myli
). On jest bardzo czuły, ma odpowiednie filtry (reaguje tylko na sygnał na nośnej ok. 36kHz) i ma cyfrowe wyjście. Jesli taki sie nadaje to nie warto kombinować z diodą i wzmacniaczem.
[edit]
Jak zdecydujesz się na fotodiodę, to może lepiej fototranzystor? To jest własnie dioda zintegrowana ze wzmacniającym tranzystorem.
[edit]
Jak zdecydujesz się na fotodiodę, to może lepiej fototranzystor? To jest własnie dioda zintegrowana ze wzmacniającym tranzystorem.
zadanie 124?? system sygnalizujący nadmierne oddalenie monitorowanej osoby?? myślę że to nadaje się tylko do rozwiązania radiowo...
swoją drogą ciekawe czy w miare prosty sposób możnaby było zrobić lokalny system gps... w tym wypadku byłby to lps hehehe
a jak już się upierać... podać na diode sygnał z generatora. w odbiorniku filtr pasmowy i miernik poziomu sygnału... ale nadajnik musi być skierowany do odbiornika i o tyle utrudnia a nawet uniemożliwia zastosowanie praktyczne jako zadanie 124
swoją drogą ciekawe czy w miare prosty sposób możnaby było zrobić lokalny system gps... w tym wypadku byłby to lps hehehe
a jak już się upierać... podać na diode sygnał z generatora. w odbiorniku filtr pasmowy i miernik poziomu sygnału... ale nadajnik musi być skierowany do odbiornika i o tyle utrudnia a nawet uniemożliwia zastosowanie praktyczne jako zadanie 124
podczerwień ma mały zasięg (chyba żebyś dał jakąś dużą diodę 1W hehe) i od ścian się odbija ale kiepsko... i tylko od ścian, od innych przedmiotów ma problemy...
po co zmniejszać i tak już mały zasięg??Tak samo można zrobić w tym układzie - zmniejszając potencjometrem prąd do diody nadawczej zmieszymy zasięg.
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
elektronWielki
- Użytkownik